- REKLAMA -
8 C
Užice
Početna EKO Uklonili oko deset hiljada kubika otpada sa Potpećkog jezera

Uklonili oko deset hiljada kubika otpada sa Potpećkog jezera

Završeni radovi na čišćenju Potpećkog jezera, plutajući otpad u Dubokom

- REKLAMA -

Na desetine hiljada kubnih metara plivajućeg otpada su uklonjene iz Potpećkog jezera i transportovane u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko kod Užica, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakavši da su JVP Srbijavode i Elektroprivreda Srbije završili sa čišćenjem jezera.

–  Otpad koji završi u Limu i Drini je gorući problem koji Srbija ne može da reši bez saradnje sa susednim državama. Zbog toga je važno da kroz regionalnu saradnju zajedno dođemo do trajnog rešenja, jer svima nam je u interesu da imamo čiste reke i zdravu životnu sredinu, poručila je Vujović.

Podsetimo, na nedavno održanom sastanku sa ministrima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ministarka Vujović je predložila da tri države formiraju radne grupe, mapiraju divlje deponije u slivu reka, potpišu memorandum o razumevanju u cilju rešavanja tog decenijskog problema.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine su najavili da će izgraditi sanitarne deponije van plavih zona i da će zatvoriti postojeće sa rekultivacijom divljih i nesanitarnih deponija u slivnom području.

Nakon proširenja, spremni i za nove opštine(AUDIO)

Ministarka Vujović je nedavno naglasila da je potrebno da se lokalne samouprave maksimalno angažuju kako bi rešile problem divljih deponija. Pozvala ih je da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavesnim odlaganjem otpada, prenelo je Ministarstvo. 

Uskoro uređenje obaloutvrde Lima u naselju Zalug, ministarka obišla radove na Potpećkom jezeru

Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Momir Milovanović je nedavno za Radio Lunu naveo da plutajući otpad, dopremljen sa Potpećkog jezera, neće biti odložen na telo deponije i da će Duboko prodavati sve izdvojene sekundarne sirovine.

Milovanović je naveo da će uraditi finansijsku analizu po prijemu svih količina plutajućeg otpada sa Potpećkog jezera i nakon tretmana selekcije.

Najavljuju drugačiji tretman kabastog i građevinskog otpada(AUDIO)

Podsetimo, otpad na Potpećko jezero je donela reka Lim sa svojim pritokama nakon obilnih padavina, topljenja snega i porasta vodostaja početkom godine. Uklanjanje otpada sa Potpećkog jezera je počelo 11. januara.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
8 ° C
8 °
8 °
90 %
0.8kmh
0 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
14 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime