- REKLAMA -
0.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Libergraf zatražio hitno preduzimanje mera; Primena dve mere u kratkom roku doprinosi...

Libergraf zatražio hitno preduzimanje mera; Primena dve mere u kratkom roku doprinosi zdravlju

- REKLAMA -

Građanska čitaonica Libergraf je zatražila u dopisu od gradonačelnice Užica i lokalne samouprave da, kako su naveli, preduzmu hitne mere kako bi zaštitili zdravlje građana, a posebno dece, mladih i trudnica usled prekomernog zagađenja vazduha prethodnih dana kada su, prema navodima Libergrafa, maksimalno dozvoljene vrednosti bile i do deset puta veće.

Grad Užice: Prekomerno zagađenje vazduha, preporučene mere

Udisali opasno dva dana

  • Različiti su uzroci za takvo stanje i saglasni smo da je potreban dugogodišnji trud i rad da bi se situacija popravila na bolje, napomenuli su iz Libergrafa predloživši i dve konkretne aktivnosti čija bi primena u kratkom roku, prema njihovim navodima, mogla doprineti zaštiti zdravlja stanovništva, posebno najosetljivijih grupa.

Za energetsku efikasnost kuća najmanje stotinu miliona 2023. godine(AUDIO)

Prvi predlog se odnosi na rad klizališta na Trgu partizana.

  • Iako je taj sportski objekat jako koristan za rekreaciju i fizičko obrazovanje najmlađih stanovnika Užica, ujedno je i veoma opasan za njihovo zdravlje! U danima kada je koncentracija PM 2,5 čestica desetostruko viša od maksimalno dozvoljenog godišnjeg proseka, apsolutno je nedopustivo da klizalište bude otvoreno i da ga deca koriste. Preporuka Zavod za javno zdravlje je da se u ovakvim situacijama skrati dužina i smanji intenzitet napornih aktivnosti, da se prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini, a osetljivim kategorijama stanovništva, u koju spadaju i deca, savetuje se da vežbanje obave u zatvorenom prostoru. Zbog toga od gradonačelnice dr Jelene Raković Radivojević zahtevamo da JP Veliki Park naloži da prate koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu preko automatskih mernih stanica postavljenih u gradu, i da kada je kvalitet vazduha okarekterisan kao ZAGAĐEN ili JAKO ZAGAĐEN klizalište zatvore do momenta kada indeks zagađenja bude PRIHVATLjIV. Ukoliko klizalište nastavi da radi i u danima kada je zdravlje građana, a posebno dece i mladih, direktno ugroženo po svim važećim propisima i preporukama o zagađenju vazduha, lokalna vlast se mora suočiti sa moralnom i svakom drugom odgovornošću za takvo nemarno i opasno postupanje, naveli su iz Libergrafa u saopštenju.

U porastu broj dece sa respiratornim smetnjama, povećan broj inhalacija i u kućama(AUDIO)

Predložili su i redefinisanje priroriteta na koje se troše sredstva svih građana Užica.

  • Smatramo da je daleko korisnije odustati barem od jednog projekata popločavanja trotaora i ta sredstva usmeriti u zaštitu zdravlja dece i mladih kroz nabavku prečišćivača vazduha za sve javne zatvorene prostore u kojima borave deca, mladi i trudnice. Od lokalne samouprave zahtevamo da u što kraćem roku popiše sve prostorije u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, zdravstvenim i javnim ustanovama, prenameni sredstva u budžetu i sprovede javnu nabavku prečišćivača vazduha kako bi se zdravlje dece, mladih i trudnica zaštitilo od prekomernog zagađenja vazduha, zatražili su podsetivši na uticaj aerozagađenja na zdravlje.

Mladi Užica za čistiji vazduh

  • Zagađenjem vazduha najviše su ugrožena deca, stariji ljudi i trudnice, kao i mladi koji sve češće imaju problem sa sterilitetom. Za razliku od odraslih koji imaju od 14 do 18 udisaja po minutu, mala deca udahnu i do 30 puta. Zagađujuće česice se talože u plućima, taloženje dovodi do pojave ožiljka. Jednom kada se taj ožiljak pojavi kod deteta, on nikad ne može da se popravi. Što više tih ožiljaka, to više raznih poremećaja na plućima. Smanjuju se alveole, smanjuje se protok gasova… Zagađen vazduh utiče i na reproduktivno zdravlje i kod muškaraca i kod žena. Ovim su posebno pogođene mlade žene koje žive u zagađenim sredinama, jer usled zagađenja vazduha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija i nižu plodnost, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna, ukazali su iz Libergrafa.

Provetravanje Užica: Situacija bolja, ali nije zadovoljavajuća(AUDIO)

Ukupno 80 dana od početka godine, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, u vazduhu u Užicu je bilo više koncentracija suspendovnih čestica PM 10 od dnevno dozvoljenih 50 mikrograma po metro kubnom.

Loša ocena Užicu i Kosjeriću

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.1 ° C
0.1 °
0.1 °
89 %
5.7kmh
90 %
Sub
-1 °
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime