- REKLAMA -
2.5 C
Užice
Početna EKO Apel za besplatnim priključkom na gas

Apel za besplatnim priključkom na gas

- REKLAMA -

Odbornici Skupštine grada Užica su jednoglasno usvojili Program prostornog snabdevanja toplotom za period od 2022. do 2030. godine za grad Užice na 24. sednici održanoj 22. februara.

Prema pojašnjenju Nade Jovičić, članice Gradskog veća zadužene za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, programom bi trebalo utvrditi tehnički odgovarajuće najpogodnije sisteme za grejanje koji ostavljaju najmanje posledice po životnu sredinu i klimu u različitim prostornim obuhvatima i definisati različite prioritetne mere za svako područje. Projektovaće potrebe za narednih 20 godina.

  • U programu su predložene mere sa dva aspekta – unapređenje energetski efikasnih sistema daljinskog grejanja i mere koje doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha i smanjenju emisije ugljen-dioksida, ukazala je Jovičić spomenuvši da usvajanjem programa Užice ispunjava jedan od preduslova za dobijanje finansijske podrške iz evropskih fondova namenjenih unapređenju energetske efikasnosti i prilagođavanju klimatskih promena.
  • Usvajanje programa je jedan od preduslova za nastavak saradnje kod švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove SECO za najavljeni drugi deo podrške Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji, druga faza, ukazala Jovičić.

Provetravanje Užica jedino uz toplotne pumpe i pelet?

U usvojenom dokumentu je navedeno da je uz razumne investicije u Užicu moguće povećati nivo toplotne energije dobijene iz obnovljivih izvora na 50 odsto u poređenju sa energijom koja se trenutno proizvodi.

Dokumentacija predata Ministarstvu zaštite životne sredine

Prema navodima Vladana Virijevića iz odborničke grupe Srpske stranke Zavetnici u užičkoj skupštini, zabrinjava što 56,5 odsto domaćinstava u Užicu kao energent koristi ogrevno drvo ili ugalj, u manjem obimu i struju.

  • Od 20 600 domaćinstava na teritoriji grada, samo 2 800 koristi gas za grejanje, dok čvrsto gorivo koristi čak 11 650 domaćinstava iako postoji gasovodna mreža na teritoriji grada, ukazao je Virijević uz apel nadležnima da pronađu finansijere kako bi priključak za gas bio besplatan.
  • Ovo je jedna od bitnijih stvari na kojoj treba poraditi. (…) Možda mnogo košta, ali će se dugoročno sigurno višestruko isplatiti time što ćemo imati manje respiratornih oboljenja u gradu i što će generalno zdravstvena situacija među građanima Užica biti bolja, napomenuo je Virijević.

U porastu broj dece sa respiratornim smetnjama, povećan broj inhalacija i u kućama(AUDIO)


Mora sudski spor

Odbornik Zdrave Srbije Avram Ilić je zatražio od nadležnih odgovor šta građani treba i mogu da učine ukoliko im komšija koristi neadekvatna sredstva za loženje, oglušujući se na molbe i apele sugrađana.

  • U Sevojnu postoji kuća od koje niko ne može da diše, na koju se svi građani žale da se iz nje širi nesnosan miris i da to traje celu sezonu. Ko su nadležni da rešavaju slučajeve neodgovornih pojedinaca koji preko svake mere zagađuju vazduh?, upitao je Ilić.

Gradska većnica Nada Jovičić je ukazala da slučaj treba prijaviti komunalnoj policiji, ali i da bi građani trebalo da se pozabave i sudskim sporovima u ime zagađenja životne sredine.

  • Samo putem sudskog naloga komunalna inspekcija može da uđe u privatni posed, izvrši merenja i dokaže da se iz tog ložišta zagađuje životna sredina. Odgovornost je na svima nama, poručila je Jovičić.

Studija RAŠ Omorike: Neophodan fokus na ložne uređaje i socijalno ugrožene(AUDIO)


Vazduh je tokom 28 dana bio prekomerno zagađen česticama PM 10 od početka godine do sredne marta, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
98 %
1.5kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime