- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna EKO UEko Javno ka provetravanju Užica(AUDIO)

Javno ka provetravanju Užica(AUDIO)

- REKLAMA -

Kvalitet vazduh na teritoriji grada Užica tokom 2022. godine bio je treće kategorije, prekomerno zagađen, usled prekoračenja graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM 10 i PM 2.5, izvestila je nedavno Agencija za zaštitu životne sredine spomenuvši u godišnjem izveštaju i da su suspendovane čestice u Evropi najznačajnije zagađujuće materije koje negativno utiču na zdravlje stanovništva.

Provetravanje Užica jedino uz toplotne pumpe i pelet?

Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2022. godine je pokazao da je prošle godine u Užicu prekoračena godišnja granična vrednost (od 40 µg/m3) za suspendovane čestice PM 10. U Užicu je iznosila 47 mikrograma po metru kubnom, prema podacima SEPA.

Takođe, godišnja granična vrednost za zagađujuće čestice PM 2.5 (25 µg/m3) je prekoračena u Užicu 2022. godine i iznosila je 41 µg/m3.

SEPA je izvestila da su najveće godišnje koncentracije za PM 2.5. prošle godine zabeležene u Novom Pazaru (43 µg/m3), pa u Užicu (41 µg/m3). // Foto: Užice 2022. godine

Prema izveštaju SEPA, tokom 115 dana 2022. godine u Užicu je bila prekoračena dnevna granična vrednost za suspendovane čestice PM 10(od 50 µg/m3).

Sve zagađujuće materije, izuzev sumpor-dioksida, svoje maksimalne koncentracije najčešće dostižu u večernjim satima bilo u toploj ili hladnoj polovini godine, podsetili su iz Agencije za zaštitu životne sredine. // Foto 28.11.2023. godine

SEPA je za potrebe godišnjeg izveštaja prikupila i obradila podatke sa ukupno 220 automatskih stanica i mernih mesta iz državne i iz lokalnih mreža monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji.

Informacije o trenutnom nivou zagađenja vazduha u Užicu, prema merenjima sa Automatske merne stanice u Omladinskoj ulici, dostupne su na displeju kod gradskog trga u Užicu.

Ti satni podaci u realnom vremenu nisu provereni, a dostupni su i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Svetlana Drakul, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Grada Užica, nedavno je napomenula da bi na displeju trebalo prikazivati podatke sa mernog mesta kod biblioteke.

Podsetimo, Automatska merna stanica u Omladinskoj ulici je deo državnog monitoringa kvaliteta vazduha. Označena je kao traffic(saobraćaj) stanica jer je u blizini autobuskog stajališta, frekventne ulice, nedaleko od kruga zgrada i kotlarnice Blok Zlatibor JKP Gradske toplane na mazut.

Prema poslednjem mesečnom izveštaju SEPA, tokom četiri dana u oktobru u Užicu je prekoračena dnevno dozvoljena koncentracija suspendovanih čestica PM 10,  a u novembru, prema preliminarnim podacima, tokom 12 dana.

Foto screenshot SEPALokalna mreža: Prethodne dve godine ispod srednje godišnje vrednosti za PM 10


Svetlana Drakul: Mere preduzete za smanjenje zagađenja vazduha daju rezultate

Vazduh u Užicu bio je loš, prekomerno zagađen najmanje 18 dana od oktobra do danas zbog prekoračenja dnevno dozvoljenih koncentracija čestica PM 2.5 ili PM 10, prema merenjima Zavoda za javno zdravlje Užice na mernom mestu kod biblioteke.

Foto screenshot ZZJZ Užice// Dnevni podaci i za PM2.5 na sajtu Zavoda

Prema navodima i merenjima ZZJZ Užice, srednja godišnja vrednost za PM 10(od 40 µg/m3) u 2022. godini u gradu je iznosila 38,8 mikrograma po metru kubnom.

Mora biti zadovoljen i broj (dozvoljenih) dana sa prekoračenjem i srednja godišnja vrednost, napomenuo je Dragan Čučković iz Zavoda za javno zdravlje Užice podsetivši da tokom godine, prema uredbi, ne sme biti više od 35 dana sa koncentracijom PM 10 većom od dozvoljene.

Zadovoljen kriterijum srednje godišnje vrednosti za PM10 na mernom mestu kod biblioteke, napomenuo Dragan Čučković iz ZZJZ Užice dodavši da je prekomenro zagađenje česticama PM 10 bilo prisutno više od 90 dana prošle godine. // Foto screenshot ZZJZ Užice

Podsetimo, pre pet godina u parku kod Narodne biblioteke je postavljena urbana merna stanica za PM 10.

  • Zavod za javno zdravlje Užice na više lokacija na teritoriji grada meri kvalitet vazduha, u okviru lokalne mreže monitoringa, podsetila je Svetlana Drakul istakavši da je neophodno unaprediti monitoring kvaliteta vazduha, posebno u Sevojnu.Revizija u toku

U mestima u kojima je vazduh treće kategorije neophodno je izraditi plan kvaliteta vazduha, osnovni dokument za upravljanje kvalitetom vazduha na lokalnom nivou, kako su naveli iz SEPA, sa ciljem da se postignu odgovarajuće granične vrednosti ili ciljne vrednosti utvrđene Zakonom o zaštiti vazduha.

Grad Užice je započeo proces revizije Plana kvaliteta vazduha u februaru 2023. godine, podsetila je Nada Jovičić, članica Gradskog veća Užica zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam.

Razgovori o užičkom vazduhu: Mladi, domaćinstva i organizacije za bolji kvalitet vazduha (AUDIO)

Plan kvaliteta vazduha grada Užica od 2018. do 2023. godine je usvojen 2020. godine.

Užice je u februaru usvojilo Plan razvoja grada od 2023. do 2030. godine.

Užice usvojilo viziju grada za sedam godina

Drakul je podsetila šta se još promenilo u javnim politikama u međuvremenu.

Preporuke i od DRI; Gradska većnica: Zajednički, radikalniji koraci od sledeće godine(AUDIO)

Smanjenje emisije iz individualnih ložišta, iz privatnih kotlarnica, prvi je među ciljevima, zacrtanim prema izvorima zagađenja.

Apeli iz Gradske toplane(AUDIO)

Geotermalne toplotne pumpe efikasnije za Zlatiborski kraj (AUDIO)

Na javnim konsultacijama u procesu revizije Plana kvaliteta vazduha grada Užica 18. oktobra u Gradskoj kući, okupljeni iz javnog i civilnog sektora i građani su predočili i pisali sugestije, predloge za unapređenje kvaliteta vazduha u gradu.

Jedna kuća, tri auta: Dugoročni plan izmeštanje parkinga van grada (AUDIO)

  • Javne konsultacije su način da kao građani učestvujemo u procesima donošenja javnih politika i da zaista pomognemo gradu, da razumemo šta su nam zajednički izazovi i kako možemo da ih rešimo, poručila je Tanja Popovicki, predstavnica Stalne konferencije gradova i opština, podsetivši da je proces i dalje u toku.

 

Užice ima Kratkoročni plan zaštite kvaliteta vazduha za teritoriju grada Užica.

Prema navodima Nade Jovičić, gradske većnice, dalji je plan da se revidiraju i mere u akcionim planovima kako bi u maksimalno mogućoj meri poboljšali kvalitet vazduha u danima sa povećanim aerozagađenjem.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime