- REKLAMA -
24.2 C
Užice
Početna EKO Za energetsku efikasnost kuća najmanje stotinu miliona 2023. godine(AUDIO)

Za energetsku efikasnost kuća najmanje stotinu miliona 2023. godine(AUDIO)

Odbornici Skupštine grada Užica na 22. sednici su usvojili predlog odluke o budžetu grada za 2023. godinu kojim će ukupan iznos budžetskih sredstava iznositi 4,58 milijardi dinara. Prema rečima gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević, uvećana su izdavajanja za zaštitu životne sredine, za mere energetske efikasnosti koji su, uz brigu i zdravlju, među prioritetima naredne godine.

- REKLAMA -

Za subvencije domaćinstvima za sprovođenje mera energetske efikasnosti na kućama i u stanovima u Užicu naredne godine, gradskim budžetom za 2023. godinu je opredeljeno stotinu milona dinara, prema navodima iz Gradske kuće.

Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije, ukazao je tokom 22. skupštinske sednice da će konačna suma sledeće godine biti i veća, uz finansijsku podršku resornih ministarstava koji su Užicu pomogli i ove godine kako bi smanjilo aerozagađenje poreklom iz individualnih ložišta.

Gradski većnik Petković je opovrgao navode opozicionih odbornika da su izdvajanja iz budžeta za subvencionisane mere energetske efikasnosti na individualnim domaćinstvima manja nego ovogodišnja, predočivši da je od 122 miliona dinara za subvencije, 67 izdvojeno iz budžeta grada.

Za građane subvencije, socijalno ugroženim šporeti na drva

Podsetimo, subvencionisano unapređenje energetske efikasnosti na porodičnim kućama u Užicu je započeto 2015. godine sa četiri miliona dinara izdvojenih iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Priliku je tada iskoristilo blizu 30 vlasnika kuća.

Subvenciju do polovine ukupno neophodnog iznosa za razne mere od 2015. do polovine ove godine je iskoristilo oko 2000 vlasnika privatnih kuća i stanova, prema ranijim navodima gradske većnice Nade Jovičić.

Korisnici subvencije su više puta isticali za Radio Lunu da su uštedeli u novcu i energentima nakon sprovođenja mera energetske efikasnosti. Potrošnja energenata može biti smanjena za oko 20 odsto, prema navodima energetskog menadžera grada Voja Đokovića.

Provetravanje Užica: Manje zagađenje uz veću primenu mera(AUDIO)


U planu rekonstrukcija najstarije užičke škole


Ukupno 26 miliona dinara iz gradskog budžeta za narednu godinu biće izdvojeno za rekonstrukciju Prve osnovne škole kralja Petra II, uz 30 miliona dinara Ministarstva rudarstva i energetike.

Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti, podsetio je da je Prva osnovna škola kralja Petra drugog najstarija užička škola, te da je objekat star 138 godina.

  • Tu će se raditi komplet stolarija, fasada, krov, izolacija, ugradnja termoventila, rekonstrukcija sistema grejanja i nadamo se da će do početka naredne školske godine biti završena, napomenuo je Trmčić.

Podsetimo, ta škola godinama koristi gas kao energent.

Tokom dodele sertifikata Evropske energetske nagrade Gradu Užicu, gradonačelnica Jelena Raković Radivojević je ukazala da bi Užicu značila podrška kako bi na Međaju izgradilo najveću kotlarnicu koja bi zamenila Blok Zlatibor, jedinu preostalu kotlarnicu na mazut u sistemu JKP Gradska toplana, te kako bi kompletno energetski sanirali dve srednje škole u centru grada i školu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i nekoliko školskih objekata u seoskim naseljima.

Unapređenju kvaliteta vazduha i energetske efikasnosti objekata bi pomogla i rekonstrukcija grejnog sistema Narodnog pozorišta u centru grada objekta koji za grejanje koristi mazut, povremeno i struju.

Mazut je i dalje u upotrebi u sportskoj hali Veliki park koja je nedavno dobila i gasni generator.

Gas umesto mazuta od ove grejne sezone u sportskoj hali Veliki park(AUDIO)

Upotrebnu dozvolu za gasni generator čeka i vrtić Poletarac, prema navodima Veselinke Jovanović, direktorke Predškolske ustanove Užice. Taj vrtić i dalje greju na ugalj i drva.

Preporuke i od DRI; Gradska većnica: Zajednički, radikalniji koraci od sledeće godine(AUDIO)

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
24.2 ° C
24.2 °
24.2 °
67 %
0.7kmh
57 %
Pon
29 °
Uto
30 °
Sre
24 °
Čet
26 °
Pet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime