- REKLAMA -
0.1 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Novac i u Zlatiborski okrug za prevenciju i uklanjanje divljih deponija

Novac i u Zlatiborski okrug za prevenciju i uklanjanje divljih deponija

Projekti Užica, Priboja, Nove Varoši, Prijepolja i Bajine Bašte, preliminarno, među 43 odobrena projekta od ukupno 91 prijavljenih učesnika na javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine za dodelu novca za projekte prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2021. godini.

- REKLAMA -

Ministarstvo zaštite životne sredine je odobrilo Gradu Užicu 1, 2, miliona, od traženih četiri, za projekat Uklanjanje divljih deponija i plutajućeg otpada i uspostavljanje uslova za propisno sakupljanje, odvoz i deponovanje otpada u slivu akumulacije Vrutci.

Podsetimo, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić je u aprilu navela za Radio Lunu da je prošle godine u slivnom području akumulacije Vrutci, na potezu od Stapara do Kremana, postavljeno 12 kontejnera od 1, 1 m³.
–  Takođe su postavljene table upozorenja o zabrani odlaganja otpada na lokacijama koje su u prethodnom periodu bile na udaru nesavesnih građana. Zanimljivo je to da je na ovaj način u 2020. godini prikupljeno 172 tone otpada više u odnosu na 2019. godinu, navela je tada Nada Jovičić(Foto arhiva J.P.)

–  Lečeći uzrok, a ne posledicu, stvorićemo uslove da na našoj teritoriji ima sve manje neodgovornog odlaganja otpada, istakla je u aprilu gradska većnica Nada Jovičić ne navodeći tačan broj divljih deponija na teritoriji Užica.

Lečenjem uzroka do odgovornijeg odlaganja otpada


Novac i pojedinim opštinama Zlatiborskog okruga


Prema objavljenoj preliminarnoj rang listi, sa oko 3,8 miliona, Ministartsvo će podržati projekat Opštine Prijepolje Uklanjanje divljih deponija kao instrument zaštite životne sredine na teritoriji te opštine.

Više od 2, 1 miliona dinara, prema preliminarnoj rang listi, Ministarstvo je opredelilo za uklanjanje divljih deponija u Priboju.

Za uređenje divljih deponija na teritoriji opštine Nova Varoš, ta lokalna samouprava, kako je preliminarno najavljeno, trebalo bi da dobije 1, 6 miliona dinara.

Ministarstvo je opredelilo da sa 700 000 dinara podrži projekat Čuvajmo našu baštu za koji je Opština Bajina Bašta tražila oko 2, 7 miliona.

Za projekat uklanjanja nelegalno odloženog otpada i prevenciju daljeg nelegalnog odlaganja otpada na teritoriji Arilja, ta opština je tražila oko 3, 9 miliona. Našla se ispod liste odobrenih projekata, uz oko 20 prijavljenih zbog utrošenih, odnosno raspodeljenih raspoloživih sredstava za sprovođenje javnog konkursa.

Projekat Opštine Sjenica nije razmatran i na listi je lokalnih samouprava čije su prijave bile neblagovremene, neuredne i nepotpune.

Do petka učesnici Javnog konkursa imaju pravo uvida u podnete zahteve i priloženu dokumentaciju. Mogu do srede elektronskom poštom podneti primedbu na Preliminarnu rang listu.

Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine je ukupno opredelilo 74.986.000 dinara iz Zelenog fonda Republike Srbije kako bi, posredstvom Javnog konkursa, podržalo projekte lokalnih samouprava koji se odnose na sprečavanje nelegalnog deponovanja otpada i prevenciju nastajanja novih divljih deponija u 2021. godini.

Javni konkurs, Ministarstvo je raspisalo 7. juna.

KJP: Razbacano smeće ruži sliku Zlatibora(FOTO)

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.1 ° C
0.1 °
0.1 °
89 %
5.7kmh
90 %
Sub
-1 °
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime