- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Umereno dobro u utorak i sredu

Umereno dobro u utorak i sredu

Sa umerenim kvalitetom vazduha i preporuka deci, starima i hroničnim bolesnicima da ne borave duže na otvorenom prostoru.

- REKLAMA -

Zbog suspendovanih čestica PM 10, kao umereno dobar je okarakterisao Zavod za javno zdravlje Užice kvalitet vazduha u gradu tokom utorka i srede do devet časova ovoga jutra.

Iz Zavoda su napisali na sajtu da je u toku servisna provera opreme, da uzorke uzimaju redovno, te da će naknadno objaviti rezultate merenja zagađujućih materija.

Inače, Zavod za javno zdravlje Užice je dobio od Ministarstva zaštite životne sredine više od 1, 8 miliona dinara za kontrolu kvaliteta vazduha na teritoriji grada Užica i u opštini Priboj.

Za praćenje kvaliteta vazduha Zavodu za javno zdravlje Užice 1, 8 miliona dinara

Podsetimo, Zavod za javno zdravlje Užice objavljuje proverene podatke o aerozagađenju, ali sa danom zakašnjenja.

Građani Užica su tokom prošle grejne sezone imali priliku da na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine(u okviru državne mreže monitoringa) u realnom vremenu prate i neproverene podatke satnih koncentracija suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5. Trenutno ti podaci nisu dostupni javnosti, na šta ukazuju i iz Air Užica.

Podsetimo, oni su bili među inicijatorima da se na LED ekranu na gradskom trgu prikazuju podaci o zagađenju vazduha, a članica Gradskog veća Nada Jovičić je rekla u junu za Radio Lunu da je u toku procedura za postavljanje displeja na gradskom trgu sa informacijama o stanju vazduha u realnom vremenu sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici.

Najgora ocena za vazduh u Užicu i Kosjeriću tokom 2020. godine

Podsetimo, vazduh u Užicu i Kosjeriću je bio prekomerno zagađen 2020. godine usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5 i i svrstan je u treću(najlošiju) kategoriju kvaliteta, pokazao je  Godišnji Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2020. godine Agencije za zaštitu životne sredine.

Više od 130 dana prošle godine u vazduhu u Užicu je bilo čestica PM 10 više od dnevno dozvoljenog(50 mikrograma po metru kubnom).

Najveće koncentracije zagađujućih PM 10 u gradu prošle godine su zabeležene u januaru, februaru, novembru i decembru.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime