- REKLAMA -
1.9 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Užička transfuziološka služba zadržava ovlašćenja(AUDIO)?

Užička transfuziološka služba zadržava ovlašćenja(AUDIO)?

- REKLAMA -

Rešenje za Zlatiborski okrug moguće, prema najavama, bez izmene Zakona o transfuzijskoj medicini

Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice će najverovatnije zadržati ovlašćenja i nastaviti da samostalno prikuplja, prerađuje i distibuira krv i krvne komponente do pacijenata na području Zlatiborskog okruga.

Prema najavama koje su predočene odbornicima na 24. sednici užičke skupštine, užička transfuziološka služba, delovaće kao subjedinica beogradskog Instituta za transfuziju krvi Srbije jer još nije formirana ustanova u Kragujevcu koja je trebalo da bude nadležna za  Zlatiborski okrug.


Reorganizacija transfuzioloških službi

Kragujevačka služba, uz centre u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, biće ovlašćena transfuzijska ustanova koja bi trebalo da obezbeđuje potreban broj davalaca krvi u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, priprema krv i komponente krvi, sprovodi kompletna serološka testiranja krvi ili komponenata krvi, kontrolu kvaliteta krvi, distribuciju krvi i njenih komponenata.

Potpunom primenom Zakona o transfuzijskoj medicini, od početka 2019. godine, ostale transfuziološke službe u Srbiji će postati bolničke banke krvi koje će svoje godišnje potrebe za krvlju dostavljati ovlašćenim transfuzijskim ustanovama,  a potom jedinice krvi od njih i dobijati.

Usvajanjem Zakona o transfuzijskoj medicini, aprila 2017. godine, javnosti je predočeno da se reforma uvodi sa ciljem da se podigne kvalitet rada tranfuziološke medicine u Srbiji. Reorganizacija transfuzioloških službi u Srbiji bi, prema najavama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, trebalo da smanji nestašice zaliha krvi, odnosno poveća njeno racionalno korišćenje, raspoređivanjem jedinica krvi prema potrebama zdravstvenih ustanova, a po principu sledivosti koji obezbeđuje praćenje krvi od davaoca do primaoca.


Status užičke službe za transfuziju krvi, prema rečima predsednika Saveta za zdravlje Užica Vidoja Drndarevića, znaće se polovinom jula, kada se očekuje pisani odgovor od nadležnih.

Do tada, kako je objasnio Drndarević na skupštinskoj sednici, Služba za transfuziju krvi OB Užice treba da pošalje Upravi za biomedicinu elaborat o kadrovskoj strukturi službe i izveštaj o opremi kojom transfuziološka služba raspolaže da bi se nabavila oprema koja nedostaje, a koja je potrebna za rad buduće ovlašćene subjedinice beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

–         Ta vest treba da raduje pacijente Zlatborskog okruga, istakao je Drndarević na sednici užičke skupštine naglasivši da su najavama iz Uprave za biomedicinu zadovoljni i dobrovoljni davaoci krvi. Oni su se, podsetimo, uz menadžment Zdravstvenog centra Užice, bolnica i zdravstvenih radnika u Užicu, Priboju i Prijepolju, te lokalnih skupština u Užicu, Prijepolju, Požegi, Čajetini, zalagali da Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice zadrži ovlašćenja u oblasti davalaštva, u kojoj samostalno na području okruga deluje oko 15 godina. Apeli i zaključci su upućeni državi uz obrazloženja da, gubitkom ovlašćenja užičke službe, postoji mogućnost da budu ugroženi životi pacijenata i dobrovoljno davalaštvo u Zlatiborskom okrugu, najvećem regionu u zemlji, specifičnim zbog razuđenosti terena, geografskog položaja i povećanog broja ljudi koji tokom leta i zime borave u posećenim turističkim destinacijama.

 

foto Screenshot
Vidoje Drndarević na 24. sednici o statusu transfuziološke službe u Užicu

Nakon više sastanaka u Užicu i Beogradu, ali i izjave ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se usvojeni Zakon o transfuzijskoj medicini mora primeniti, primedbe Zlatiborskog okruga su razmatrane, prema rečima predsednika užičkog Saveta za zdravlje i gradskog većnika Vidoja Drndarevića, i zato što u Užicu nije održana javna rasprava pred donošenje zakona.

Bez izmena i u sklopu postojećeg zakona, kako je rekao Drndarević, moguće je iznaći rešenje za Zlatiborski okrug koji se, kako je objasnio, jedinstveno borio za interes građana regiona u kojem su godišnje zalihe krvi, oko 7000 jedinica za potrebe tri bolnice, dovoljne da podmire sve potrebe pacijenata u bolnicama u Užicu, Priboju i Prijepolju i onih na lečenju u klinikama u Beogradu.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
1.9 ° C
1.9 °
1.9 °
84 %
1.4kmh
90 %
Uto
2 °
Sre
4 °
Čet
3 °
Pet
3 °
Sub
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

182 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime