- REKLAMA -
28.6 C
Užice
Početna EKO Odvojeno i na Zlatiboru

Odvojeno i na Zlatiboru

Opština Čajetina namerava da poboljša sistem upravljanja otpadom uvođenjem primarne selekcije otpada i u turističkom centru

- REKLAMA -

KJP Zlatibor će sledeće sedmice početi da deli komplete kanti za odvajanje komunalnog i reciklažnog otpada individualnim domaćinstvima u naselju Obudojevica na Zlatiboru, čime će i na turistički centar te opštine biti proširena primarna selekcija otpada, uvedena leta prošle godine u varošici Čajetina.

Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe KJP Zlatibor, za Radio Lunu je pojasnila da će svaka kuća dobiti jednu kantu plave boje za papir, plastiku i metal i jednu kantu zelene boje za komunalni otpad.

  • Ukoliko ne izdaju i ukoliko je to do četvoročlane porodice, sasvim im je dovoljan jedan komplet kanti, dok će izdavaoci imati mogućnost da bez nadoknade zaduže veći broj kanti u skladu sa svojim potrebama, napomenula je Blagojević pojasnivši da će građani biti u obavezi da postave kante unutar svojih parcela uz obavezu da ih određenim danima iznose do saobraćajnice kako bi KJP Zlatibor preuzeo otpad.
  • Plavu kantu praznićemo jednom u petnaest dana, zelenu kantu jednom u sedam dana, dodala je uz napomenu da će KJP Zlatibor, počevši od Obudojevice, uporedo edukovati stanovništvo i turiste o značaju adekvatnog odvajanja otpada na mestu nastanka zarad očuvanja deponijskog prostora i povećanja procenta otpada namenjenog za reciklažu.

Apartmanska naselja i stambene zgrade na Zlatiboru zadužiće svoje kontejnere za odvojeno sakupljanje komunalnog i otpada za reciklažu.

  • Novine očekuju sve. Potpuno smo svesni svih izazova koji nas očekuju na Zlatiboru. Sigurna sam u naš uspeh, ali nam je potrebna podrška i meštana i gostiju, poručila je Blagojević okupljenima u KC Zlatibor.

Podsetimo, Opštini Čajetina je projektom Odvajamo donirano 5 930 kanti plave boje od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 kontejnera žute boje od 1,1 metara kubnih za sakupljanje stakla, autosmećara kapaciteta 16 metara kubnih.

Projektom Odvajamo i uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, Evropske unije i Kraljevine Švedske, ukupno 17 gradova i opština u četiri regiona Srbije za upravljanje otpadom je prošle godine dobilo kante i komunalno vozilo zarad uspostavljanja ili unapređenja primarne selekcije otpada na mestu njegovog nastanka.

Zajednički cilj projekta odvajanja kućnog otpada je povećanje stope reciklaže u četiri regiona na 15% za dve godine.

  • U aprilu je sakupljeno više od 650 tona recikliranog otpada i te količine se povećavaju svakog meseca, na šta svi treba da budemo ponosni, istakla je na Zlatiboru Karen Makdonald, šefica sektora za saradnju i razvoj ambasade Švedske, pohvalivši višegodišnji napredak Opštine Čajetina u nameri da stvori čistu ekološki sredinu.

Primere dobre prakse u upravljanju otpadom, podsetimo, Čajetinci su viđali na studijskim putovanjima u Švedskoj i Norveškoj težeći da ih primene i u svojoj lokalnoj zajednici.

Škole u Čajetini važan resurs u ekološkim poduhvatima (AUDIO)

Ekspertski timovi iz Švedske, zemlje evropskog lidera u ulaganjima u zelene tehnologije, i iz Stalne konferencije gradova i opština, pomogli su Opštini Čajetina i KJP Zlatibor da prethodnih godina izrade Lokalni plan upravljanja otpadom za period od 2019. do 2028. godine. Od avgusta 2022. godine Opština Čajetina ima i usvojenu Odluku o upravljanju komunalnim otpadom.

  • Opština Čajetina po prvi put ima i ljudske resurse u toj oblasti i sve to će pomoći da zaokružimo priču i postanemo prva ekološka opština u Srbiji. Imamo potencijala i još nekoliko koraka da to završimo, kazao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, istakavši da je ta lokalna samouprava, koja ove godine slavi 130 godina od organizovanog bavljenja turizmom na Zlatiboru, strategije razvoja i lokalne planove osmišljavala sa svetski priznatim liderima.

  • Strategiju razvoja opštine Čajetina za proteklih 20 godina sa našim službama je radio norveški institut Niva. Moramo da idemo u korak sa savremenim, razvijenim svetom jer se bavimo uslugama, ugostiteljstvom, turzimom, poljoprivrednom proizvodnjom zdrave organske hrane i moramo da ispoštujemo standarde. Da bi ih ispoštovali, moramo da vodimo računa o životnoj sredini i pružimo dokaz kako se prema njoj odnosimo, napomenuo je Stamatović dodavši da je svet davno razumeo da otpad predstavlja biznis i da donosi novac.

Podsetimo, primarna selekcija otpada zaživela je na području cele varošice Čajetina krajem prošle godine. Od septembra prošle do maja ove godine varošica je sakupila ukupno 77 180 kilograma primarno selektovanog otpada kojeg je,delom, moguće reciklirati.

Foto izvor KJP Zlatibor

Čajetinci i UEKO PATRIOTE: Varošica pokrivena primarnom selekcijom otpada(AUDIO)

Nedaleko od pretovarne stanice na Zlatiboru, na putu za Semegnjevo, Čajetinci planiraju da izgrade reciklažno dvorište. Nameravaju da poboljšaju tok upravljanja građevinskim otpadom, ali i da narednih godina uvedu u domaćinstva i kantu za odlaganje biorazgradivog otpada.

Podsetimo, KJP Zlatibor sakuplja otpad sa područja cele teritorije opštine. Opština Čajetina je deo Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko u Užicu gde stiže otpad iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Deponuju do 90 odsto pristiglih ukupnih godišnjih količina otpada, dok su deponijski kapaciteti skoro pa popunjeni.

Foto screenshot Informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti u
javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Užice za period od 01.01.2023. godine do
31.03.2023.godine

Prema podacima JKP Duboko iz februara ove godine, od oko 97 379 tona ukupno dopremljenih količina otpada do regionalne sanitarne deponije u Užicu tokom 2022. godine, najviše je bilo otpada iz Čačka 33 043 tone, pa iz Užica oko 20,995 tona, te iz Čajetine, oko 9 500 tona otpada.

Foto izvor KJP Zlatibor

Inače, preliminarni rezultati popisa stanovništva tokom 2022. godine su pokazali da je Čajetina vodeća u Srbiji po porastu broju stanova.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je na Zlatiboru 16 036 stambenih jedinica, a ukupno oko 24 930 na teritoriji cele te opštine koja tokom turističkih sezona beleži značajno povećanje broja privremenih posetilaca.

Nagradili Duboko, Čajetinu i Užice; Mogući pomaci?(AUDIO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
28.6 ° C
28.6 °
28.6 °
40 %
1.5kmh
0 %
Uto
36 °
Sre
35 °
Čet
32 °
Pet
34 °
Sub
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime