- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna EKO UEko Gas umesto mazuta od ove grejne sezone u sportskoj hali Veliki park(AUDIO)

Gas umesto mazuta od ove grejne sezone u sportskoj hali Veliki park(AUDIO)

- REKLAMA -

Gas će, umesto mazuta, od ove grejne sezone koristiti za grejanje sportske hale Veliki park u Užicu nakon što je izgrađena nova kotlarnica na gas sa ukupno 16,8 miliona dinara iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Užica.

Za grejanje hale, ukupne površine 12 063 kvadratnih metara, prema navodima iz JP Veliki park, trošili su u proseku tokom grejne sezone između 40 i 50 tona mazuta.

Iz JP Veliki park su napomenuli za Radio Lunu da je, osim većeg spoljnog staklenog panela, u etapama zamenjena stolarija u hali sa ciljem smanjenja gubitaka.

U sportskoj dvorani, uvođenjem gasa kao energenta, biće moguće postaviti i IC grejače za zagrevanje delova hale po potrebi.

U hali Veliki park, kako je podsetila direktorka Vesna Petrić, sportske ekipe vežbaju svakog dana, ujutru i uveče.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je ukazala da je hala Veliki park izuzetno značajna za zapadnu Srbiju. Hala će, prema najavama iz Gradske kuće, uskoro biti i kompletno rekonstruisana.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je predočila da je Ministarstvo zaštite životne sredine ove godine izdvojilo 45 miliona dinara za mere smanjenja zagađenja vazduha u Užicu.

Najviše novca, 30 miliona, Ministarstvo je opredelilo za subvencionisanu zamenu ložnih uređaja u porodičnim kućama i stanovima u Užicu. Izgradnju kotlarnice na gas u sportskoj hali nadležno Ministarstvo je pomoglo sa 7,6 miliona dinara, a skoro istu sumu su izdvojili za rekonstrukciju trim staze na Tari.

  • Grad Užice je pokazao odogovornost prema građanima. Izuzetno je bio aktivan, agresivan ka Ministarstvu u pozitivnom smislu. Imao je spremne projekte i zato danas možemo da vidimo ove rezultate, navela je ministarka Vujović. Pohvalila je ministarka Vujović i građane Užica koji su zamenili ložišta, uz navode da su ekološki odgovorni.

Gradonačelnica Užica je podsetila da je prošle godine oko 400 domaćinstava u Užicu zamenilo ložne uređaje uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine i lokalne samouprave.

  • U toku prethodne godine 378 domaćinstava u gradu je nabavilo kotao na gas, 25 kotlove na pelet, navela je Jelena Raković Radivojević podsetivši da je Ministarstvo finansijski pomoglo gradnju gasne kotlarnice kako bi prostorije vrtića Bambi zagrevali korišćenjem gasa umesto peleta.

Prošle godine, takođe, u Krčagovu je izgrađena sportska hala kojom upravlja JP Veliki park. Gas koriste za grejanje te tipske sportske hale za školski sport, ukupne bruto površine 1.555 kvadratnih metara, dimenzija 55 puta 20 metara, kako je ranije preodočeno iz JP Užice razvoj.

Gasni generator je izgrađen ove godine za potrebe grejanja Dečjeg dispanzera i Doma zdravlja i u vrtiću Poletarac.

Za zagrevanje prostorija vrtića Poletarac, prema navodima direktorke Predškolske ustanove Užice Veselinke Jovanović, do sada su upotrebljavali čvrsta goriva, ugalj i drva. Mazut je korišćen prethodnih godina za grejanje zdarvstvenih ustanova u centru grada.

Vazduh u Užicu, podsetimo, godinama je prekomerno zagađen i u najlošijoj kategoriji kvaliteta.

Užicu akcioni plan za smanjenje emisija za 45 odsto do 2030. godine(VIDEO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime