- REKLAMA -
22.9 C
Užice
Početna EKO UEko Neočekivano za Grad: Za kotao na gas uz subvenciju oko 230 zainteresovanih

Neočekivano za Grad: Za kotao na gas uz subvenciju oko 230 zainteresovanih

- REKLAMA -

Oko 200 vlasnika porodičnih kuća i blizu 30 vlasnika stanova u stambenim zgradama u Užicu se odazvalo javnom konkursu za nabavku kotlova na gas za individualna domaćinstva za koju Grad Užice i Republika Srbija nude subvenciju do 100.000 dinara sa PDV-om. Ukupno su za tu meru energetske efikasnosti planirali da izdvoje 30 miliona dinara.

Od ukupno 255 prijavljenih, oko 20 vlasnika kuća je odlučilo da uz subvenciju nabavi etažni šporet ili peć na pelet, dok je četvoro zainteresovanih za nabavku toplotnih pumpi, novu meru od ove godine za koju su ponudili do 200.000 dinara sa PDV-om bespovratnih sredstava po prijavi.

  • Maksimalno učešće Grada i Republike Srbije je do 100.000 dinara sa PDV-om po prijavi za kotlove i peći na pelet u sistemu grejanja i 70.000 dinara sa PDV-om za peći i šporete na pelet, dodali su iz Gradske kuće.

Ukupno 45 miliona dinara podsticaja, pojedinačno do polovine ukupne vrednosti investicije sa PDV-om, opredelili su Grad Užice i Ministarstvo zaštite životne sredine za sufinansiranje mera smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada.


Individualna ložišta, prema podacima i navodima stručnjaka iz Zavoda za javno zdravlje Užice, najviše utiču na zagađenje vazduha tokom grejne sezone u Užicu.


Podsetimo, Grad Užice je sredinom maja izabrao po devet privrednih subjekata za svaku meru koji će moći da zamene uređaje za loženje u domaćinstvima u Užicu uz subvenciju posredstvom javnih konkursa. Javnom pozivu lokalne samouprave se odazvalo 12 privrednih subjekata, uglavnom iz Užica koji se bave proizvodnjom, uslugama, prodajom i ugradnjom uređaja za grejanje.

  • Nakon objavljivanja Preliminarne liste korisnika sredstava i konačne liste privrednih subjekata, svi podnosioci zahteva koji se nalaze na Preliminarnoj listi obavezni su da u roku od 10 dana izaberu privrednog subjekta kod koga će izvršiti nabavku opreme i uređaja. Ponudu za nabavku uređaja sa tehničkim karakteristikama uređaja Komisiji dostavlja privredni subjekat. Na osnovu liste izabranih privrednih subjekata, liste korisnika sredstava i dostavljenih predračuna sklapaju se ugovori između privrednih subjekata, Grada Užica i građana, kojim se definišu međusobna prava i obaveze, pojasnili su iz Grada Užica.

Preliminarnu listu još nisu objavili na sajtu lokalne samouprave.

Po prvi put ove godine, podsetimo, na javni konkurs su mogli da se prijave i vlasnici objekata u postupku legalizacije, bez obzira na zonu stanovanja.

Članica Gradskog veća Nada Jovičić je nedavno za Radio Lunu rekla da je prošle godine 435 vlasnika porodičnih kuća nabavilo kotao na gas, dok je ukupno oko hiljadu građana Užica 2021. godine uz subvenciju primenilo neku od mera energetske efikasnosti u svojim domovima.

Podsetimo, Grad Užice od 2015. godine raspisuje javne konkurse za sufinansiranje sprovođenja mera energetske efikasnosti u stambenim objekatima na svojoj teritoriji. Finansijsku podršku su nudili građanima za nabavku koltova na gas ili pelet, za termoizolaciju fasada i zamenu stolarije.

  • Cilj ovog projekta je smanjenje štetnih emisija, odnosno smanjenje zagađenja vazduha u zimskom periodu kroz uštede u energentima koje će se ostvariti boljom izolacijom stambenih objekata i korišćenjem ekoloških goriva, povećanjem svesti o energetskim potrebama, uštedama i racionalnom korišćenju energije za grejanje u porodičnim stambenim objektima fizičkih lica, podsetili su iz Grada Užica.

Gradska većnica Jovičić je ranije najavila da će ove godine Grad raspisati i javni poziv za zamenu stolarije i termoizolaciju u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, te da će pet miliona dinara izdvojiti za javni poziv socijalnim kategorijama stanovništva za dodelu ložnih uređaja.

Do 420.000 dinara subvencije za ugradnju solarnih panela na krovovima kuća u Užicu(AUDIO)

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
22.9 ° C
22.9 °
22.9 °
39 %
6.6kmh
14 %
Uto
22 °
Sre
23 °
Čet
23 °
Pet
25 °
Sub
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime