- REKLAMA -
17.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Prikupili 16 tona plastičnog otpada, najviše doprineli najmlađi

Prikupili 16 tona plastičnog otpada, najviše doprineli najmlađi

Učesnici akcije Začepimo predrasude čuvaju okolinu i pomažu osobe sa invaliditetom

- REKLAMA -

Više od 16 tona plastičnog otpada je prikupljeno u Užicu tokom sedam godina u sklopu akcije Začepimo predrasude.

Akciju je januara 2014. godine pokrenulo Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice težeći da promocijom reciklaže plastičnog otpada doprinesu očuvanju životne sredine, upoznaju što veći broj građana sa radom i aktivnostima tog udruženja i obezbede dodatan novac kako bi unapredili položaj svojih članova.

 –  Danas, sedam godina od početka akcije, možemo da izrazimo zadovoljstvo činjenicom da su svi navedeni ciljevi više nego ispunjeni i da su premašili sva naša početna očekivanja, istakla je za Radio Lunu PR Udruženja Biljana Subotić.

Građani Užica, kompanije i javne ustanove dobrovoljno prikupljaju, uglavnom, plastične čepove sa proizvoda kozmetičke, farmaceutske, prehrambene i hemijske industrije i doniraju taj otpad na bazi polipropilena i polietilena.

– Naime, reč je o polipropilenu (PP) koji ima svoju vrednost na tržištu sekundarnih sirovina, koja nije velika, pa je stoga potrebno sakupiti velike količine kako bi se čitav proces učinio isplativim, podsetili su nedavno iz organizacije Ere recikliraju na svojoj stranici na Fejsbuku

–  Najponosniji smo na doprinos naših sugrađana, a posebno najmlađih koji su dali najveći doprinos našoj akciji tokom ovih godina. Ta činjenica ima specifičnu težinu ako se zna da se i ekološka svest i empatija najlakše i trajno formira u mlađem uzrastu. Za svaku pohvalu je i saradnja sa svim institucijama, ustanovama i organizacijama, ali i kompanijama i preduzetnicima iz Užica i regiona, kao i činjenica da se naša akcija proširila i van našeg Zlatiborskog regiona, navela je za Lunu Biljana Subotić dodavši da će akciju nastaviti zbog velikog interesovanja i dobrog odziva u lokalnoj zajednici.

Iz Udruženja podsećaju da akcija ima potencijal da se proširi i na polje socijalnog preduzetništva

Subotić je navela da novac od prikupljene plastike koriste za kupovinu lekova i ortopedskih pomagala članovima udruženja, za odlazak na banjsko lečenje i za dodatne aktivnosti u udruženju.

Iz Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize Užice su pozvali građane, ustanove, organizacije, kompanije i preduzetnike da nastave da prikupljaju plastični otpad i da se uključe u akciju Začepimo predrasude, jer, kako su istakli, time na direktan način čuvaju svoju okolinu i pomažu osobama sa invaliditetom.

Plastični otpad, sve osim PET ambalaže, građani mogu donositi u prostorije Udruženja, u ulici Kneza Lazara 2, svakog radnog dana od 9 do 16 časova.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
17.9 ° C
19.4 °
17.9 °
41 %
4.1kmh
0 %
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
20 °
Sre
23 °
Čet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime