- REKLAMA -
4.1 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Kuću raspremili da bi školu opremili, ponovo u akciji 12. i 13....

Kuću raspremili da bi školu opremili, ponovo u akciji 12. i 13. juna

- REKLAMA -

Biblioteka OŠ Dušan Jerković je bogatija za 280 novih publikacija lektire, kupljenih novcem od prikupljanja i prodaje starog papira u školi.

Prikupljeno oko pet tona papira i za oko 70. 000 dinara kupljeno 280 lektira( Foto izvor Fejsbuk stranica Biblioteke OŠ Dušan Jerković)

Savet roditelja OŠ Dušan Jerković, prema navodima članice Milice Milić, želeo je akcijom da obogati književni fond školske biblioteke nedostajućim lektirama, a ideja članice Saveta Danijele Krošnjar Sretković je izazvala veliko interesovanje učenika.

–  Deca su jako lepo prihvatila akciju i donosili su u školu pune kese papira i novina, naglasila je za Radio Lunu Milica Milić dodavši da biblioteci knjige i dalje nedostaju.

Sa namerom da popune police školske biblioteke, Savet roditelja i OŠ Dušan Jerković su organizovali tokom vikenda akciju Kuću raspremi, školu opemi.

Tokom prvih 45 minuta, zeleni kontejner je, kažu, bio pun, a i drugi do kraja prvog dana dvodnevne akcije.

Zadovoljni su organizatori odzivom sugrađana koji su svoje domove čistili od plastike, papira, gvožđa, limenki, tehnike, guma od automobila.

Foto Milica Milić

Foto Danijela Krošnjar Sretković

Foto Danijela Krošnjar Sretković

Akciji su se odazvali učenici škole i njihovi roditelji, nastavnici, građani Užica. Među njima je bio i Nikola Sretković, najmlađi član Eko patrole i budući osnovac. Od malih nogu uči o primarnom razvrstavanju otpada, o važnosti reciklaže i zajedništvu, istakla je Nikolina mama Danijela Krošnjar Sretković.

Foto Danijela Krošnjar Sretković

–  Najviše je prikupljeno kartona. Stiglo je i dosta flaša, plastike. Bilo je i papira, monitora, frižidera i drugih rashodovanih kućnih aparata, navodile su za Radio Lunu Milica Milić i Bojana Obradović iz Saveta roditelja, zahvalne sugrađanima na svakom izdvojenom i donetom kartonu, čepu, polomljenoj igrački, neispravnom monitoru.

–  Bilo mi je baš simpatično kada je jedna žena zahvalila što smo pokrenuli akciju jer se ne bi nakanila da raščisti svoj podrum, navela je za Lunu članica Saveta roditelja OŠ Dušan Jerković Bojana Obradović.

Foto Danijela Krošnjar Sretković

Prema navodima Milice Milić, radnja za sakupljanje otpada Eko mountain je pomogla akciju otkupom papira i kartona, dok je firma iz Arilja bila zainteresovana da otkupi sav prikupljen i razvrstan otpad.

–  Mi im predamo sve, oni izmere i uplate na račun škole novac kojeg posle usmerimo na školsku biblioteku, objasnila je Milica Milić.

Na adresu OŠ Dušan Jerković je stigao i poklon firme iz Beograda.

–  Dobili smo tri prelepe kante za reciklažu i postavili ih u Eko kutak u školi, u prostor koji je sređen uz pomoć zaposlenih, učitelja, nastavnika, navela je za Radio Lunu Milić istakavši da se ekološka akcija nastavlja.

–  Sugrađani mogu da svrate svaki dan u školu i da donesu reciklažni otpad. Mi ćemo otpad prihvatati, selektovati i prosleđivati na reciklažu, rekla je Milić.

Velike akcije najavljuje i direktorka OŠ Dušan Jerković Mirjana Maksimović.

–  Kada napunimo fond školske biblioteke, po prioritetima prelazimo na opremanje nastavnim sredstvima kabineta prirodnih nauka i učionica za učenike od prvog do četvrtog razreda, za predškolce i produženi boravak, navela je za Radio Lunu Maksimović istakavši da je organizovanom akcijom učinjen mali korak u veliku budućnost.

–  Kako je podsetila članica Saveta roditelja, do prvog miliona je teško, a onda je svaki sledeći lakši, dodala je direktorka škole, zahvalna Savetu roditelja na entuzijazmu i neverovatnoj energiji. (Foto Milica Milić)

Foto Danijela Krošnjar Sretković

Istakavši da su višestruke dobrobiti od razvrstavanja otpada, Maksimović je navela da akcija ima i edukativni karakter i da teži da razvije svest kod mališana o važnosti očuvanja životne sredine i korišćenja obnovljivih materijala.

–  Odakle ćemo da krenemo sa edukacijom, ako ne od dečice koja tek stasavaju i na kojima ovaj svet ostaje. Svi znamo kako živimo, kojim tempom, šta sve koristimo i koliko otpada imamo. Ekoloških katastrofa ima na svakom koraku, pa i u našoj najbližoj mikro sredini. Po rekama, kanjonima, livadama, šumama ima smeća, kesa, plastike. Moramo priznati da smo i mi stariji, donekle, manje- više, zanemarili tu našu okolinu i sve to što bi trebalo da radimo, rekla je Maksimović.

– Da se razumemo, ljudi generalno ne sortiraju otpad. Mi u kući sortiramo, ali slaba vajda pošto vidimo da sve trpaju u isti kamion, i suvi i onaj koji nije suv. Nadamo se da će doći vreme kada će se zaista voditi računa o tome, navela je za Lunu članica Saveta roditelja Bojana Obradović.

– Moje dete je krenulo uz mene da selektuje otpad. Priznaću, do skoro nisam imala tu naviku, ali kako je krenula akcija i u kući smo počeli da vodimo računa. Odvajam karton, papir na jednu stranu, kese na drugu i kad nakupimo sedmično nosimo u školu i dalje na reciklažu, navela je za Lunu članica Saveta roditelja i majka đaka prvaka OŠ Dušan Jerković Milica Milić.

O zaštiti životne sredine se priča i na časovima u užičkoj školi.

–  Na svim časovima se posvećuje pažnja ekologiji uz adekvatne nastavne jedinice, naravno primarne su biologija, geografija koje u svojim planovima nastave i učenja imaju lekcije o ekologiji. O njoj se priča i iz tehnike i tehnologije i na časovima odeljenskog starešine. U našem godišnjem planu rada stoji kao deo aktivnosti i ona koja se odnosi na očuvanje životne sredine, ekologije, ali toga nikad nije previše, verujte. Priča se stalno da bi to negde imalo efekta, ali sa tom edukacijom ne treba stati ni u školi ni u porodici ni u okruženju, nigde, poručila je direktorka OŠ Dušan Jerković.

U dvorištu te užičke škole 12. i 13. juna će ponovo biti kontejneri i džambo vreće u sklopu nove akcije Eko patrole.

Bolje kad se ne meša

Medijski sadržaj je deo projekta EKOloguj se, ne otpadaj

 

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
mist
4.1 ° C
4.3 °
-1.7 °
89 %
1.5kmh
39 %
Sre
12 °
Čet
14 °
Pet
16 °
Sub
18 °
Ned
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime