- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO I iz Užica apel: Pomiri se sa prirodom i pomozi joj(AUDIO/FOTO)

I iz Užica apel: Pomiri se sa prirodom i pomozi joj(AUDIO/FOTO)

Obnavljanje ekosistema u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine i Dekade obnove ekosistema do 2030. godine

- REKLAMA -

Pomiri se sa prirodom i pomozi joj da se obnovi, naziv je slogana ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine kojim počinje i Dekada obnove ekosistema do 2030. godine.

Akcijom čišćenja parka u krugu bivše kasarne u Krčagovu i crtežima polaznika vrtića Bambi na gradskom trgu, Užice obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun.

–  Reciklaža je kada nešto stavimo u neku mašinu i od toga se napravi nešto novo. Ako se ne reciklira, seče se drveće, a ono nam daje kiseonik. Otpad se baca u kante, a ne u prirodu da ne bi bila zagađena. Reke će da budu zagađene i neće biti zdrave, ribe neće biti, pićemo vodu iz tih reka, dobićemo bakterije, pričaju šestogodišnjaci iz vrtića Bambi navodeći da su na gradski trg uglavnom donosili flaše i karton za reciklažu.

Očuvanju životne sredine, posebno važnosti reciklaže, posvetiće pažnju svih 11 vrtića Predškolske ustanove Užice obeležavajući ekološku nedelju.

–  Zapravo, ove i sledeće nedelje naglasićemo više ono što inače radimo svaki dan. Hteli smo da spojimo lepo i korisno. Deca će razgovarati i sa roditeljima, pospremiti svoje sobe, pa će materijal koji je nestrukturian i koji je potreban da se baca u smeće, doneti u vrtić, da ga zajedno odložimo, priča Branka Zagorčić ispred Predškolske ustanove Užice i vrtića Bambi.

Ona pojašnjava da u vrtićima postoje veliki kontejneri u koje odlažu otpad za reciklažu za sopstvene potrebe.

Razvrstavaju otpad: Deca u vrtiće donose i čepove od flaša i prazne baterije

Prikupili 16 tona plastičnog otpada, najviše doprineli najmlađi

Deca i vaspitači prikupljaće otpad kojeg mogu ponovo upotrebiti i tokom šetnji i ekoloških patrola naredne nedelje. Sa radnicima JKP Bioktoš i građanima razgovaraće o značaju reciklaže po očuvanje životne sredine.

Urediće tokom ekološke nedelje i dvorišta vrtića i posaditi cveće.

Pošumiće Grad Užice ove godine dva hektara raspoložive javne površine, najavljuje gradska većnica Nada Jovičić.

Za Radio Lunu dodaje da će Bioktoš i stručne službe tek utvrditi koliko će tačno sa oko više desetina hektara površine na Zabučju biti uklonjeno stabala, obolelih usled napada insekata potkonjaka.

Na terenu su i komisije koje obilaze vlasnike kuća koji su se odazvali javnom konkursu kako bi primenili na svojim domovima mere energetske efikasnosti i time doprineli da se unapredi kvalitet vazduha.

Planiraju iz Gradske kuće ove godine da pospeše informisanost građana Užica o kvalitetu vazduha postavljajući displej na gradskom trgu koji će tokom grejne sezone prikazivati satne, neproverene rezultate sa Automatske merne stanice. Ta stanica je, podsetimo, postavljena u Omladinskoj ulici u okviru državne mreže monitoringa.

Jovičić podseća da će ove godine pospešiti u gradu i u Dubokom upravljanje kabastim otpadom. Poziva građane da pomognu da taj projekat bude održiv i nakon nabavke 20 kontejnera i šredera koji će taj otpad sitniti.

Pozvao je i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu UNEP pojedince i organizacije u svetu da se priključe pokretu Generacija obnove i da zaustave uništavanje prirode u svojim sredinama.

FOTO UNEP/ izvor Tviter stranica UNEP


U Užicu povremeno: Otpad i u reci i u njenoj blizini


Četvrtak, ispod mosta kod Autobuske stanice

Otpada i u reci: Veliki park 3. juna

Krajem maja kod gradske plaže

Gluvaćki potok, jun 2021.

U krugu zgrada u blizini pijaca tokom maja

–  Naši najmlađi su naša budućnost i pravi razlog zbog kojeg treba da brinemo o značaju životne sredine, podseća Nada Jovičić, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, enegetsku efikasnost i turizam.

Podsetimo, u Đetinji i otpadne vode

Lečenjem uzroka do odgovornijeg odlaganja otpada

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime