- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Danica Grujičić: Ishitrena odluka o planu reorganizacije transfuzioloških službi(AUDIO)

Danica Grujičić: Ishitrena odluka o planu reorganizacije transfuzioloških službi(AUDIO)

- REKLAMA -

Istaknuti neurohirurg smatra da užička bolnica ima ljudske resurse koji mogu da završe posao uz adekvatnu opremu i organizaciju

Ne treba ulaziti u velike reorganizacije, bez dobre procene potreba i analize stanja i broja operacija, prikupljenih jedinica krvi i dobrovoljnih davalaca, smatra profesor doktor Danica Grujičić, načelnik Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Taj istaknuti neurohirurg iz Užica smatra da je odluka o reorganizaciji transfuzioloških službi u Srbiji ishitrena, kako navodi za RAM mrežu, posebno kada je u pitanju Zdravstveni centar Užice. Taj centar pokriva veliko područje i, kako navodi Grujičić, ima ljudske resurse, sposobne da obave posao uz adekvatnu opremu i organizaciju.

Štetan po Zlatiborski okrug?

Primenom Zakona o transfuzijskoj medicini, Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice, uz kabinete u Priboju i Prijepolju, mogla bi od sledeće godine da izgubi ovlašćenja za rad u oblasti dobrovoljnog davalaštva. Taj posao bi, prema najavama, obavljao centar u Kragujevcu koji je u fazi osnivanja. Tim promenama se protive udruženja dobrovoljnih davalaca, zdravstveni radnici i gradsko rukovodstvo Užica jer smatraju da bi životi građana i turista u Zlatiborskom okrugu mogli biti ugroženi, a broj davalaca krvi znatno opao.

–         Ne vidim zbog čega bi se centar formirao u Kragujevcu. Čak postoje razmišljanja da užički Zdravstveni centar dobije linearni akcelerator tako da pacijenti ne moraju da idu u Kragujevac da se zrače nego da mogu ovde, a da Kragujevac služi kao rezerva ako se nešto desi aparatu, a da pacijenti ne bi gubili termine. Prema tome, ako se razmišlja u tom pravcu da sekundarni centri, ovako veliki kao užički, dobiju to, potpuno mi je neshvatljivo da gube transfuziološku službu, komenatriše za RAM mrežu Danica Grujičić.

Profesor doktor Danica Grujičić za RAM mrežu kaže da je svaki davalac krvi važan i da prikupljanje krvi treba približiti davaocima, posebno zbog principa dobrovoljnosti.

Užice i dalje očekuje odgovor države na poslati zahtev Ministarstvu zdravlja u kojem traže da užička transfuziološka služba dobije ovlašćenja za prikupljanje, preradu i distribuciju krvi i krvnih komponenata do pacijenata.

Gradski većnik zadužen za oblast brige o porodici, zdravstva i socijalne zaštite Vidoje Drndarević koji je i predsednik Saveta za zdravlje Užica, za RAM mrežu ističe da primena Zakona o transfuzijskoj medicini ima negativne posledice po Zlatiborski okrug.

Pisali smo

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/Izdvajamo/19770/smiljanic-ne-smemo-dozvoliti-da-nam-ode-krv-iz-regionaaudio.html

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/Pitalismo/19846/milovanovic-bice-bojkot-davaoca-iz-grada-i-sireaudio.html

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/Pitalismo/19946/veselinovic-rasformiracemo-udruzenje-dobrovoljnih-davalaca-krvi-uziceaudio.html

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/Pitalismo/20052/knezevic-nismo-za-promene-ni-za-to-da-se-krv-daje-za-kragujevacaudio.html

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine. Poslednje obuke: * Trening Monitoring lokalnih javnih konkursa u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Srbije BIRN, Građanske inicijative i FORCA Požega, septembar 2023. godine, Požega * Trening Menjaj na zeleno!; Beogradska otvorena škola, u saradnji sa USAID, Mladi istraživači Srbije, The Nature Conservancy, ENECA i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham); septembar 2023. godine, Šabac * Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta(online kurs: Journalism Now; BY THOMSON FOUNDATION), avgust 2023. godine * Obuka Istraživačko novinarstvo, u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i Ambasade SAD, maj 2023. godine, Beograd * Trening obuka iz oblasti analize dezinformacija Analiza (dez)informacija, mart 2023. godine u Novom Sadu u organizaciji Novosadske novinarske škole i FakeNews Tragača
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

2 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime