- REKLAMA -
13.5 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Posebno mesto u ugostiteljskim objektima

Posebno mesto u ugostiteljskim objektima

Raste interesovanje ugostiteljskih objekata na teritoriji Užica za razdvajanjem otpada na mestu nastanka

- REKLAMA -

JKP Duboko je, iz sopstvenih sredstava, obezbedilo kante za oko 20 ugostiteljskih objekata u Užicu i Sevojnu koji su se izjasnili da žele da učestvuju u primarnoj selekciji otpada, razdvajanjem ambalažnog stakla u ugostiteljskim objektima.

Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Momir Milovanović je napomenuo za Radio Lunu da vlasnici ugostiteljskih objekata nemaju nikakav dodatan trošak.

Foto arhiva

–  Staklo iz žutih kanti koje su postavljene u određenim ugostiteljskim objektima praznimo ponedeljkom, sredom i petkom i besplatno odvozimo. Naši radnici nakon preuzimanja stakla postave novu kesu u žutu kantu, tako da privredni subjekt dobija čistu kantu, svaki drugi dan i čistu kesu, pa njihovi radnici nemaju potrebe ništa dodatno da rade sem da staklenu ambalažu, kada skinu sa stola, stave u kantu, pojasnio je direktor JKP Duboko.

Prema navodima Milovanovića, Duboko je nabavilo najmanje 20 kanti žute boje za ambalažno staklo za ugostiteljske objekte jer su želeli da budu iste boje kao i oko 30 kontejnera koje su prošle godine postavili po gradu za tu namenu u saradnji sa JKP Bioktoš i lokalnom samoupravom.

Ambalažno staklo pomešano sa suvim ili mokrim otpadom, kako je istakao direktor Dubokog, otežava razdvajanje otpada, povećava broj zastoja i mogućih povreda radnika u Centru za selekciju.

–  Kada dođe posebno razdvojeno ambalažno staklo, lakše nam je da njime manipulišemo, da ga odvojimo da bude čistije, da možemo da ga prodamo i da ne bi imali odbitke prilikom prodaje operateru koji se dalje bavi reciklažom, dodao je Milovanović.

Podsetimo, staklo je među deset sekundarnih sirovina koje izdvajaju za tržište u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko.

Prema podacima RCUO Duboko, u koji stiže otpad iz devet lokalnih samouprava, staklo je činilo 6,6 odsto od ukupne količine primarno selektovanog komunalnog otpada i oko 2,3 odsto pomešanog komunalnog otpada prošle godine(Foto screenshot ovogodišnjeg Programa poslovanja JKP Duboko)

U programima poslovanja za ovu i narednu godinu, iz JKP Duboko su naveli procene da je oko stotinu tona stakla selektovano tokom 2020. godine u regionalnom centru za upravljanje otpadom, a ove godine 104 tona stakla. 

Ispred ugostiteljskih objekata u gradu su vidljive i kante operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom, poput Ekostar Pak-a koji, prema navodima direktorke Bojane Perić, prikuplja ambalažno staklo iz oko 800 lokala širom Srbije.

Fotografijama smo više puta zabeležili i količine komunalnog otpada u žutim kontejnerima za ambalažno staklo.

U kontejnere žute boje u centru Užica građani mogu odlagati prazne i oprane staklene flaše i tegle svih boja i veličina, staklene flašice od parfema, osveživača prostora i sirupa, ali ne i prozorska stakla, lomljena ogledala, kristal, porcelan, sijalice, armirano i vatrostalno staklo.

JKP Duboko je letos saopštilo da će radnici tog preduzeća besplatno od građana Užica preuzimati ambalažno staklo i odvoziti ga na deponiju ukoliko građani to i zatraže telefonskim pozivom na broj 525-061 u periodu od 7 do 15 sati.

Naglasili su iz JKP Duboko da je staklo idealan materijal koji može da se reciklira nebrojeno puta, a da to ne utiče na njegov kvalitet.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.5 ° C
13.5 °
13.5 °
98 %
1.1kmh
87 %
Uto
21 °
Sre
20 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
24 °

Poslednje vesti

Udruženi do čistije planine

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime