- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna EKO KJP Zlatibor: Menjanje višegodišnjih navika nije jednostavno

KJP Zlatibor: Menjanje višegodišnjih navika nije jednostavno

- REKLAMA -

Plastičnu ambalažu i kese sa mešanim komunalnim otpadom je zapazio KJP Zlatibor u kontejnerima za staklo na pojedinim lokacijama zbog čega je ponovo uputio apel korisnicima komunalnih usluga da u kontejnere žute boje odlažu isključivo staklenu ambalažu – staklene flaše bez čepova i tegle bez poklopaca.

Foto izvor Fejsbuk/ KJP Zlatibor Čajetina

Na komentare meštana na društvenoj mreži Fejsbuk da bi problem bio rešen postavkom kontejnera za mokar otpad pored žutih za staklo, iz KJP Zlatibor su odgovorili da su svi sugrađani dobili svoje kante i kontejnere i da su dužni da otpad odlažu isključivo u njih.
  U suprotnom, za sve one koji tako ne postupaju, komunalna inspekcija izricaće prekršajne naloge na terenu, naveli su iz KJP Zlatibor. //Foto izvor Fejsbuk/ KJP Zlatibor Čajetina

  • Generalno, kvalitet stakla je na zadovoljavajućem nivou, što će dodatno proceniti nadležni iz Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko ovih dana kada planiramo prvi odvoz, navela je za Radio Lunu Dragana Rosić, saradnica za odnose sa javnošću u KJP Zlatibor, podsetivši da je Opština Čajetina projektom ODVAJAMO dobila 40 žutih kontejnera za staklo zapremine 1,1 metara kubnih, a da su ih postavili oko 20.

Kontejneri za staklo su dostupni na 14 mesta u varošici Čajetina, osam ih je u reciklažnim ostrvima na Zlatiboru.

  • Popunjenost kontejnera se kontroliše na terenu, te se zbog težine prazne kada se napune nešto više od polovine. Tokom novogodišnjih praznika, kada se generišu veće količine ove vrste otpada, na lokaciji u blizini centra Zlatibora smo pozicionirali jedan veći kontejner kapaciteta pet metara kubnih, vidno obeležen da je namenjen za odlaganje stakla, čemu je prethodio razgovor i edukacija vlasnika ugostiteljskih objekata u centru. Pražnjenje ovih kontejnera, zbog veće težine, vršeno je auto-podizačem. Do sada prikupljene količine stakla su smeštene u kontejner zapremine 32 kubika koji se nalazi na stanici za pretovar KJP Zlatibor i koji je trenutno popunjen nešto više od polovine, predočila je Rosić.

Opština Čajetina je među 17 gradova i opština u Srbiji koji su projektom odvajanja kućnog otpada ODVAJAMO, uz kontejnere za staklo, dobile i blizu 5940 kanti plave boje od 240 litara za odlaganje otpada za ponovnu upotrebu i reciklažu i auto-smećar kapaciteta 16 metara kubnih.

Primarnu selekciju otpada su krajem prošle godine uspostavili u naseljenom mestu Čajetina nakon što je KJP Zlatibor u fazama podelio kante za razdvajanje suvog i mokrog otpada u oko 730 domaćinstava, u krugu stambenih zgrada postavio kontejnere plave boje za odvajanje papirnog, plastičnog i metalnog otpada i zelene kontejnere za mešani komunalni otpad. Komunalnu opremu radi odvajanja otpada su dobili i privredni subjekti, a zbog generisanja većih količina otpada KJP Zlatibor od njih češće preuzima otpad. Kante i kontejnere zelene boje sa biorazgradivim otpadom prazne na sedam dana, suve sadržaje plavih kanti i kontejnera kupe na 15 dana.

Građani mogu tražiti dodatnu komunalnu opremu u skladu sa brojem članova domaćinstva, privredni subjekti u zavisnosti od potrebe i količine otpada koji generišu.

Za pet meseci, od 15. septembra prošle godine do 15. februara ove, sa područja Čajetine u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko u Užicu je dopremljeno ukupno 56 tona 820 kilograma suvog otpada.

  • Procenat čistoće u proseku iznosi 97% što govori da je reč o kvalitetnom suvom otpadu namenjenom reciklaži. Zbog toga se sugrađanima upućuje zahvalnost jer su pomenute količine reciklabila prikupljene upravo zahvaljujući njima, naveli su nedavno iz KJP Zlatibor.

Oko 56 tona iz Čajetine za pet meseci


Na proleće reciklažno ostrvo u Čajetini, primarna selekcija otpada na Zlatiboru

 

Prema navodima Dragane Rosić, posebnu pažnju KJP Zlatibor je posvetio stambenim zajednicama jer su im zadavale najviše poteškoća tokom uspostavljanja primarne selekcije otpada.

  • Svesni smo da uvođenje obavezne selekcije i menjanje višegodišnjih navika nije jednostavno. Nekome je potrebno manje, nekome više vremena da se prilagodi, ali mi smo tu da im pružamo podršku. Organizovali smo sastanke sa upravnicima, davali određene smernice, podelili informativne flajere, kao i postere sa jasnim uputstvima za selekciju, što je prema Odluci o upravljanju otpadom obaveza KJP Zlatibor Čajetina kao pružaoca komunalne usluge. Poslednji podaci sa terena i izvesno poboljšanje potvrđuju dobru saradnja sa upravnicima koja će se nastaviti i u narednom periodu, navela je Rosić.

Edukacija sugrađana, prema navodima KJP Zlatibor, predstavlja ključnu ulogu u sprovođenju projekta primarne selekcije otpada.

  • Edukacijom se podstiče razvoj ekološke svesti i razmišljanje o otpadu kao značajnom resursu, napomenuli su iz KJP Zlatibor podsetivši da Čajetina teži da poveća količine suvog otpada razdvojenog na mestu nastanka i smanji količine koje završavaju na deponiji.

Nagradili Duboko, Čajetinu i Užice; Mogući pomaci?(AUDIO)


KJP Zlatibor: Primarna selekcija je nešto što će na duže staze doneti određene benefite, ne samo po pitanju zaštite životne sredine i finansijske uštede, već prvenstveno zbog uvođenja komunalne discipline i povećanja stepena komunalne higijene.


Foto izvor Fejsbuk/ KJP Zlatibor Čajetina

KJP Zlatibor je nedavno predstavio nov sistem upravljanja otpadom srednjoškolcima iz Ugostiteljsko – turističke škole u Čajetini, dok su u prethodnom periodu sa osnovcima na edukativnim predavanjima razgovarali o primarnoj selekciji otpada i cirkularnoj ekonomiji.

 

Foto izvor Fejsbuk/ KJP Zlatibor Čajetina

  • U narednom periodu nastavićemo sa kontinuiranom edukacijom korisnika u naseljenom mestu Čajetina u kom se na proleće planira izgradnja reciklažnog ostrva. Njime će biti obuhvaćeni korisnici nekoliko stambenih zajednica u samom centru Čajetine, kao i određeni broj privrednih subjekata. Na proleće nas očekuje početak primarne selekcije na Zlatiboru koja će se takođe vršiti po fazama. Raspodela kanti krenuće od domaćinstava u naseljenom mestu Obudojevica, a kasnije i u ostalim delovima Zlatibora. Tome će prethoditi organizovanje svečanog događaja koji će najaviti početak primarne selekcije, kao sastavni deo informativne i edukativne kampanje, predočila je za Lunu Dragana Rosić.

Foto arhiva J.P.

Uklanjanjem kontejnera sa javnih površina po uvođenju primarne selekcije otpada u Čajetini, ranije učestalo paljenje komunalne opreme, prema navodima iz KJP Zlatibor, svedeno je ove grejne sezone na minimum, na ispod pet slučajeva.

Obogaćen je odnedavno vozni park KJP Zlatibor i kamionom za abrol kontejnere sa prikolicom.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime