- REKLAMA -
15.9 C
Užice
Početna EKO UEko Unapređenje kvaliteta vazduha uz podršku UNICEFA i Vlade Norveške

Unapređenje kvaliteta vazduha uz podršku UNICEFA i Vlade Norveške

- REKLAMA -

UNICEF i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), uz podršku Vlade Norveške, održali su u Užicu skup “Da učimo punim plućima” u cilju podsticanja dijaloga u društvu o kvalitetu vazduha i uticaju zagađenja i klimatskih promena na zdravlje i dobrobit dece i mladih. Grad Užice, jedna je od tri loklane samouporave koje kroz ovaj projekat dobijaju direktnu tehničku podršku za izradu dokumenata javne politike čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha, unapređenje zaštite životne sredine i zdravlja.

Foto: Grad Užice

Zamenik gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović, govorio je o doprinosu projekta nastojanjima grada da građanima, uključujući mlade i decu, omogući da udišu čistiji vazduh.

Foto: Grad Užice

“Naš grad u jednom momentu jeste bio u samom vrhu liste najzagađenijih gradova u Srbiji, ali zahvaljujući ogromnim naporima i finansijskim sredstvima iz godine u godinu beležimo sve manje dana sa visokim zagađenjem. Naravno, pored svih mera koje kao lokalna samouprava preduzimamo u skladu sa kratkoročnim i dugoročnim planovima, značajna podršku imamo od strane resornih ministarstva i partnera iz Evropske unije. Zahvaljujući opremi koju su u okviru ovog projekta dobile tri naše škole, a reč je o uređajima za merenje kvaliteta vazduha , imaćemo jasnu sliku o tome na kojim lokacijama je zagađenje najveće i koliki je uticaj na kvalitet vazduha lokalnih zagađivača. Takođe, važan segment odnosi se na edukaciju koja se realizuje uz posredovanje Kancelarije za mlade grada Užica.”

Foto: Grad Užice

Elen Sti, zamenica ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji, istakla je da su najranjivije grupe koje su izložene zagađenju vazduha upravo deca i mladi i da je Užice izabrano za učešće u projektu jer je rangirano kao grad sa najvećim stepenom motivacije.

Foto: Grad Užice

“Prema konvenciji Ujedinjenih nacija svako dete ima pravo da udiše zdrav vazduh i da bude zaštićeno od zagađenja. Merenjem zagađenja vazduha, i korišćenjem merača koji su u okviru projekta postavljeni, mi nevidljive zagađivače možemo da učinimo vidljivim. Upravo nam to može pomoći da shvatimo koji su nam propisi potrebni i da u skladu sa tim reagujemo. Svesni svih ovih činjenica, uz podršku naših prijatelja iz UNICEF-a, shvatili smo da moramo da radimo na podizanju svesti o zagađenju vazduha pre svega među decom, mladima, nastavnim kadrom i među svim građanima. Zbog toga su Norveška i UNICEF pokrenuli ovaj projekat 2021. godine, a Vlada Norveške je izdvojila 90.000.000 dinara za podršku ovom projektu.”

Foto: Grad Užice

U svom obraćanju Josi Ečevari Burkhard, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji je poručila da je zagađenje vazduha jedan od najvećih zdravstvenih i ekoloških problema u svetu.

Foto: Grad Užice

“Pred nama je mnogo posla jer je rešavanje problema zagađenja vazduha dugotrajan proces. Projekat “Škole za bolji kvalitet vazduha” je korak u pravom smeru, jer pruža školama i nastavnicima nove pristupe ekološkim temama kroz STEM nastavu, a lokalnim samoupravama pruža podršku da poboljšaju politike i akcije u vezi sa zagađenjem vazduha. Takođe, u okviru projekta, mladi kroz rad sa mentorima, radionice i umrežavanja sa omladinskim aktivistima u zemlji i svetu unapređuju i znanja i veštine za njihovo učešće u donošenju odluka.”

Foto: Grad Užice

“Kroz konsultativne sastanke sa mladima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave, trudili smo se da ukažemo na značaj učešća mladih i njihov doprinos u procesima usvajanja javnih politika”, rekao je Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). On je dodao da su gradovi i opštine izrazili spremnost da podrže participaciju mladih u procesima donošenja javnih politika, a da iskustva SKGO sa terena pokazuju dobre rezultate, jer osim pomenutog učešća u konsultativnom procesu, mladi stiču konkretna znanja o problematici kvaliteta vazduha i veštine potrebne za uključivanje u dijalog sa javnim vlastima, kao što su kritičko mišljenje, jasna formulisanje stavova i postizanje dogovora putem konsenzusa.

Foto: Grad Užice

UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine i partnerskim organizacijama u prethodnih godinu i po dana održao direktne konsultacije o kvalitetu vazduha u Srbiji sa 900 mladih okupljenih oko inicijative „Youth4Air“ u 20 gradova u Srbiji, sa ciljem izrade autentičnih preporuka koji mladi upućuju donosiocima odluka. Rezultat tog procesa je Prva omladinska deklaracija o kvalitetu vazduha u Srbiji.

Takođe, u okviru projekta, u 46 škola u 15 jedinica lokalne samouprave ugrađeni su ekonomični uređaji za merenje kvaliteta vazduha i donirani kompleti nastavnih sredstava, a do sada je preko 13.000 školske dece i 350 nastavnika uz pomoć ovih sredstava učestvovalo u realizaciji školskih projekata na temu kvaliteta vazduha i zaštite životne sredine u okviru grupe prirodno-matematičkih predmeta. Za učenike osnovnih i srednjih škola kreirana su 3 interdisciplinarna onlajn kursa zasnovana na zvaničnim programima nastave i učenja, a nastavnici su imali priliku za razmenu inspirativnih primera iz prakse.

Foto: Grad Užice

UNICEF i Vlada Norveške pokrenuli su inovativni projekat “Škole za bolji kvalitet vazduha” sa ciljem da se u 15 jedinica lokalne samouprave, u slivu reka Drine i Zapadne Morave, deca i mladi bolje upoznaju sa kvalitetom vazduha u svojoj lokalnoj zajednici. Pored toga, cilj je da se u najmanje tri opštine podstakne stvaranje povoljnog okruženja koje bi vodilo promenama u lokalnoj politici, budžetu i programima zaštite životne sredine, uključujući i očuvanje kvaliteta vazduha, uz učešće mladih i uz davanje prioriteta najboljem interesu dece.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
91 %
1.1kmh
12 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime