- REKLAMA -
3.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Užice ima novu Studiju parkiranja, nedostaje 1 200 parking mesta(AUDIO)

Užice ima novu Studiju parkiranja, nedostaje 1 200 parking mesta(AUDIO)

Užicu je trenutno potrebno pet puta više parking mesta od postojećeg broja. Rekonstruisati postojeća i izgraditi nova parkirališta, poboljšati uslove parkiranja, kvalitet usluge i upravljanje kapacitetima, smanjiti upotrebu automobila unapređenjem drugih vidova prevoza, među predloženim su merama za održivo unapređenje parkiranja u Užicu

- REKLAMA -

Užicu nedostaje najmanje 1 200 parking mesta, a 123 potencijalnih je moguće obeležiti odmah, uz manje investicije i sitne korekcije, ukazali su predstavnici firme Model 5 iz Beograda predstavljajući Studiju parkiranja u gradu Užicu.

Prema obimu parkiranja, oko 6 400 vozila je parkirano u Užicu tokom dana od 7 do 21 sat. U gradu jeblizu 1 220 obeleženih parking mesta, od čega 160 u Javnoj garaži u kojoj je prosečno mesečno ove godine bilo zauzeto 51 mesto.

–  Nije ključ napraviti 6 000 parking mesta nego da postojeća što više ljudi koristi, naglasio je rukovodilac projektnog zadatka i saradnik firme Model 5 Željko Ranković pojasnivši da bi  bilo poželjno da jedno parking mesto dnevno koristi osam ljudi.

–  U Užicu moramo promovisati način korišćenja vozila tako da pokušamo da Grad nađe meru i način da nas demotiviše da putničkim vozilom dolazimo u centar grada. To je u skladu sa savremenim pristupima, evropskim, ekološkim, zdravstvenim, ali zapravo je i ključ ovog rešenja- ako manje budemo morali da vozilom dođemo do centra Užica, onda ćemo moći da prođemo i sa ovih 1 200 parking mesta u narednih deset godina. Ako ne, onda ćemo faktički biti pred stalnim problemom i vrzinim kolom da svake godine moramo praviti nova parking mesta, a kapaciteti Užica nisu beskonačni, istakao je Ranković.

Prema predočenim podacima, u Užicu je 2020. godine bilo 22 512 registrovanih putničkih vozila. Anketiranje i analize su pokazale da je u Užicu prosečno po porodici više od jednog vozila, te da se gradskim ulicama prevozi uglavnom vozač sa još jednim putnikom(prosečna popunjenost jedan i po putnik po vozilu)

U Studiji parkiranja su naveli da je u Užicu potrebno redefinisati restriktivni režim saobraćaja i promeniti granice zone naplate parkiranja.

Naglasio je Ranković da je potrebno unaprediti upravljanje parkiralištima kako bi se podigao kvalitet usluge.

Predložili su potpisnici Studije parkiranja reorganizaciju nadležne službe Parking servis koja, podsetimo, deluje kao radna jedinica JKP Bioktoš. Osnivanje posebnog preduzeća koje bi se bavilo upravljanjem kapacitetima za parkiranje vide kao najbolje rešenje, primenjeno u nekoliko gradova Srbije.

Ukazali su na neophodnost osavremenjivanja Javne garaže JKP Bioktoš, povećanja broja raspoloživih kontrolora, unapređenje opreme za kontrolu parkiranja, nabavke specijalizovanog vozila pauk, mogućnosti poboljšanja zonske naplate parkiranja.

Pauk odneo više od 30 nepropisno parkiranih od avgusta, raste broj korisnika Javne garaže

Navodeći da je saobraćajna signalizacija na javnim parkiralištima u nezadovoljavajućem stanju, predočili su potrebu njenog unapređenja i označavanja prema standardima i projektima tehničkog regulisanja parkirališta.

Razmatrali su i mogućnosti promene režima saobraćaja u pojedinim ulicama u centru.

Naglasili su da je potrebno postaviti saobraćajne znakove za zabranu parkiranja i zaustavljanja na pojedinim lokacijama.

Tokom predstavljanja Studije parkiranja su naveli da je najmanje 510 vozila svakodnevno nepropisno parkirano na ulicama gde nije uveden zonski sistem parkiranja.


Model 5: Ne odustati od podzemnih garaža


Tokom predstavljanja Studije parkiranja se čulo i da je moguća promena namene javnog parkirališta na prostoru srušene pošte

Saradnik firme Model 5 Željko Ranković je ukazao na potrebu povećanja broja parking mesta gradnjom nadzemnih, montažnih, kasnije zidanih, potom i podzemnih garaža bez kojih, kako je rekao, nije moguće lako rešiti problem istorijski nasleđenog malog površinskog prostora.

Područje Međaja, kod stare buvlje pijace, oko autobuske i železničke stanice, i prostor oko stadiona su predložili kao pogodne za gradnju brzih garaža.

Ispod gradskog trga, u Topličkoj ulici i kod Malog parka bi bilo moguće graditi podzemne garaže od kojih, kako su istakli, lokalna samouprava ne sme strateški da odustane. Podzemnim garažama na te tri lokacije, Užice bi moglo da dobije oko 620 parking mesta.

Član Gradskog veća za saobraćaj Slobodan Šiljković je podsetio da je Studija parkiranja među merama koje je lokalna samouprava usaglasila sa Kancelarijom UN za projektne zadatke.

–  Imamo analizu postojećeg stanja i potencijalna rešenja, na osnovu kojih ćemo sigurno preduzimati dalje korake. Naravno nije jednostavan problem i ne tiče se samo Užica već velikog broja gradova i kod nas i u Evropi, ali ćemo korak po korak u skladu sa preporukama UNOPS-a, a sada i Studije parkiranja taj problem rešavati, rekao je Šiljković.

Predstavljanju Studije parkiranja u Gradskoj kući prethodila je višemesečna analiza postojećeg stanja, započeta krajem maja na terenu i onlajn. Podsetimo, istraživanje je obuhvatilo 35 lokacija uličnih i vanuličnih parkirališta i anketiranje korisnika tih prostora tokom radnih dana i vikenda. Firmi Model 5 na terenu su pomagali učenici četvrtih i trećih razreda TŠ Radoje Ljubičić.

Prvo Studija o parkiranju, potom i rešenja(FOTO)

Podsetimo, prethodna Studija parkiranja je urađena u Užicu 2008. godine. Nova Studija parkiranja, na 700 strana, prema navodima Šiljkovića, biće uskoro dostupna javnosti na uvid, ali u suženom izdanju.


- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.8 ° C
3.8 °
3.8 °
51 %
7kmh
93 %
Uto
4 °
Sre
10 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime