- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna EKO Počelo uklanjanje divljih deponija

Počelo uklanjanje divljih deponija

- REKLAMA -

Čišćenjem groblja u Dobrilovićima od nesavesno odloženog otpada, u Priboju je uklonjen otpad sa pet divljih deponija uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine od 2,1  milion dinara.

Na divljim deponijama bilo nekontrolisanog i nesavesnog odloženog smeća, rastinja, kabastog otpada i građevinskog šuta( Foto izvor Opština Priboj)

Prema navodima iz Opštine Priboj, od otpada je očišćen prostor i kod graničnog prelaza Mokronozi, na obali Potpećkog jezera u Druglićima, u Rači pored reke Uvac i u Suvom Polju pored magistralnog puta, naspram kamenoloma.

Direktor JKP Usluga Željko Ječmenica je rekao da su i to javno komunalno preduzeće i lokalna samouprava ove godine uložili oko 560.000 dinara za uklanjanje manjih divljih deponija na području opštine Priboj.

Podsetio je Ječmenica i da je prošle godine očišćeno od otpada šest mini deponija na obalama Lima u sklopu projekta prekogranične saradnje sa Bijelim Poljem u Crnoj Gori.

Podsetimo, oko 50 dobrovoljaca iz različitih delova Srbije je početkom septembra prikupilo 30 džakova raznog otpada, najviše plastike, tokom dvodnevne akcije čišćenja reke Lim kod Priboja.

Za uređenje prostora ušća Uvca u reku Lim deset miliona


U akciji i u Prijepolju 


Radnici prijepoljskog JKP Lim su tokom vikenda uklanjali otpad sa divljih deponija na magistralnom putu ka Jabuci i na lokaciji kod Begovog mosta.

Foto JKP Lim Fejsbuk stranica

Radnici prijepoljskog JKP Lim su očistili 11. septembra divlju deponiju na magistralnom putu Prijepolje – Pljevlja u mestu Kula (Foto JKP Lim Fejsbuk stranica)

U planu je saniranje i revitalizacija ukupno 29 divljih deponija na teritoriji opštine Prijepolje za šta je Ministarstvo opredelilo 3, 8 miliona dinara, a Opština Prijepolje oko 1, 6 miliona iz opštinskog budžeta.

Novac će iskoristiti i za nabavku pet kontejnera od pet metara kubnih i deset tabli kojim će pokušati da obezbede lokacije i zabrane dalje deponovanje otpada na nepredviđenim mestima.

Uz poruku Ne zagađuj prirodu, ona je deo nas, iz Opštine Prijepolje su pozvali građane da, kako su naveli, postanu tvorci jedinog održivog zajedništva između prirode i ljudi.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić je naveo da je u Prijepolju više od 30 divljih deponija koje bi trebalo sanirati, te da u toj lokalnoj samoupravi razmišljaju i o postavljanju video nadzora na tim mestima.


Čistiće osam lokacija u Novoj Varoši


Novovaroško JP 3. septembar, pod nadzorom opštinske komunalne inspekcije, tokom jeseni će ukloniti otpad sa osam divljih deponija na teritoriji opštine Nova Varoš, kako je prenela PP Media, sa lokacija Petlovac, Poligon, Suljina česma, Markovića česma, Кomarani-usek, Akmačići – centar, Кokin Brod i AMSS.

–  Sa postojećim divljim deponijama životna sredina je veoma ugrožena, naročito imajući u vidu da je teritorija opštine Nova Varoš jedna od najšumovitijih opština ( oko 42% stepen pošumljenosti), sa SRP Uvac i Parkom prirode Zlatibor, vazdušnom banjom Zlatar … Nova Varoš ne sme i ne može dopustiti da životna sredina bude u riziku od zagađenja, prenela je agencija RINA navode iz Opštinske uprave Nova Varoš.

Uklanjanje divljih deponija u Novoj Varoši koštaće ukupno oko dva miliona dinara.

Ta lokalna samouprava je dobila od Ministarstva zaštite životne sredine 1, 6 miliona dinara kako bi uklonila nelegalno odložen otpad sa osam lokacija i sa ciljem da spreče nastajanje novih divljih deponija i dalju degradaciju zemljišta i voda.

Oko pola miliona dinara tog novca izdvojiće za nabavku metalnih kontejnera zapremine od 1, 5 do sedam metara kubnih.

Iz Opštinske uprave Nova Varoš su podsetili da ta lokalna samouprava u Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine svake godine izdvaja novac za uklanjanje divljih deponija i upravljanje otpadom, te da najviše novca opredeljuju za organizovano odvoženje otpada iz seoskih mesnih zajednica.


Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam u Užicu Nada Jovičić je navela nedavno za Radio Lunu da je prošle godine u slivnom području akumulacije Vrutci, na potezu od Stapara do Kremana, postavljeno 12 kontejnera od 1, 1 m³ i da su postavljene i table upozorenja o zabrani odlaganja otpada na lokacijama koje su u prethodnom periodu bile na udaru nesavesnih građana.                                                                                            –  Zanimljivo je to da je na ovaj način u 2020. godini prikupljeno 172 tone otpada više u odnosu na 2019. godinu, navela je tada Nada Jovičić.

Užice je dobilo od Ministarstva zaštite životne sredine 1,2 miliona dinara za čišćenje divljih deponija i plutajućeg otpada na slivnom području akumulacije Vrutci i za uspostavljanje uslova za propisno sakupljanje, odvoz i deponovanje otpada na tom području.

Čiste Vrutke od otpada

Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine su u nezvaničnom razgovoru za Radio Lunu naveli da Užice trenutno nema veći problem sa divljim deponijama i da ove godine očekuju čišćenje Vrutaka od nesavesno odloženog otpada.

Na pravom mestu?(VIDEO/FOTO)


Predsednik Požeškog ekološkog pokreta Duško Dolović za TV 5 je ukazao da u toj opštini najviše divljih deponija ima oko reke Skrapež. Naglasio je da su divlje deponije potencijalna žarišta zaraznih bolesti,  ali da građani koriste i vodu zagađenu otpadom.

Stražari Skrapeža prikupili više od 300 džakova otpada

Direktor JKP Naš dom Miljko Kragović je rekao za TV5 da mesečno to preduzeće prokupi 30 tona otpada sa divljih deponija, a više od 500 tona otpada organizovano od građana i privrede.


Čistiće Srbiju od 500 divljih deponija, najavljuju pojačanu kontrolu


Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je najavila da će tokom septembra biti očišćeno 500 divljih deponija u 43 lokalne samouprave uz finansijsku podršku Ministarstva od 75 miliona dinara, posredstvom javnog konkursa.

Naglasila je ministarka Vujović da je izuzetno važno da jednom očišćene deponije i ostanu čiste.

–  Zamolila sam jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu, a ministarstvo će, gde je potrebno, obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama. Kontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost, poručila je ministarka Vujović krajem avgusta kada je sa predstavnicima lokalnih samouporava potpisala ugovore o dodeli finansijske podrške za uređenje divljih deponija.

–  Izuzetno je važno da inspekcija na terenu radi svoj posao, jer samo tako možemo da ostvarimo strateški cilj, a to je čistija budućnost za generacije koje dolaze, poručila je tom prilikom ministarka Vujović.

Ona je iznela procene da u Srbiji ima oko 3.500 smetlišta i divljih deponija i navela da će čišćenje divljih deponija uticati da se poboljša i kvalitet vazduha, zemlje, vode u blizini smetlišta.

Oko 20 miliona za eko parkove umesto neuređenog zemljišta

Medijski sadržaj je deo projekta EKOloguj se, ne otpadaj

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime