- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Milovanović: Biće bojkot davaoca iz grada i šire(AUDIO)

Milovanović: Biće bojkot davaoca iz grada i šire(AUDIO)

- REKLAMA -

Davalaštvo se godinama gradi, a u sekundi može da se sruši?

Facebook Share
Mogućnost da od početka sledeće godine Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice bude ugašena, odnosno pretvorena u banku krvi, a da još neoformljena ovlašćena transfuziološka ustanova u Kragujevcu bude zadužena za prikupljanje, pripremu krvi, testiranje i distirbuciju do Zlatiborskog okruga, izazvala je nezadovoljstvo među dobrovoljnim davaocima krvi.

Humanitarac Zoran Milovanović, koji je krv dao 59 puta i čija su deca dobrovoljni davaoci, za RAM mrežu kaže da, u slučaju najavljenih promena, krv neće davati.

– Znam i da jedno 90 posto ljudi, višestrukih davalaca, krv neće davati sigurno. Ogorčeni su svi, komentariše Milovanović.

– To će biti totalni bojkot davaoca iz grada Užica i šire. Nećemo da dozvolimo da daju krv na kašičicu našem Zdravstvenom centru, dodaje Milovanović istakavši da je transfuziološka služba u Užicu, kako navodi, i obučenija i opremljenija i po svim elementima daleko ispred Kragujevca.

Milovanović ističe da postoji mogućnost da krvi ne bude dovoljno jer je, kako objašnjava, teško predvideti dnevne potrebne količine jedinica krvi zbog nepredvidivih situacija, saobraćajnih nesreća, teških porođaja ili ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Smiljanić: Novi Zakon o transfuzijskoj medicini predviđa krutu centralizaciju kao princip reforme transfuziološke službe gde vidimo da će doći do urušavanja dobrovoljnog davalaštva.

Načelnik Službe za tranfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić je nedavno za RAM mrežu podsetila na iskustvo Hrvata po uvođenju reforme transfuziološke službe u toj zemlji i na probleme sa kojima se bore oko 15 godina.
– Kažu, 20 posto potpuno i do kraja života neće davati krv, 20 posto će davati, onih 60 posto je ciljna grupa sa kojom treba raditi do deset godina, sa neizvesnim uspehom koliko ćete ih vratiti u oblast davalaštva. Iskustvo iz Osiječke banovine pokazalo da je više od 70 posto prestalo u prvom momentu da dobrovoljno daje krv, navela je Radmila Smiljanić, načelnik Službe koja, kako je rekla, ima kadar, opremu i 15 godina samostalnog rada u regionu na prikupljanju, testiranju, pripremi krvi i krvnih komponenata i lečenju bolesnika sa krvi.
– Znači, nema nijedan razlog da naša oblast davalaštva bude ukinuta, istakla je dr Smiljanić.
Dobrovoljni davaoci krvi iz grada traže da se Služba za transfuziju krvi pri Zdravstvenom centru Užice izuzme iz reorganizacije, predviđene Zakonom o transfuzijskoj medicini koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine.

Reorganizacija transfuzioloških službi u Srbiji
Usvojeni Zakon predviđa da ovlašćene transfuzijske ustanove, koje inače određuje Vlada Srbije Planom mreža zdravstvenih ustanova, budu zadužene za pripremu krvi i komponenata krvi, odnosno za obavljanje delatnosti promocije, planiranja, prikupljanja, testiranja, obrade, čuvanja i distribucije krvi i komponenata krvi ako su namenjeni za transfuziju. Bolničke banke krvi, u sklopu stacionarnih zdravstvenih ustanova, obavljaće kliničku transfuziju za potrebe te ustanove.
Reforme su uvedene sa ciljem da se u Srbiji podigne kvalitet rada tranfuziološke medicine.
I dalje se očekuje odgovor države na poslate zahteve i predloge iz Užica da Služba za transfuziju Opšte bolnice Užice bude izuzeta zbog uspešnog rada transfuziološke službe, te specifičnosti regiona u kojem su posećeni turistički centri i koji je blizu granica sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime