- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna EKO UEko Pronašli finansijera za zamenu energenta?

Pronašli finansijera za zamenu energenta?

- REKLAMA -

Prema objavljenoj preliminarnoj rang listi Ministarstva zaštite životne sredine za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2023. godini, Grad Užice će dobiti oko 15,7 miliona dinara za izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice za potrebe objekta Narodnog pozorišta u Užicu.

Ukupno 55 prijava lokalnih samouprava je pristiglo na javni konkurs, raspisan u februaru, sa ciljem sufinansiranja projekata sa ukupno 220 miliona dinara radi unapređenja kvaliteta vazduha.

Podsetimo, zgrada užičkog pozorišta je delimično renovirana uz oko 150 000 evra podrške Evropske unije, posredstvom programa EU PRO, i Vlade Republike Srbije. Rekonstruisan je sistem za grejanje i ventilaciju, zamenjena je stolarija u objektu kojeg zagrevaju koristeći mazut u kotlarnici staroj koliko i pozorište.

Kako je prošle godine ukazala članica Gradskog veća Nada Jovičić, kotlarnica u pozorištu je jedna od manjih u centru grada, ali jedna od većih zagađivača vazduha.

  • Kada budemo rešili taj problem, pokazaće se izuzetno bolji rezultati kvaliteta vazduha u centru grada, kazala je prošle godine Jovičić.

Podsetimo, u parku u blizini zgrade Narodnog pozorišta je merna stanica Zavoda za javno zdravlje Užice za merenje koncentracija PM čestica u vazduhu.

Svetlana Drakul: Mere preduzete za smanjenje zagađenja vazduha daju rezultate

Analize ZZJZ Užice pokazuju da je u od početka godine do kraja marta u gradu zabeleženo 30 dana sa većom koncentracijom PM 10 čestica u vazduhu od dnevno dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom.

Projekat Udahnimo život prirodi uz sredstva grada i ministarstva

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime