- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Knežević: Nismo za promene ni za to da se krv daje za...

Knežević: Nismo za promene ni za to da se krv daje za Kragujevac(AUDIO)

- REKLAMA -

DDDK Policajac smatra da će se smanjiti broj davalaca krvi

ruštvo dobrovoljnih davalaca krvi Policajac iz Užica nije saglasno da još neformirana transfuzijska ustanova u Kragujevcu, umesto Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice, od sledeće godine bude ovlašćena za oblast davalaštva u Zlatiborskom okrugu.

–         Smatramo da će broj davalaca opasti do 50 odsto, kaže za RAM mrežu predsednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Policajac Goran Knežević istakavši da su udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iz Zlatiborskog okruga  jedinstvena i složna u želji da užička transfuziološka služba zadrži ovlašćenja i ostane u Užicu.

Predsednik DDK Policajac Užice Goran Knežević: Nećemo dozvoliti i nismo za to da se krv daje za Kragujevac

Kako je najavljeno, po jedinice krvi iz Zlatiborskog okruga će dolaziti iz kragujevačkog centra, ali, prema informacijama Kneževića, u slučaju da se akciji odazove oko 50 dobrovoljnih davalaca krvi.

–         U suprotnom, neće dolaziti da vade krv. Kažu, nemaju računa da dođu, navodi Knežević svoja saznanja istakavši da se unapred ne može znati koliko će se članova odazvati akciji.

Deset godina staro Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Policajac iz Užica broji oko 200 članova, pojedini su potpisnici donorskih kartica o zaveštanju organa. Prosečno, tokom godine organizuju tri akcije u Policijskoj upravi u Užicu. Članovi Policajca se redovno odazivaju pozivima užičke transfuziološke službe sa kojom, kako kaže Knežević, imaju dobru višegodišnju saradnju.

Služba za transfuziju krvi pri Zdravstvenom centru Užice bi od sledeće godine, primenom Zakona o transfuzijskoj medicini, mogla da postane banka krvi koja bi prestala sa radom u oblasti davalaštva u kojoj samostalno deluje oko 15 godina.

Načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić za RAM mrežu kaže da odgovor od države još nije stigao

Prema Zakonu o transfuzijskoj medicini, ovlašćene transfuziološke službe obezbeđivaće potreban broj davalaca krvi u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, pripremaće krv i komponente krvi, sprovodiće kompletna serološka testiranja krvi ili komponenata krvi, kontrolu kvaliteta krvi.

Užice i dalje čeka odgovor države na poslati predlog da Služba za transfziju krvi OB Užice bude i dalje ovlašćena za rad u oblasti davalaštva.

Pisali smo

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/Izdvajamo/19770/smiljanic-ne-smemo-dozvoliti-da-nam-ode-krv-iz-regionaaudio.html

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/Pitalismo/19846/milovanovic-bice-bojkot-davaoca-iz-grada-i-sireaudio.html

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/Pitalismo/19946/veselinovic-rasformiracemo-udruzenje-dobrovoljnih-davalaca-krvi-uziceaudio.html

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

1108 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime