- REKLAMA -
0.1 C
Užice
Početna UEko Udisali opasno dva dana

Udisali opasno dva dana

- REKLAMA -

Opasan je bio kvalitet vazduha u Užicu tokom srede i četvrtka do petka ujutru, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje Užice koji je posredstvom lokalne mreže monitoringa izmerio da je tih dana u vazduhu bilo skoro četiri puta više koncentracija zagađujućih čestica PM 10 od dnevno dozvoljenih vrednosti od 50 mikrograma po metru kubnom.

U vazduhu je tokom srede do četvrtka ujutru bilo 204 mikrograma po metru kubnom suspendovanih čestica PM 10, a dan kasnije 195 µg/m3, prema merenjima sa merne stanice u parku kod užičke Narodne biblioteke.

  • Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu u kući i smanje aktivnosti. Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se obratiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju. Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima, preporuka je Zavoda kad je vazduh u kategoriji opasnog kvaliteta.

Građani Sevojna su tokom 21. i 22. decembra do 23. ujutru udisali vazduh u kategoriji nezdravog sa prekoračenim graničnim vrednostima čađi.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice iz lokalne mreže merenja kvaliteta vazduha, najmanje 77 dana ove godine su građani udisali vazduh sa koncentracijom čestica PM 10 većom od dnevno dozvoljene, a prošle godine ukupno tokom 84 dana.

  • 2021. je prva godina u periodu monitoringa PM 10(od 2018. godine) u kojoj je srednja godišnja vrednost od 40 µg/m manja od granične vrednosti, ukazali su iz Zavoda prema kojem je srednja godišnja vrednost prošle godine iznosila 39,6 mikrograma po metru kubnom.

Međutim, u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji u 2021. godini, Agencija za zaštitu životne sredine je ocenila da je vazduh na teritoriji grada Užica prošle godine bio prekomerno zagađen i svrstan u treću, najlošiju kategoriju kvaliteta usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2.5.

Prema podacima iz izveštaja, srednja godišnja granična vrednost za suspendovane čestice PM10 u Užicu je 2021. godine iznosila 46 µg/m3.

Prema podacima u okviru državne mreže monitoringa i sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici, u Užicu su tokom 99 dana 2021. godine, a tokom 134 dana 2020. godine, bile prekoračene dnevne granične vrednosti za suspendovane čestice PM10.

Loša ocena Užicu i Kosjeriću

Takvih dana tokom godine ne treba da bude više od 35 da bi vazduh bio dobrog kvaliteta.

Jovanović: PM povećava rizik od raka

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić, na nedavnoj konferenciji u Beogradu, rekao je da je prisutno dramatično pogoršanje vazduha u Užicu i Beogradu jer je u tim gradovima došlo do prekoračenja PM čestica.

– Vlada Srbije je usvojila Izveštaj u kojem je zabeleženo da su 2015. godine zbog zagađenja prerano preminule 9.773 osobe, kazao je on, a prenela agencija BETA.

Povećanje nivoa PM čestica, prema navodima pulmologa Dragane Jovanović, povezano je sa rizikom od sedam vrsti raka.

– Rak pluća, maligni tumor plućne maramice, karcinom analnog dela i tankog creva, mozga, usne, usne duplje i ždrela i karcinom grla, rekla je ona istakavši da bi, u slučaju smanjenja aerozagađenja, životni vek mogao biti produžen za skoro dve godine.

U porastu broj dece sa respiratornim smetnjama, povećan broj inhalacija i u kućama(AUDIO)

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light snow
0.1 ° C
0.1 °
0.1 °
89 %
5.7kmh
90 %
Sub
-1 °
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime