- REKLAMA -
-4 C
Užice
Početna Srbija i region uPoMoc Uskoro uređenje obaloutvrde Lima u naselju Zalug, ministarka obišla radove na Potpećkom...

Uskoro uređenje obaloutvrde Lima u naselju Zalug, ministarka obišla radove na Potpećkom jezeru

Veliki vodostaj preti da ugrozi deponiju, Potpećko jezero i limsko-drinski sliv od novih količina plutajućeg otpada.

- REKLAMA -

Delegacija Srbijavoda sa timom stručnjaka i predstavnicima Opštine Prijepolje je obišla deponiju Stanjevine kako bi sagledali mogućnost izrade zaštitnog zida koji bi trebalo da zaštiti Lim od novih količina otpada.

U planu je, podsetimo, izgradnja obaloutvrde Šarampov koja će sprečiti da smeće sa deponije dođe do reke Lim, a kasnije i do Potpećkog jezera gde se prethodnih meseci nakupilo hiljade metara kubnih otpada. –   Mi smo tvrdili da će se zaustavljanjem izvoženja komunalnog otpada na deponiju Stanjevine zaustaviti i obrušavanje plutajućeg materijala što zaista i jeste tako, ali neke stogodišnje vode ili mogućnost tih velikih voda mogu ugroziti deponiju Stanjevine čime bi se ugrozilo ne samo Potpećko jezero nego i limsko-drinski sliv, rekao je zamenik predsednika opštine Prijepolje(Deponija Stanjevine na obalama Lima, foto: RINA)

Zamenik predsednika opštine Prijepolje Esad Hodžić je rekao da je u toku izrada idejnog projekta za levu stranu Lima, celo naselje Zalug koje obuhvata teritoriju od Železničke stanice do kraja naselja Zalug. On je dodao da je u planu i projekat kod Brodareva kako bi se uradila desna obala, gde se nalazi deponija Stanjevine.

Hodžić je napomenuo da očekuje da postupak izrade obaloutvrde bude ocenjen kao hitan.

–    Paralelno će ići rekultivacija deponije Stanjevine i javna nabavka, tako da očekujem da će biti raspisana za desetak dana. Vrednost prve faze je 34 miliona dinara kojom će se vizuelno i tehnički od magistrale i zapaljivanja zaštiti deponiju. Obaloutvrde dužine preko tri kilometara ujedno će zaštititi Zalug i dati mu potpuno novi izgled, dodao je Hodžić, a prenela agencija RINA.

Ministarka Vujović obišla radove na čišćenju Potpećkog jezera

Biće pojačan monotoring, a građani koji bacaju smeće na mesta na kojima to nije dozvoljeno biće najstrožije kažnjeni, naglasila je Irena Vujović(Foto izvor https://www.ekologija.gov.rs/)

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je, prilikom današnjeg obilaska radova na uklanjanju velike količine plivajućeg otpada koji se nakupio kod brane Potpeć na Limu, da očekuje u narednom periodu konkretno rešenje za ovaj decenijski problem, kako bi ružne slike plivajuće deponije u Potpećkom jezeru postale prošlost.

Nakon što su mraz i loši vremenski uslovi nakratko zaustavili radove, nastavljeno je čiščenje Potpećkog jezera kod Priboja i do sada je izvučeno preko 50 odsto otpada, tačnije oko 4000 kubnih metara smeća. – Ono što ponovo pravi problem jeste što visok vodostaj reka donosi nove kubike otpada, pa samo danas imamo oko 2.000 novog smeća, a oko 1000 kubika je ostalo u dzepovima. Sve ćemo to ukoloniti, a za nekih deset do petnaest dana posao bi trebalo da bude završen, izjavio je Goran Puzović, direktor JP Srbijavode. Većina otpada se prevozi do deponije Duboko u Užicu, dok se drveće koje remeti rad Limskih hidroelektrana, smešta na lokalne deponije.  (Foto izvor https://www.ekologija.gov.rs)

Ministarka je naglasila da je potrebno maksimalno angažovanje jedinica lokalne samouprave u rešavanju problema sa divljim deponijama, koje je pozvala da pojačaju inspekcijski nadzor nad nesavesnim odlaganjem otpada, prenelo je Ministarstvo. 

–   Ministarstvo će pomoći u rešavanju problema sa deponijama, kao i u postavljanju brana na rekama. Krajem prošle godine smo zajedničkim naporima sa lokalnim samoupravama zatvorili nesanitarnu deponiju Stanjevine, a ove godine krenućemo u izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, što je veoma značajno za ovaj region. Važno je i da opštine imaju spremne projekte, jer se na taj način skraćuje vremenski period koji je potreban za rešavanje određenog problema, rekla je Vujović.

U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila, a ministarka je najavila da će uskoro biti otvoreni konkursi za ovaj projekat i pozvala sve lokalne samouprave da u njima učestvuju.

Ministarka Vujović: Hitno formirati radne grupe za rešavanje plutajućeg otpada na Limu i Drini

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
overcast clouds
-4 ° C
-4 °
-4 °
93 %
1.5kmh
90 %
Sub
-1 °
Ned
7 °
Pon
10 °
Uto
8 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime