- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Stražari Skrapeža prikupili više od 300 džakova otpada

Stražari Skrapeža prikupili više od 300 džakova otpada

U akciji čišćenja obala reke u požeškom selu Vranjani

- REKLAMA -

Oko 300 džakova(od 150 litara) otpada je prikupilo više od 40 aktivista iz Požege koji su se odazvali akciji ljubitelja prirode Stražari Skrapeža kako bi očistili obale reke u selu Vranjani.

–  Sem 300 velikih džakova, za još toliko je izvučeno i skipom utovarano u kamion. Prikupljeno je dosta krupnog otpada, kreveta, traktorskih guma, automobilskih sedišta, kupatilske sanitarije, a bilo je i uginulih životinja. JKP Naš dom iz Požege je izašao u susret, pa su svo smeće prevezli do deponije, navela je za Radio Lunu Nataša (Tanović) Marković koja je pokrenula ekološku akciju.

–  Eko meč sam organizovala iz više razloga. Želim da se naša deca bezbedno kupaju u Skrapežu i da provode vreme u čistoj prirodi. Mom umetničkom oku (vajar sam po struci) smeta svaki nesklad. Smeće ne pripada prirodi. Nije lepo jer da je lepo ne bismo ga izbacivali iz svojih domova. Divlja deponija je izvor zaraze i zagađenja zemljišta, vazduha, vode, objasnila je Marković poručivši da je za ekološke akcije samo potrebna volja i motivacija građana da se pokrenu.

Nataša je prošlog leta organizovala tri akcije čišćenja smeća pored puta u požeškim Vranjanima.

–  To su svakako bili manji poduhvati, ali i na tim akcijama je prikupljeno dosta smeća, 50 džakova po akciji, navela je Marković objasnivši da su se pozivu odazivali uvek isti ljudi.

Foto izvor Stražari Skrapeža- pre i posle Eko meča kojem su se odazvali građani, preduzetnici i članovi udruženja Inicijativa za Požegu i Forca

Akcija nazvana Eko meč je održana 10. aprila.

Nakon učestvovanja u Eko meču, iz udruženja građana Inicijativa za Požegu su istakli da će nadležnima uputiti zahteve da se pojača kontrola divljih deponija i pooštre kazne za nesavesne počinioce koji otpad bacaju na nepredviđena mesta.

CSR: Mapa crnih ekoloških tačaka lako će pokazati ko je zagađivač

Stražari Skrapeža su istakli da su ogromne količine otpada i dalje prisutne oko celog toka reke Skrapež, te da posao nije završen. Planiraju da se upuste u sledeću ekološku akciju pre bujanja vegetacije.

Za organizaciju tog poduhvata Nataši, majci petomesečne bebe, kako je navela, biće potrebna pomoć odgovornih ljudi.

–   Uzmimo stvar u svoje ruke, nema vremena za čekanje nadležnih. Dugujemo to našoj deci i prirodi, naveli su na Fejsbuk stranici aktivisti Stražari Skrapeža koji žele da oslobode reku od otpada koji se širi njegovim obalama. Ujedno teže da svojim delovanjem probude svest građana o značaju očuvanja prirode.

Foto: screenshot FB stranice Stražari Skrapeža

Podsetimo, nedavno je više od 25 dobrovoljaca sakupilo oko 90 džakova otpada na obali reke Drine, čisteći područje od kućice na steni do plaže Rača, tokom ekološke akcije u organizaciji Kancelarije za mlade iz Bajine Bašte.

Uklonili 90 džakova smeća sa obale Drine

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime