- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna EKO Dokumentacija predata Ministarstvu zaštite životne sredine

Dokumentacija predata Ministarstvu zaštite životne sredine

Gradska toplana: Oprema odavno spremna za zamenu

- REKLAMA -

Skoro svakodnevno, ponekad i duže od par minuta, vidljiv je crni dim ili oblak dima koji se širi vazduhom iznad centra Užica iz kotlarnice Blok Zlatibor JKP Gradska toplane.

Više od 28 dana prekomenrog zagađenja vazduha u Užicu od početka godine do 9. marta, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice

Branko Filipović, direktor JKP Gradske toplane Užice, za Radio Lunu je ukazao da su zbog povoljnih vremenskih uslova i radi smanjenja potrošnje energenata tokom dana gasili kotlove po nekoliko sati, a da je njihovim ponovnim startovanjem dolazilo do posledica vidljivih i u vazduhu.

  • Nažalost, činjenica je da oprema, usled istršenosti tokom godina korišćenja i eksploatacije, i pored povećanog ulaganja u njenu ispravnost pokazuje znake dotrajalosti i nepouzdanosti u radu, što sa primicanjem grejne sezone kraju sve više dolazi do izražaja iako smo probleme koje imamo u radu otklanjali u više navrata, a da naši korisnici nisu ni bili toga svesni. Jedan od poslednjih problema koji smo imali, a svi smo bili svedoci istog, bio je kvar na sagorevanju u jednom od gorionika, nakon čega je jedan kotao ugašen. Tokom istog dana, a zatim i noći između ponedeljka i utorka kvar je otklonjen sa pokretanjem oba kotla u jutarnjim satima. Izrazito crn dim koji se povremeno vidi je posledica startovanja kotlova, a kao posledica tehnologije (energenta) koji se koristi u postrojenju. Što se tiče samog mazuta, koristi se jedini koji ima u prodaji na nivou same republike i koriste ga sva mazutna postrojenja u Srbiji, konkretno marke Srednji S, naveo je Filipović.

Javno komunalno preduzeće Gradska toplana je prošle godine uložilo oko dva miliona dinara za remont kotla i opremu druge po veličini kotlarnice u gradu i jedine koja koristi mazut od 12 kotlarnica Gradske toplane.

Kotlarnica Blok Zlatibor koristi mazut koji je ekološki neprihvatljivo gorivo, a zbog svog položaja ne ispunjava uslove za konverziju na gas, napomenuli su u ovogodišnjem Programu poslovanja iz JKP Gradska toplana.

  • Pomenuti iznos sredstava od oko dva milona dinara uloženih u održavanje kotlarnice Blok Zlatibor je ciljano ulagan u dotrajalu i neispravnu opremu pomenute kotlarnice, a na osnovu izveštaja i mišljenja stručnih službi preduzeća, sve sa ciljem potpuno ispravnog ulaska u, kao i funkcionisanja tokom, grejne sezone što kao efekat ima nižu potrošnju mazuta kao primarnog energenta. Shodno tome, remontovana je ekranska komora jednog od kotlova, parno vodeni razmenjivači toplote, kao i automatska regulacija parne strane ka konzumu. Sve preduzete mere zajedno su dovele do toga da u grejnu sezonu uđemo sa potpuno ispravnom opremom, ali starom preko 40 godina, odavno spremnom za zamenu, ukazao je za Radio Lunu direktor JKP Gradske toplane Užice, uz napomenu da će tokom leta otkloniti nedostatke na opremi, nastale tokom korišćenja ove grejne sezone.

Kotlarnicu Blok Zlatibor planiraju da ugase nakon što izgrade kotlarnicu na Međaju. Prema navodima iz Grada Užica sa 24. sednice Skupštine grada, završena je projektna dokumentacija za kotlarnicu Međaj.

  • Dokumentacija je predata Ministarstvu zaštite životne sredine od kojih i očekujemo da podrže projekat kao prioritet užičke Gradske toplane, pa i samog grada obzirom da postojeća kotlarnica greje oko 129.000 m2 užeg gradskog jezgra Užica, napomenuo je.

Gradska toplana Užice sistemom daljinskog grejanja snabdeva toplotnom energijom oko 6 370 korisnika i greje ukupno 419 393 metara kvadratnih površine. Energente troše tokom šest meseci, u vreme grejne sezone, dok grejanje naplaćuju korisnicima tokom cele godine.

Filipović je napomenuo da je tokom najhladnijeg perioda zime Gradska toplana zabeležila izrazito mali broj havarija i jako mali broj prijava kvarova od strane korisnika usluge.                                                                                                        –   Od početka grejne sezone beležimo za oko 20% manje prijava i reklamacija građana u odnosu na prethodne godine, naveo je.


Plan otplate duga Užice- gasu do 2026. godine

Prošle godine je užička JKP Gradska toplana poslovala sa gubitkom većim od 68 miliona dinara, a na to je uticala, kako je obrazloženo, cena energenata.

Foto screenshot/ Jutjub kanal Skupština grada Užica

  • Gubitak od 68 miliona je manji od planiranih 171 milion dinara i ciljano planiran kao direktna subvencija našim korisnicima, naglasio je Filipović tokom poslednje skupštinske sednice ukazavši da više od 70 odsto poslovnih rashoda preduzeće opredeljuje za energente.
  • Ovaj gubitak je mogao da se pokrije samo dodatnim poskupljenjem, naveo je Filipović podsetivši da 98 odsto prihoda JKP Gradska toplana ostvaruje od usluge isporuke toplotne energije.

Ukazavši da je gubitak Gradske toplane u poslednjem kvartalu prošle godine iznosio 47 miliona dinara, odbornik Srpske stranke Zavetnici Aleksandar Vučićević je podsetio da je iz gradskog budžeta izdvojeno deset miliona dinara pomoći javno komunalnom preduzeću Gradska toplana za kupovinu energenata.

  • Od juna prošle godine imamo povećanje cene usluge grejanja za devet odsto, ove godine 17,8 odsto. Ovo baš nije rešilo problem gubitka, tako da je visina gubitka 68 miliona, plus kredit od 12 miliona prema Užice- gasu. U ovoj godini sigurno će se morati kupiti energenti, uzimati kredit od 130 miliona dinara, tako da se teško ovo može kontrolisati, kazao je za skupštinskom govornicom Vučićević uz napomenu da Zavetnici neće glasati za, inače usvojenu na 23. sednici, informaciju o prošlogodišnjem poslovanju javnih preduzeća.

Za nabavku energenata u 2022. godini Gradska toplana je povukla kredit od 130 miliona dinara.

  • Kredit za obrtna sredstva, što je jedna od boljih stvari koje Gradska toplana sprovodi, vraćen je do nove godine dva meseca pre roka, napomenuo je odbornicima direktor užičke toplane Filipović. Za Lunu je napomenuo da Gradska toplana nema dugovanja ni prema jednom dobavljaču i pružaocu usluga, te da sve fakture izmiruju u zakonski propisanom roku.

Ugovornim odnosom sa Užice-gasom, dug za priključak otplaćivaće i narednih godina.

  • Platili smo prethodne godine 12 miliona, ove godine ćemo platili 12 miliona i tako narednih par godina dok dug ne izmirimo. On je godinama unazad čekao da dođe na red, naveo je Filipović na užičkoj skupštini dok je za Radio Lunu predočio da Gradska toplana sa Užice- gasom ima dugoročan ugovor za priključak koji se otplaćuje u jednakim godišnjim ratama u iznosu od 103.034 evra a sa planom otplate do 2026. godine.

Još uvek Gradska toplana, sa oko 60 radnika, čeka saglasnost za popunjavanje šest radnih mesta koja su im, kako su napomenuli, neophodna zbog prirodnog odliva kadrova.


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
61 %
7.4kmh
99 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime