- REKLAMA -
13.3 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Nakon protivljenja meštana, sajla za otpad u Jagodnjaku

Nakon protivljenja meštana, sajla za otpad u Jagodnjaku

- REKLAMA -
Stanovnici naselja Velika Župa kod Prijepolja su se pobunili što je sajla za prikupljanje otpada na reci Lim postavljena u naseljenom mestu, pa je nakon njihove reakcije odlučeno da lančanica bude izmeštena dva kilometra uzvodno od njihovih kuća.

Meštanin Velike Župe Anes Jusović je rekao da je zadovljan što su lokalna samouprava i nadležno ministarstvo imali razumevanja za meštane koji nisu bili zadovoljni lokacijom.

Sajla je bez prethodne saglasnosti stanovništva postavljena u Velikoj Župi na reci Lim kod Prijepolja kako bi sprečila nagomilavanje plutajućeg otpada.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić je ukazao da će sajla na mestu Jagodnjak biti optimalnije rešenje za prikupljanje plutajućeg otpada koje dolazi iz Crne Gore, naselja Brodarevo i reke Gračanice.

Predsednik opštine Prijepolje je dodao da nisu puno odmakli radovi na postavljanju lančanice na prvobitnoj lokaciji u Velikoj Župi, zbog čega smatra da njeno izmeštanje na novu lokaciju van naseljenog mesta neće biti problem niti dodatni trošak.

Foto RINA

Nova lokacija Jagodnjak biće pristupačna za odvoženje otpada koji se bude nagomilavao na plutajućoj barijeri.

Podsetimo, Opštine Prijepolje je dobila 15 miliona dinara od Ministarstva za projekat zaštite reke Lim, postavljanjem plutajuće brane.

Sredinom aprila su predsednici opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović potpisali ugovore kako bi te opštine dobile ukupno 70 miliona dinara za postavljanje plutajućih brana i rečnih pregrada na reci Lim koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada i zaštitu reke.

Uklonili oko deset hiljada kubika otpada sa Potpećkog jezera

 


Zaštita i na Potpećkom jezeru


Podsetimo, krajem prošle i početkom ove godine su veće količine smeća plutale na reci Lim, a otpad se zadržavao na Potpećkom jezeru kod Priboja.

JVP Srbijavode i Elektroprivreda Srbije su tokom januara ove godine uklonile sa Potpećkog jezera na desetine hiljada kubnih metara plivajućeg otpada. Taj otpad je transportovan u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko kod Užica iz kojeg su naveli da je otpad ponovo iskorišćen, a ne deponovan.

Foto J.P./ arhiva Radio Lune

Zatvaranjem i rekultivacijom deponije Stanjevine u opštini Prijepolje i postavljanjem lančanice na Potpećkom jezeru umanjen je problem plutajućeg otpada na Limu.

Foto Youtube screenshot kanal Opštine Priboj
https://www.youtube.com/watch?v=b8_DhrFcTjE&t=36s

Postavljanje plutajuće rečne pregrade za prikupljanje otpada u Potpećkom jezeru, kako je ranije predočeno, koštalo je oko 45 miliona dinara, od čega je Ministarstvo opredelilo 36 miliona.

Iz Opštine Priboj su nedavno naveli da je plan da se prikupljeni plutajući otpad reciklira.

Foto izvor Opština Priboj

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović prilikom posete Priboju je naveo da je Ministarstvo uložilo 55 miliona dinara u ekološke projekte u Priboju.

Priboj pustio u rad kotlarnice na biomasu, smanjiće aerozagađenje za oko 70 odsto

–  Opština Priboj razmišlja o zaštiti životne sredine. Moram napomenuti da je prioritet Vlade Republike Srbije zaštita životne sredine i d anam je drago kada vidimo da opštine postavljaju kao svoje prioritete takav vid poslovanja, rekao je Dujanović prilikom posete nekultivisanog zemljišta od oko jednog hektara na ušću reke Uvac u reku Lim kod Priboja koje će, uz finansijsku podršku nadležnog ministarstva, umesto divlje deponije postati park prirode.

Počelo uklanjanje divljih deponija

Nakon čišćenja Potpećkog jezera u januaru, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla da višegodišnji problem sa nagomilavanjem otpada u Limu i Dirni ne može biti rešen bez saradnje sa susednim državama, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, te da reke, kao međunarodni ekološki koridori, predstavljaju mostove koji nas povezuju i podsećaju da zaštita životne sredine ne poznaje granice.

Nova oprema za uređenije opštine Zlatiborskog okruga

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.3 ° C
13.3 °
13.3 °
67 %
5.8kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
14 °
Ned
10 °
Pon
1 °
Uto
-1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime