- REKLAMA -
10.9 C
Užice
Početna EKO UEko Provetravanje Užica jedino uz toplotne pumpe i pelet?

Provetravanje Užica jedino uz toplotne pumpe i pelet?

- REKLAMA -

Da bi vazduh u Užicu bio dobrog kvaliteta tokom grejnih sezona od 2030. godine 85 odsto ložnih uređaja na čvrsta goriva treba zameniti toplotnim pumpama, dok bi ostali trebalo da koriste pelet, izjavila je Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, podsetivši i da strateški dokument Vlade Srbije prepoznaje da su individualna ložišta najveći zagađivači vazduha u Užicu.

Studija RAŠ Omorike: Neophodan fokus na ložne uređaje i socijalno ugrožene(AUDIO)

  • Jedino tako 2030.godine možemo disati vazduh dobrog kvaliteta, napomenula je Jovičić tokom 24. sednice Skupštine grada Užica uz navode da država razmatra da te preporučene mere u Užicu budu sprovedene uz njenu subvenciju.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije je decembra 2022. godine usvojila Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom sa definisanim merama i aktivnostima koje treba sprovoditi u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

  • Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha za čiju implementaciju će u narednim godinama biti potrebna ulaganja od 2,6 milijardi evra, saopštili su po usvajanju dokumenta iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Kako je navela gradska većnica, i Vladin program ukazuje da je kvalitet vazduha u Užicu od 2015. godine na apsolutno nezavidnom nivou.

  • Ni mi nismo zadovoljni sa trenutnim stanjem i iz tog razloga se pojačavaju aktivnosti kako bi što veći broj građana uključili u rešavanje ovog problema, rekla je odbornicima članica Gradskog veća Jovičić izvestivši ih da je u planu revizija Plana kvaliteta vazduha od 2018. do 2023. godine i Kratkoročnog akcinog plana zaštite kvaliteta vazduha za teritoriju Užica.

Preporuke i od DRI; Gradska većnica: Zajednički, radikalniji koraci od sledeće godine(AUDIO)

  • Dobili smo podršku od strane UNDP-a. Imaćemo koordinatore i eksperte za izradu i reviziju ovih planova, dodala je podsetivši da su četiri lokalna saveta nedavno zasedala sa namerom da odrede mere koje bi bile unete u reviziju Plana kvaliteta vazduha.

Jovičić je podsetila da su merni uređaji za praćenje kvaliteta vazduha postavljeni u Medicinskoj, Tehničkoj školi i u OŠ Slobodan Sekulić u okviru projekta Škole za bolji kvalitet vazduha.

Libergraf isporučio 31 prečišćivač vazduha užičkim vrtićima


Udisali zagađenja najmanje 26 dana


Nezdrav je bio kvalitet vazduha u Užicu tokom srede i u četvrtak ujutru, prema poslednje objavljenim podacima Zavoda za javno zdravlje Užice koji je na mernom mestu kod Narodne biblioteke u tih 24 sata zabeležio veću koncentraciju zagađujućih materija PM 2,5 i PM 10 od dnevno dozvoljenih.

Prema lokalnoj mreži kontorle kvaliteta vazduha, građani Užica su najmanje 26 dana od početka godine udisali vazduh sa koncentracijom suspendovanih čestica PM10 većim od dozvoljenih 50 mikorgrama po metru kubnom, dok je o Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha predviđeno da takvih dana u godini ne bi trebalo da bude više od 35.

Prateći podatke sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici u okviru dravne mreže kontrole kvaliteta vazduha, Agencija za zaštitu žvotne sredine je izvestila u mesečnim izveštajima da je dnevna koncentracija zagađujućih materija PM10 tokom februara i januara prekoračena u Užicu najmanje 33 dana.

Srednja godišnja vrednost PM 10 bila manja od granične vrednosti i tokom 2022. godine, prema podacima ZZJZ Užice//Foto screenshot ZZJZ Užice

Oslanjajući se na, kako su naveli, relevantne podatke prikupljenje u okviru sistema Eco vazduh, Nacionalna ekološka asocijacija je početkom godine predstavila analizu nivoa aerozagađenja u Republici Srbiji u 2022. godini Vazduh 2022 prema kojoj je Užice na vrhu liste gradova i opština u Srbiji po broju dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih graničnih koncentracija PM10 tokom 2022. godine.

Foto screenshot dela analize NEA Vazduh 2022

Loša ocena Užicu i Kosjeriću

NEA je podsetila da je Institut za zdravstvene efekte predočio u publikaciji, iz septembra prošle godine, da u Republici Srbiji godišnje premine pre vremena 12.700 ljudi usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu.


Preovlađuje čvrsto gorivo u Užicu


Odbornici užičke skupštine su na 24. sednici jednoglasno usvojili predlog odluke o usvajanju Programa prostornog snabdevanja toplotom za period od 2022. do 2030. godine.

Odbornik Srpske stranke Zavetnici Vladan Virijević je naveo da zabrinjava što 56,5 odsto domaćinstava u Užicu kao energent koristi ogrevno drvo ili ugalj, u manjem obimu i struju.

  • Od 20 600 domaćinstava na teritoriji grada, samo 2 800 koristi gas za grejanje, dok čvrsto gorivo koristi čak 11 650 domaćinstava iako postoji gasovodna mreža na teritoriji grada, predočio je Virijević uz apel nadležnima da pronađu finansijere kako bi priključak za gas bio besplatan.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
61 %
7.4kmh
99 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime