- REKLAMA -
7.3 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Novac za Užice i Novu Varoš, bez podrške za pošumljavanje

Novac za Užice i Novu Varoš, bez podrške za pošumljavanje

Nema lokalnih samouprava iz Zlatiborskog okruga na konačnoj listi za sufinansiranje pošumljavanja ove godine. Preliminarno, novac za očuvanje zemljišta na Tari i za čišćenje divljih deponija u Novoj Varoši

- REKLAMA -

Ministarstvo zaštite životne sredine je objavilo konačnu odluku prema kojoj će 43 grada i opštine u Srbiji, od 65 prijavljenih na javni konkurs, dobiti finansijsku podršku za ovogodišnje projekte pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta i povećanja pošumljenosti teritorije Republike Srbije.

U predočenoj konačnoj odluci o odobrenim sredstvima nema lokalnih samouprava iz Zlatiborskog okruga.

Podsetimo, članica Gradskog veća Užica Nada Jovičić, zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, nedavno je napomenula da Grad Užice ove godine nije mogao da se odazove javnom pozivu Ministarstva zaštite životne sredine, kako je precizirala, jer nismo mogli da nađemo raspoloživu parcelu u svojini 1/1 na teritoriji grada na kojoj nije vršeno pošumljavanje.

Ministarstvo je opredelilo ukupno stotinu miliona dinara za projekte pošumljavanja u ovoj godini.

Prošle godine, podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine je izdvojilo istu sumu novca za projekte pošumljavanja na području 38 gradova i opština, među kojima i u UžicuČajetini, Priboju, Arilju, Kosjeriću.


Preliminarno, Užice prvo na listi


Za infrastrukturno unapređenje i očuvanje zemljišta na planini Tara, Ministarstvo zaštite životne sredine je odobrilo Gradu Užicu više od 7,6 miliona dinara od traženih oko 8,6 miliona, prema objavljenoj Preliminarnoj rang listi nakon javnog konkursa kojem su se odazvale 34 lokalne samouprave.

Grad Užice je prvi i jedini iz Zlatiborskog okruga na rang listi od 14 gradova i opština koje bi mogle da dobiju novac od Ministarstva zaštite životne sredine za ovogodišnje projekte očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa.

–  Ministarstvo zaštite životne sredine je 21. januara 2022. godine raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2022. godini u cilju sprečavanja ili otklanjanja štetnih promena u zemljištu koje mogu nastati kao posledica erozionih procesa, klizišta, odrona, krčenja šuma, udesa i dr. definisanih zakonom o zaštiti zemljišta i primena mera u cilju očuvanja, sanacije i remedijacije zemljišta, naveli su iz Ministarstva u objavljenoj Preliminarnoj rang listi podsetivši da je ukupno stotinu miliona bilo na raspolaganju za projekte lokalnih samouprava.

Zbog utrošenih sredstava, kako je obrazloženo, ispod liste je 11 lokalnih samouprava, među kojima i Opština Priboj.

Zahtev Opštine Prijepolje nisu razmatrali, kako piše, zbog utvrđenih nedostataka.


Novac za Novu Varoš, ne i za Užice, Kosjerić i Sjenicu


Opština Nova Varoš je jedina iz Zlatiborskog okruga na Preliminarnoj rang listi 30 lokalnih samouprava za dodelu sredstava Ministarstva zaštite životne sredine za ovogodišnje projekte prevencije i uklanjanja nelegalnog odlaganja otpada, posredstvom Javnog konkursa na koji je podneto 86 prijava. Za čišćenje, uređenje i prevenciju nastajanja divljih deponija na teritorije Nove Varoši, ta opština bi mogla da dobije traženih više od 2,1 milion dinara.

Zahteve Grada Užica, Opštine Kosjerić(za sanaciju divlje deponije Tubići) i Opštine Sjenica(za uklanjanje divljih deponija sa područja pešterske visoravni), komisija nije razmatrala ni vrednovala zbog uočenih nedostataka.

Grad Užice je zatražio od Ministarstva zaštite životne 2, 4 miliona dinara za čišćenje nelegalno odloženog otpada.

–  Imajući u vidu da je članom 8. Javnog konkursa predviđeno da su jedinice lokalnih samouprava u obavezi da projekte prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje realizuju u saradnji sa lokalnim javnim komunalnim preduzećem, a kako je uvidom u zahtev i svu prateću konkursnu dokumentaciju utvrđeno da će podnosilac zahteva za potrebe realizacije projekta izvršiti izbor izvođača radova, ista prijava nije uzeta u razmatranje/vrednovanje, u skladu sa napomenama iz člana 6. Javnog konkursa. Osim toga, u prijavi je navedeno da će lokalno javno komunalno preduzeće preduzeti aktivnosti u okviru redovnih radova sakupljanja otpada iz čeličnih koševa koje odlaže stanovništvo, što nije u skladu sa odredbama ovog javnog konkursa, piše u obrazloženju objavljene Preliminarne rang liste.

Opštine Arilje i Prijepolje su među 15 opština kojima neće biti dodeljena sredstva jer je ukupno raspoloživih 80 miliona dinara utrošeno za 30 rangiranih projekata.

Podsetimo, oko 500 divljih deponija je očišćeno u septembru prošle godine u više od 40 lokalnih samouprava Srbije, pa i u Užicu i opštinama u Zlatiborskom okrugu, uz finansijsku podršku Ministarstva od 75 miliona dinara posredstvom javnog konkursa.


Lokalne samouprave mogu poslati primedbe na Preliminarne rang liste do 14. aprila.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
7.3 ° C
7.3 °
7.3 °
69 %
1.9kmh
0 %
Pet
25 °
Sub
26 °
Ned
24 °
Pon
22 °
Uto
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime