- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Novo vozilo u Dubokom, u okrugu najmlađi vozni park KJP Zlatibor

Novo vozilo u Dubokom, u okrugu najmlađi vozni park KJP Zlatibor

- REKLAMA -

Vozni park JKP Duboko Užice od utorka je bogatiji za novi abrol kiper za transport abrol kontejnera. Iz JKP Duboko su naveli da je vozilo marke DAF proizvedeno 2021. godine.

Ove godine je napravljen i viljuškar, marke EP, koji je u voznom parku JKP Duboko od kraja avgusta.

Foto JKP Duboko Užice Fejsbuk stranica

U avgustu je direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Užice Momir Milovanović za Radio Lunu predočio da je Duboko ove godine kupilo prikolicu i bager, krajem prošle godine i nov kamion.

–  Duboko će ove godine uložiti do 800.000 evra sopstvenih sredstava kako bi zanovilo opremu, rekao je direktor JKP Duboko ukazujući da od prevoznih sredstava ništa novo nije kupovano od 2012. godine, da vozilima u tom preduzeću ističe radni vek i da je u planu da svake godine kupuju bar po dva kamiona.

Time bi, prema rečima Milovanovića, olakšali uslove rada u regionalnom centru u koji iz devet opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga godišnje stiže do 4000 tona otpada više nego prethodnih godina.

Više prostora za više otpada u Dubokom

JKP Duboko svojim vozilima sa pretovarnih mesta preuzima i prevozi otpad iz sedam lokalnih samouprava sa područja Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Užički JKP Bioktoš svojim kamionima direktno doprema otpad iz grada do regionalnog centra u Dubokom, što isto čini i komunalno preduzeće iz Kosjerića.


U upotrebi i komunalna vozila starija od 20 godina


U proseku je 15 godina star vozni park JKP Bioktoš iz Užica, ukazala je anketa Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća KOMDEL. Od 38 aktivnih komunalnih vozila JKP Bioktoš, 24 su starija od deset godina.

KOMDEL je nedavno sproveo anketu među 53 komunalna preduzeća iz 16 gradova i 35 opština Srbije tražeći analizu stanja voznog parka u komunalnim preduzećima Srbije i rezultate kontrole tehničke ispravnosti komunalnih vozila od 5. jula do 25. avgusta.


Iz KOMDEL-a su naveli da su od 5. jula ovlašćeni tehnički pregledi u obavezi da kontrolišu tehničku ispravnost vozila po novim pravilima.


Anketa KOMDEL-a je pokazala da komunalna preduzeća iz Kosjerića, Požege, Priboja, Ivanjice koriste vozni park star 20 i više godina.

JKP Elan iz Kosjerića ima tri aktivna vozila prosečne starosti 27 godina. Od ukupno tri, dva vozila su starija od deset godina.

Svih deset aktivnih vozila pribojske JKP Usluga je starije od deset godina. U proseku su stari 22 godine, koliko i ukupno 19 aktivnih vozila JKP Naš dom iz Požege. JKP Naš Dom ima pet vozila mlađih od deset godina.

U JP 3. septembar u Novoj Varoši koriste ukupno 14 komunalnih vozila, od čega je njih 12 staro najmanje deceniju. U proseku je 17, 5 godina star vozni park tog novovaroškog javno komunalnog preduzeća.

Od 11 aktivnih u JKP Vrela u Sjenici, osam vozila je napunilo deset godina, ukazuje anketa koju je sproveo KOMDEL.

Foto KJP Zlatibor

Jedino KJP Zlatibor, od anketiranih komunalnih preduzećima čiji je osnivač opština, ima zadovoljavajuću prosečnu starost voznog parka manju od deset godina, ukazali su iz Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća KOMDEL.

–  Vozni park preduzeća trenutno broji 61 vozilo čija je prosečna starost osam godina. 20 vozila je starije od deset godina, što procentualno iznosi 32,8%. Ovakav rezultat se i mogao očekivati, s obzirom da KJP Zlatibor već nekoliko godina unazad velika sredstva ulaže u nabavku nove opreme i mehanizacije, naveli su iz KJP Zlatibor.

Oko 120 miliona za novu opremu(FOTO)


Uočeni nedostaci, pojačano investiranje jedini lek


Prema anketi KOMDEL-a, nedostaci su uočeni na tehničkim pregledima posle 5. jula kod pet od osam vozila KJP Zlatibor. To javno komunalno preduzeće ima 19 vozila kojima ističe registracija do kraja godine.

Zbog uočenih nedostataka, sa tehničkog pregleda posle 5. jula su vraćena dva vozila JKP Bioktoš od upućenih pet. Užički Bioktoš ima 14 vozila kojima do kraja godine ističe registracija i koja bi trebalo da budu kontrolisana po novim pravilima.

Po dva komunalna vozila su nakon 5. jula uputili na tehnički pregled pribojska JKP Usluga i JP 3. septembar i sva četiri su vraćena zbog uočenih nedostataka.

Tehnički su ispravna sva tri komunalna vozila koje je sjeničko JKP Vrela uputilo na tehnički pregled posle 5. jula.

Iz KOMDEL-a su napomenuli da je za rešavanje nedostataka koji su konstatovani u postupku kontrole tehničke ispravnosti vozila, komunalnim preduzećima potreban dodatan novac, pojedinima i vreme koje nemaju.

–  Naime, pojedina specijalna komunalna vozila poput vozila za sakupljanje i odvoz smeća, jednostavno moraju da redovno izlaze na teren pošto bi se u suprotnom, ulice brzo zatrpale otpadom. Ovo je posebno izraženo kod najmanjih opština poput Kosjerića gde lokalno komunalno preduzeće raspolaže samo sa jednim jedinim smećarem. Kada to vozilo iz bilo kog razloga ispadne iz pogona, onda preduzeće nema više s čim da prazni sudove za sakupljanje komunalnog otpada, naveli su iz KOMDEL-a.

Podsetili su da je, po inicijativi KOMDEL-a i Privredne komore Srbije, donet Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima.

–  Suština ovih izmena, bila je u tome da je do 2023. godine odložena primena onih delova Pravilnika kojima su do te mere pooštreni uslovi za utvrđivanje tehničke ispravnosti vozila, da ih većina naših komunalnih preduzeća ne bi mogla da ispuni. Odredbe čija je primena odložena odnosile su se na pooštrenje kriterijuma za utvrđivanje ispravnosti uređaja za zaustavljanje (kočnica), na uređaje za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova, merenje izduvne emisije, obaveznost posedovanja katalizatora. Ovo privremeno odlaganje primene navedenih delova Pravilnika, komunalnim preduzećima je donelo vidno olakšanje pošto u toj meri pooštrene kriterijume ne bi mogla da zadovolje čak ni pojedina komunalna vozila novijih generacija pa bi izvesno zbog nedostatka dovoljnog broja registrovanih komunalnih vozila, ozbiljno bilo ugroženo obavljanje osnovnih delatnosti, naveli su iz KOMDEL-a u dokumentu sa rezultatima ankete.


Zastarela je i oprema prijepoljskog JKP Lim koje nema dovoljno vozila zbog čega su na 30. sednici Opštinskog veća Prijepolja razmatrali načine zanavljanja opreme i nabavke vozila naredne godine. JKP Lim otpad odvozi oko 25 kilometara dalje nego što je to činio pre zatvaranja nesanitarne deponije Stanjevine.


Pojačano investiranje i ulaganje u generalne remonte i u nabavku novih vozila, kako su naveli iz KOMDEL-a, jedini je pravi lek.

– Što u odnosu na dosadašnju praksu podrazumeva mnogo odgovorniji način na koji se planiraju i sprovode investicije u održavanje i zamenu dotrajalih voznih kapaciteta, naveli su iz Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća KOMDEL.

Medijski sadržaj je deo projekta EKOloguj se, ne otpadaj

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime