- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna EKO UEko Razgovori o užičkom vazduhu: Mladi, domaćinstva i organizacije za bolji kvalitet vazduha...

Razgovori o užičkom vazduhu: Mladi, domaćinstva i organizacije za bolji kvalitet vazduha (AUDIO)

- REKLAMA -

Mladi u Užicu i volonteri lokalne Kancelarije za mlade su se uključili u proces stvaranja planskih dokumenata u gradu u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha nakon što su na terenu u martu anonimno anketirali oko 290 domaćinstava, dok se i 1 700 učenika šest užičkih srednjih škola izjasnilo u anketi koliko su informisani i upoznati sa tom oblašću i kako bi je unapredili sa ciljem smanjenja aerozagađenja.

Rezultati anketa su predstavljeni 2. juna u u Gradskoj kući u Užicu i deo su projekta Škole za bolji kvalitet vazduha: monitoring građana zasnovano na građanima, STEM obrazovanje i aktivizam mladih u Srbiji.

Koordinatorka lokalne Kancearije za mlade Marija Maričić je napomenula da su rezultati onlajn ankete u školama pokazali da je otvoren prostor za dalju edukaciju mladih od 15 do 19 godina jer se, kako je pokazala anketa, o kvalitetu vazduha, njegovom negativnom uticaju, štetnim efektima i merama unapređenja stanja informišu u prolazu, delom u porodičnom okruženju, delom posredstvom društvenih mreža i u znatno manjem procentu posredstvom tradicionalnih medija.

  • Užice je primer drugim gradovima po broju anketiranih mladih ljudi. Odziv je bio neverovatan. Nakon tog prvog koraka, potrebno nam je da mladima kroz radionice pružimo znanje sa kojim bi mogli da menjaju stvari u budućnosti. Rezultati anketa će pomoći prilikom izrade Plana kvaliteta vazduha, rekla je Maričić dodavši da je dvoje mladih uključeno u rad radne grupe za izradu revidiranog dokumenta.

Podsetimo, u toku je proces revizije Plana kvaliteta vazduha od 2018. do 2023. godine i Kratkoročnog plana zaštite kvaliteta vazduha u Užicu.

  • To su dokumenti javne politike koji su za grad Užice veoma važni imajući u vidu probleme i kakav je kvalitet vazduha bio. Moramo konstatovati da poslednjih nekoliko godina Užice preuzima inicijativu i mere koje doprinose smanjenju zagađenja i poboljšanju kvaliteta vazduha, rekao je Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti u Stalnoj konferenciji gradova i opština, istakavši da je Užice primer dobre prakse i da je učinio pomak u odnosu na druge lokalne samouprave i kada je u pitanju uključivanje mladih u proces izrade programskih dokumenata javnih politika na lokalnom nivou.

(AUDIO)Lokalne priče u republičkoj strategiji za mlade

Prema navodima Maričić iz lokalne Kancelarije za mlade, obučeno je 36 mladih za potrebe anketiranja. Među njima je i Teodora Jovanović, učenica Tehničke škole, koja je pomogla učenicima te škole da popune anketu na temu poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu.

Prema njenim navodima, anketirani učenici iz 18 odeljenja Tehničke škole su predložili u upitniku da se na više mesta u gradu postave merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha i da se ubrza proces pomoći sugrađanima kako bi svoja domaćinstva zagrevali ekološkim i efikasnijim energentima.

Studija RAŠ Omorike: Neophodan fokus na ložne uređaje i socijalno ugrožene(AUDIO)

Podsetimo,  Grad Užice je među lokalnim samoupravama u Srbiji koje su u okviru projekta Škole za bolji kvalitet vazduha dobile direktnu tehničku podršku za izradu dokumenata javne politike čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha, doprinos unapređenju zaštite životne sredine i zdravlja. Tim projektom su Tehnička, Medicinska škola i OŠ Slobodan Sekulić dobile uređaje za merenje kvaliteta vazduha. U tim školama oko godinu dana prate kvalitet vazduha, mesečne podatke prosleđuju Odeljenju za zaštitu životne sredine grada Užica.

  • Kroz praćenje kvaliteta vazduha u ovim školama se definitivno ustanovilo da je u samom centru grada pogoršan kvalitet vazduha i da je lošiji u odnosu na periferiju. Izuzetno je veliki uticaj kotlarnice Vojske Srbije, pa Grad Užice preduzima aktivnosti da se i ta kotlarnica priključi na gradski toplovod ili konvertuje na gas, kazala je Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam.

Unapređenje kvaliteta vazduha uz podršku UNICEFA i Vlade Norveške

Projekat Škole za bolji kvalitet vazduha, započet avgusta 2021. godine, biće završen sredinom ove. Uz finansijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške, projekat sprovode UNICEF i Stalna konferencija gradova i opština u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Institutom za nuklearne nauke Vinča i Internet društvom Srbije.


Mladi tokom marta sa oko 290 građana Užica o vazduhu


Blizu 290 građana koji žive u centralnoj gradskoj zoni Užica je učestvovalo u anketi odgovarajući na više od 40 pitanja o uslovima stanovanja, načinu grejanja i korišćenju energije i iskazalo svoj odnos prema životnoj sredini. Prema navodima iz SKGO, oko trećina anketiranih građana Užica se izjasnila da bi volela da i dalje učestvuje u projektu.

Prema rezultatima terenskog istraživanja volontera Kancelarije za mlade, više od 50 odsto domaćinstava koje su anketirali za grejanje koristi prihvatljiv energent uglavnom u uređajima mlađim od deset godina.

Na osnovu rezultata ispitanika, Odeljenje za zaštitu životne sredine je napravilo interaktivnu mapu vrste kotlova u anketiranim domaćinstvima za interne potrebe i zarad daljeg plana rada na sprovođenju mera koje teže poboljšanju kvaliteta vazduha.


Vazduh loš, ocenile lokalne organizacije civilnog društva


U sklopu revizije Plana kvaliteta vazduha grada Užica je sprovedeno i onlajn istraživanje stavova 40 organizacija civilnog društva u Užicu o merama unapređenja kvaliteta vazduha.

Više od polovine ispitanih organizacija je ocenilo da je vazduh u Užicu izuzetno loš i opasan po zdravlje, dok je oko 26 odsto ukupno anketiranih odgovorilo da je vazduh veoma loš.

  • Znači, skoro sto posto je reklo da je vazduh loš do izuzetno loš. To, zaista, nije daleko od istine. Imamo manje dana( sa povećanim aerozagađenjem prim. aut.), ali nije dobar kvalitet vazduha dokle god smo u trećoj kategoriji, predočila je rukovodilac užičkog Odeljenja za zaštitu živote sredine Svetlana Drakul.

Loša ocena Užicu i Kosjeriću

Ona je podsetila da je kvalitet vazduha u gradu i dalje nezadovoljavajuć, posebno u vreme loženja tokom zimske sezone i u danima kada je prisutna temperaturna inverzija.

Da na povećano zagađenje vazduha u Užicu utiče i temperaturna inverzija, podsetio je Dragan Čučković iz Zavoda za javno zdravlje Užice koji je pred okupljenima u Gradskoj kući 2. juna analizirao uticaj meteoroloških uslova i drugih mikro-klimatskih faktora na kvalitet vazduha u gradu.

– Srednja godišnja vrednost(za PM 10)  iznosi 37.6 µg/m3, što je ispod maksimalno dozvoljene vrednosti za kalendarsku godinu (40 µg/m3), navedeno u izveštaju za prošlu godinu //Foto screenshot Službeni list grada Užica 11/23

Odobrili subvenciju za oko 240 domaćinstava, najviše za nabavku kotlova na gas(AUDIO)

Prema Izveštaju o stanju životne sredine za 2022. godinu i procenama na osnovu podataka sa mernog mesta kod Narodne biblioteke, najmanje tokom 83 dana(a najviše tokom 92 dana) prošle godine u vazduhu u Užicu su zabeležena prekoračenja dnevno dozvoljenih vrednosti zagađujućih čestica PM 10 što je, kako je naveo Čučković, drastično iznad 35 dana dozvoljenih prekoračenja tokom jedne godine.

Mladi Užica za čistiji vazduh

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime