- REKLAMA -
0.5 C
Užice
Početna Istražujemo Pitali smo Veselinović: Rasformiraćemo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Užice(AUDIO)

Veselinović: Rasformiraćemo Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Užice(AUDIO)

- REKLAMA -

Nezadovoljstvo među davaocima krvi zbog promena u Zlatiborskom okrugu, primenom Zakona o transfuzijskoj medicini

foto izvor: Fejsbuk privatni profil

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Užice, prvo u Saveznoj republici Jugoslaviji, prema rečima predsednika, tada sa oko 4750, a danas sa 900 članova, na dvadesetogodišnjicu rada, od sredine marta sledeće godine, biće rasformirano.

Zbog bruke i sramote, komentariše predsednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Užice Milenko Veselinović, i dodaje, greške koja je napravljena prema Užicu i Službi za transfuziju krvi pri Zdravstvenom centru Užice, koja je, kako ističe, jedna od boljih za davalaštvo krvi u Srbiji.

Ta transfuziološka služba biće ugašena i postaće banka krvi stupanjem na snagu Zakona o transfuzijskoj medicini, od januara sledeće godine. Zakon predviđa da će krv prikupljati i testirati ovlašćene tranfuzijske ustanove, a da će namensko, porodično davalaštvo biti ukinuto.

Članovi udruženja, koji po potrebi i pozivu, kako kaže Veselinović, često idu u užičku transfuziološku službu da daju krv, od sledeće godine to više neće moći da čine.

Nekada je užičko Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi godišnje organizovalo osam akcija, do skora četiri godišnje, ove godine jednu. Veselinović, sudeći po reakcijama davalaca krvi, kaže da ni akcija više neće biti jer neće moći da ih organizuju niti će se davaoci odazivati pozivima.

–         Dobili smo da ne možemo organizovati akcije, da ne možemo ništa. Nećemo ništa ni raditi, kaže Veselinović navodeći da su mu davaoci, uz reči, kome da je praviš i sa pitanjima zašto da jurimo i prosimozabranili da organizuje međunarodnu humanitarnu dobrovoljnog davanja krvi koja je prošle godine u Požegi, a prehodnih godina u Užicu, okupila više od 50 davalaca iz Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske.

Veselinović, koji, kako kaže, za sedam dana može da dovede dva autobusa građana iz drugih zemalja da po potrebi daju krv, predsednik je Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Užice, ali i predsednik Skupštine Saveza udruženja davalaca krvi Srbije.

Savezno udruženje očekuje poziv ministra zdravlja Zlatibora Lončara kao odgovor na dopis, upućen maja prošle godine, i zahtev Glavnog odbora da Užice postane centar koji će biti ovlašćen za rad u oblasti davalaštva, za prikupljanje krvi, testiranja i kontrolu.

Ovlašćeni centri?

Podsetimo, načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić je nedavno za RAM mrežu podsetila da ovlašćeni transfuziološki zavodi, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, mogu biti u mestima sa univerzitetskim centrima.

Prema još nepotvrđenim najavama, biće ih pet, dva u Beogradu, u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Broj ovlašćenih transfuzijskih ustanova, samostalnih Instituta i Zavoda za transfuziju krvi, prema Zakonu, određuje Vlada Srbije, Planom mreže zdravstvenih ustanova.

Podršku imaju od udruženja iz 45 gradova i opština Srbije, članova saveza.

–         Svi gradovi su se složili da Užice bude jedan od centara za transfuziju krvi sa obrazloženjem koje sam dostavio- udaljenost Užica od Kragujevca, udaljenost gradova u okrugu, šta će biti u zimskim periodima, šta će biti sa krvlju.., priča Veselinović naglasivši da postoji mogućnost da primena Zakona o transfuzijskoj medicini, po kojem će za krv iz Zlatiborskog okruga biti zadužena još uvek neformirana ustanova u Kragujevcu, zbog eventualnih nestašica zaliha ili dugog transporta dovede do ugrožavanja života onih kojima je krv u Zlaitborskom okrugu najpotrebnija. 

Veselinović za RAM mrežu: Stvarno ne znam čemu ovo vodi. Ovo je bruka i sramota, a radi se oko krvi, oko humanosti, o želji da se pomogne ljudima…

Davalaštvo se godinama gradi, a u sekundi može da se sruši?

Milovanović: Biće bojkot davaoca iz grada i šire(AUDIO)

Smiljanić: Ne smemo dozvoliti da nam ode krv iz regiona(AUDIO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
0.5 ° C
0.5 °
0.5 °
91 %
1.3kmh
51 %
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
5 °
Sub
4 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime