- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje U porastu broj dece sa respiratornim smetnjama, povećan broj inhalacija i u...

U porastu broj dece sa respiratornim smetnjama, povećan broj inhalacija i u kućama(AUDIO)

Na inhalacije u užički Dečji dispanzer uglavnom sugrađani koji još nisu nabavili inhalatore, prema navodima načelnice

- REKLAMA -

Porast broja pregleda dece sa respiratornim smetnjama, negativnih na korona virus kovid-19, beleže u ambulanti užičkog Dečjeg dispanzera tokom novembra u odnosu na prethodne mesece. I tako je godinama, sa dolaskom grejne sezone.

Prema navodima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu dece Novke Garabinović, pedijatra, zagađen vazduh je među uzročnicima respiratornih smetnji kod najmlađih, uz sve češći boravak u zatvorenom prostoru većeg broja dece tokom grejne sezone i zbog pojave virusa.

  • Kad god je sumorno, vlažno vreme sa kondezacijom smoga, to dodatno utiče na zdravstveno stanje, od beba pa naviše. Mnogi znaju da reaguju od kijanja, kašljanja, peckanja očiju do respiratornih smetnji, navela je Garabinović.

Ona je predočila za Radio Lunu da su u Dečjem dispanzeru tokom novembra registrovali 1900 pregleda dece uzrasta do sedam godina, tokom oktobra 1683, a u septembru 1355 pregleda dece predškolskog uzrasta.

Porastao je i broj pregleda dece školskog uzrasta u Užicu sa respiratornim smetnjama, sa 956 u septembru na 1323 u oktobru, potom na 1562 pregleda školaraca tokom novembra.

U porastu je i broj dece koja dolaze u zdravstvenu ustanovu na inhalacije.

  • Svako ko treba da dođe dva puta da se inhalira, on uglavnom već ima inhalator, ko ima stariju decu, bronhitičare, a i oni koji su novi, budu na par inhalacija kod nas, pa kupe inhalator i inhaliraju se kući, napomenula je Garabinović.

Prema podacima Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece pri užičkom Domu zdravlja, u novembru u Dečjem dispanzeru beleže 220 inhalacija dece od nula do sedam godina. U oktobru ih je bilo 131, u septembru 80 inhalacija dece predškolskog uzrasta. U septembru su inhalatori bili uključeni u Dečjem dispanzeru 88 puta, u oktobru 99, dok tokom novembra beleže 60 inhalacija školske dece.

  • Kod dece školskog uzrasta imamo smanjenje broja inhalacija u odnosu na prethodne mesece, ali to nije faktičko stanje već oni koji imaju smetnje inhaliraju se kući, a samo dođu na početne i kontrolne preglede, istakla je Garabinović.

Prethodne grejne sezone, kako je za Radio Lunu nedavno navela direktorka užičkog Doma zdravlja Danijela Marinković, u periodu od 15. oktobra 2021. godine do 15. aprila 2022. godine Centar za majku i dete beleži više od 1030 inhalacija dece do i predškolskog uzrasta i 455 inhalacije dece školskog uzrasta.


 

Dešava se u Užicu, ali na par minuta

 

Aerozagađenje najviše utiče na decu do pet godina, ali i na trudnice u poodmakloj trudnoći, starije osobe, hronične bolesnike, ukazao je na tribini počektom godine pedijatar Bogdan Damnjanović iz Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece pri užičkom Domu zdravlja.

  • Svaka čestica koja uđe u pluća dovodi do njenog taloženja. To veće taloženje dovodi do pojave ožiljka. Ako se ožiljak pojavi, ne popravlja se nikad, ostaje do smrti. Više ožiljaka može dovesti do raznoraznih poremećajana plućima, smanjuje alveole, smanjuje protok gasova, navodio je pedijatar Damnjanović tokom panel diskusije u organizaciji Libergrafa u martu ove godine u Gradskoj kući.

Provetravanje Užica: Situacija bolja, ali nije zadovoljavajuća(AUDIO)

Kako je tada istakao, loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kod žena i muškaraca širom zapadnog Balkana.

  • Žene koje žive u zagađenim oblastima, usled zagađenja vadzuha mogu imati manje zdravih jajnih ćelija, usled toga i nižu plodnost, češće pobačaje tokom trudnoće, dok je vantelesna oplodnja manje uspešna. Kod muškaraca, zagađenje praškastim materijama dolazi do testisa, gde uzrokuje smanjenje proizvodnje semene tečnosti, manju pokretljivost spermatozoida, citirao je studije i istraživanja lekar Damnjanović.

Foto screenshot Ocene zdravstzvenig stanja/ZZJZ Užice/ Analiza zdravstvenog stanja stanovništva na području Zlatiborskog okruga u 2021. godini

Prekomerno je bio zagađen vazduh u Užicu više od 62 dana od početka godine do kraja novembra zbog veće koncentracije čestica PM10 od dnevno dozvoljene, izvestili su iz Zavoda za javno zdravlje Užice pozivajući se na lokalnu mrežu monitoringa kvaliteta vazduha, uz preporuku građanima da ograniče boravak na otvorenom u slučaju prekomernog zagađenja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, koncentracije čestica PM 10 su premašivale dnevno dozvoljene granične vrednosti tokom 12 dana novembra, kada su, tokom nekoliko dana, zabeležili i povećane koncentracije čađi. Tokom tri dana oktobra u vazduhu su bile prisutne veće koncentracije PM 10 od dnevno dozvoljenih, dok je u septembru, prema lokalnoj mreži monitoringa, vazduh u gradu bio dobar.

S druge strane, mesečni izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine, sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici, ukazuju da je vazduh u Užicu bio prekomerno zagađen česticama PM 10 tokom 25 dana oktobra i jednog dana u septembru.

Vazduh na teritoriji grada Užica tokom 2021. godine je ocenjen kao prekomerno zagađen i svrstan je u treću, najlošiju kategoriju kvaliteta usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5, ukazao je nedavno objavljen Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji u 2021. godini Agencije za zaštitu životne sredine.

Foto screenshot ZZJZ Užice/ Analiza zdravstvenog stanja stanovništva na području Zlatiborskog okruga u 2021. godini

Loša ocena Užicu i Kosjeriću

Prema podacima SEPA, u Užicu su tokom 99 dana 2021. godine, a tokom 134 dana 2020. godine, bile prekoračene dnevne granične vrednosti za suspendovane čestice PM10. Takvih dana tokom godine ne treba da bude više od 35 da bi vazduh bio dobrog kvaliteta.

Foto screenshot ZZJZ Užice/ Analiza zdravstvenog stanja stanovništva na području Zlatiborskog okruga u 2021. godini

Suspendovane čestice PM 10 su bile dominantna zagađujuća materija u užičkom vazduhu tokom prethodnih grejnih sezona, pokazuju izveštaji Zavoda za javno zdravlje Užice i Agencije za zaštitu životne sredine. Izveštaji su potvrdili da najveće zagađenje vazduha potiče iz individualnih ložišta, kojih je u Užicu oko 17 000.

  • Kad je zagađen vazduh, preporuka je što manje provetravati jer je taj vazduh i unutra, ne izlaziti previše, ne izlagati decu dodatnim česticama čađi, štetnim krupnim i sitnim česticama koje se ukondezuju, kazala je dr Garabinović.

Od oktobra gas umesto mazuta u zdravstvenim ustanovama

Spomenuvši da je vazduh tokom zime najčistiji posle kiše ili snega, jačeg vetra, načelnica užičke Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece je preporučila da bi bilo najbolje boraviti u prirodi van kotline i zone zagađenja, kako je dodala, u zdravijoj sredini.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime