- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Izabrali privredne subjekte za zamenu ložnih uređaja u kućama

Izabrali privredne subjekte za zamenu ložnih uređaja u kućama

Do 19. maja moguće prijave vlasnika kuća, zainteresovanih za zamenu ložnih uređaja uz subvenciju

- REKLAMA -

Grad Užice je izabrao po devet privrednih subjekata koji će, nakon javnih konkursa, moći da zamene uređaje za loženje u domaćinstvima i time utiču na smanjenje zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora na teritoriji grada.

Javnom pozivu lokalne samouprave za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, kotlova na prirodni gas, kotlova ili etažnih peći i peći i šporeta na drvni pelet, odazvalo se 12 privrednih subjekata, uglavnom iz Užica. Poziv je bio namenjen privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama, prodajom i ugradnjom uređaja za grejanje.

Odluka o izboru privrednih je dostupna na zvaničnoj internet stranici Grada Užica i protiv te odluke privredni subjekti mogu podneti žalbu Gradskom veću u narednih šest dana.

–  Grad Užice će sa izabranim privrednim subjektima zaključiti ugovore kojima će se regulisati međusobna prava i obaveze, napomenuli su u odluci koju potpisuje gradonačelnica Užica.

Podsetimo, sem javnog poziva privrednim subjektima, Grad Užice je 19. aprila raspisao i javni konkurs za građane Užica.

Do 19. maja je otvoren javni konkurs namenjen vlasnicima kuća i stanova u Užicu, iz četiri zone stanovanja, zainteresovanim za zamenu ložnih uređaja.

Produžili rok za prijavu za subvencionisanu nabavku ložnih uređaja

Novina od ove godine je da prijave mogu podneti i vlasnici objekata u postupku legalizacije.

Grad Užice i Ministarstvo zaštite životne sredine su opredelili ukupno 45 miliona dinara podsticaja za sprovođenje te mere energetske efikasnosti u objektima, posredstvom javnih konkursa.

Pojedinačno će sufinansirati najviše do polovine ukupne vrednosti investicije sa PDV-om. Kako su ranije predočili iz Gradske kuće, novac će prenositi privrednim subjektima nakon što građani ispune svoje ugovorne obaveze i po završetku ugradnje ložnih uređaja. Najviše novca, 30 miliona, izdvojili su za nabavku kotlova na prirodni gas, po domaćinstvu do 100.000 dinara podrške sa PDV-om.

Za zamenu ložnih uređaja 45 miliona, raspisani pozivi za građane i privredne subjekte (AUDIO)

Individualna ložišta, prema podacima i navodima stručnjaka iz Zavoda za javno zdravlje Užice, najviše utiču na zagađenje vazduha tokom grejne sezone u Užicu.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime