- REKLAMA -
24.2 C
Užice
Početna EKO UEko Svetlana Drakul: Mere preduzete za smanjenje zagađenja vazduha daju rezultate

Svetlana Drakul: Mere preduzete za smanjenje zagađenja vazduha daju rezultate

- REKLAMA -

Grad Užice je ove godine od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobio podršku za sprovođenje tri projekta koji se odnose na poboljšanje kvaliteta vazduha u centralnoj zoni grada Užica. U okviru projekta za zamenu ložnih uređaja u toku je javni poziv koji traje do 17. aprila, a i ove godine cena priključka na gas biće 450 evra bez PDV, uz otplatu na 12 mesečnih rata.

Kako je navela član gradskog veća zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić jedan projekat se odnosi na povećanje zelenih površina koje imaju veliki uticaj na poboljšanje kvaliteta vazduha. Ona je navela da će u okviru tog projekta ove godine pošumiti još jednu parcelu povrišine od 1 hektara koja se nalazi u Turici, gde će posaditi beli jasen. Jovičić je dodala da je vrednost ovog projekta podržanog od Ministarstva za zaštitu životne sredine million i dvesta hiljada dinara.

Ono sa čim se grad Užice suočava su površine na teritoriji grada Užice koje se mogu pošumiti i iskoristiti za povećanje zelenih površina, a nisu u vlasništvu grada odnosno u vlasništvu su privrednih subjekata i fizičkih lica. Iz toga razloga grad i nema veliki izbor za povećanje broja zelenih površina u smislu pošumljavanja. Takođe grad je iz svog budžeta opredelio određena sredstva kako bi povećao broj stabala u samoj centralnoj zoni pojedinačnom prolećnom i jesenjom sadnjom drveća. Mesta na kojima će se izvršiti sadnja određena su zahvaljujući Stručnoj službi grada Užica u saradnji sa Stručnom službom Javno komunalnog preduzeća Bioktoš. Sada je u planu sadnja 80 sadnica, a nadamo se da će i isti broj drveća bti zasađen i u jesen, rekla je Jovičić.

Ona je navela da je Grad Užice na preliminarno listi Ministarstva zaštite životne sredine i uz pomoć tih sredstava će moći da konvertuju kotlarnicu Narodnog pozorišta sa mazuta na gas.

Pronašli finansijera za zamenu energenta?

Takođe u toku je projekat Grad Užica u saradnji sa Ministarstva zaštite životne sredine koji se odnosi na zamenu ložnih uređaja. Kroz ovaj projekat sufinansiraju se mere smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora zato što su i oni registrovani i zabeleženi kao jedni od najvećih zagađivača kvaliteta vazduha u našem gradu, rekla je Jovičić.

Mere koje se subvencionišu od strane grada Užica u saradnji sa Ministarstvom odnose se na nabavku i ugradnju toplotnih pumpi, kotlova, etažnih peći i šporeta na drvni pelet i na nabavku i ugradnju kotlova na gas. Ovaj javni poziv je otvoren 17. marta i traje do 17. aprila. I ove godine u dogovoru sa gradom Užice AD Užice gas je odobrilo akcijsku cenu priključka na gas, pa ona iznosi kao i prethodne godine 450 evra bez PDV, otplata je na 12 mesečnih rata, navela je Jovičić.

Rukovodilac odelenja za zaštitu životne sredine Svetlana Drakul je navela da mere koje Grad Užice primenjuje u cilju smanjenja zagađenja vazduha daju rezultate.

Libergraf: Predstavnice gradske vlasti nisu iznele potpune informacije o zagađenju vazduha u Užicu

Prvi put 2021., pa zatim 2022. godine srednja godišnja vrednost je ispod onih 40 što je maksimalno dozvoljeno za godinu, pošle godine je to bilo 39, 6, a sada 37, 6. Takođe uspeli smo da smanjimo ukupne emisije štetnih čestica za 15 posto.  Bitno je da se smanjuje broj dana sa visokim vrednostima, pa smo 2018. i 2020. godine imali 27 dana sa vrednostima koje su  preko 100 mikrograma  po metru kubnom, a 2021. i 2022. smo imali 15 dana. Ovih visokih vrenosti preko 150 mikrograma po metru kubnom tokom 2018, 2019, i 2020. je bilo 12 dana, u 2021. i 2022.  ih je bilo zadnje 4 i vrednosti preko 200 mikrogram kojih je u 2018, 2019, i 2020. godine bilo sedam sada je samo jedan. Prošle godine u ovo vreme imali smo 40 dana sa prekoračenje tih dnevnih vrednosti, sada smo na 30, što je jako dobro, navela je Drakul i dodala da je primetno da se povećava broj dana sa prekoračenjem srednjih dnevnih vrednosti i u danima kada nema grejanja, što znači da je to od saobraćaja i apelovala je na sugrađane da manje koriste automobile.

Apel za besplatnim priključkom na gas

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
24.2 ° C
24.2 °
24.2 °
67 %
0.7kmh
57 %
Pon
29 °
Uto
30 °
Sre
24 °
Čet
26 °
Pet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime