- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna EKO Nema discipline, ima novih tržišta, ključ u odgovornosti pojedinca(AUDIO)

Nema discipline, ima novih tržišta, ključ u odgovornosti pojedinca(AUDIO)

Što više otpada iskoristiti, a što manje deponovati, među ciljevima je JKP Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko iz kojeg projektuju - stotinu hiljada tona otpada ove godine dovešće nadomak Užica iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga

- REKLAMA -

Svake godine u Duboko u Užicu stigne najmanje tri i po hiljade tona otpada više nego prethodne, a raspoloživog prostora za deponovanje je sve manje.

Šta rade u Dubokom?

Prethodnih godina su u Centru za selekciju uspevali da izdvoje u proseku od pet do osam procenata dopremljenog otpada (Foto JKP Duboko Užice/izvor: Fejsbuk stranica)

Tretirali su u Centru za selekciju 17 102 tone otpada od 94 000 tona koliko je prošle godine dopremljeno otpada u Duboko.

–  Po prvi put smo prošle godine uspeli da selektujemo deset odsto od količina otpada koji se primi, što nam je bio cilj. To je ogroman uspeh u ovom poslu koji radimo i sa vrstom otpada koji dobijamo, ako znamo da samo u četiri lokalne samouprave, od devet osnivača, postoji uvedena primarna selekcija otpada na mestu nastanka, predočio je za Radio Lunu direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Momir Milovanović.

On je naglasio da je u Centru za selekciju tretirano više od 11 000 tona pomešanog otpada, pojasnivši da je iz takvog otpada mnogo teže izdvojiti kvalitetne materijale prihvatljive za potencijalne kupce.

Izdvojeni otpad nakon sekundarne selekcije je namenjen ponovnom korišćenju, presuju ga i kao balirani materijal prodaju ovlašćenim reciklerima.

Foto JKP Duboko Užice/izvor: Fejsbuk stranica


Od ove godine tržište i za ambalažu od jogurta i jestivog ulja


Milovanović je rekao da Duboko ima mogućnost da proda deset sekundarnih sirovina na tržištu u Srbiji.

–  Radi se o PET-u. Njega razdvajamo u dve boje, beli, transparentni i mešani. Po prvi put smo ove godine pronašli tržište za pet ambalažu od jogurta i jestivog ulja, pa posebno odvajamo i baliramo ambalažu od jestivog ulja, posebno ambalažu od jogurta. Razdvajamo staklo, folije na belu i mešanu, aluminijumske limenke, otpadni metal koji se većinom odnosi na konzerve od ribe i pašteta. Na sreću, svu količinu koju smo odvojili u 2020. godini, od oko 1 600 tona, prodali smo, naveo je za Lunu Momir Milovanović.

(Foto screenshot ovogodišnjeg Programa poslovanja Dubokog) U tom dokumentu su naveli da je 2020. godine cementarama na dalji tretman isporučeno 8 000 tona tretirane otpadne lake frakcije


Radzvajanje bez kontrole, bolje kad se ne meša


U Duboko je prošle godine iz devet gradova i opština stiglo ukupno 5 600 tona otpada koji je razvrstan na mestu nastanka, a od toga je oko 2,1 tona priznata kao primarno selektovan otpad.

-Prilikom istovara u Centru za selekciju se jasno vidi da ne postoji detaljna
kontrola odvajanja otpada na mestu nastanka proizvođača otpada. Pored određene
količine suvog otpada u primarno selektovanom otpadu se ipak nalazi i određena
količina organskog ili kabastog otpada (kreveti, fotelje, ormani, tepisi), pa se tako
dolazi do zaključka da i komunalna preduzeća koja prikupljaju otpad imaju više za cilj da
količinom ove frakcije otpada umanje svoje fakture za transport, tretman i odlaganje
otpada prema JKP Duboko Užice, a manje za cilj postupanje u skladu sa Zakonom o
upravljanju otpadom, naveli u Izveštaju za prošlu godinu/ Foto screnshot Izveštaja o poslovanju JKP Duboko u 2020. godini(usvojenog na 10. sednici užičke skupštine)

Iz JKP Duboko su napomenuli da nije uvek zadovoljavajući kvalitet primarno selektovanog komunalnog otpada koji se doprema u Regionalni centar za upravljanje otpadom.

–  Samim tim, tretiranje ovakvog otpada ne omogućava izdvajanje dovoljno reciklabilnih sirovina, a dovodi do toga da se u Centru za selekciju opredeljuje znatno više vremena za čišćenje i održavanje opreme, naveli su u Programu poslovanja za 2021. godinu.

Prošle godine trećina ukupno prijavljene količine primarno selektovanog otpada prošla ulaznu kontrolu i prihvaćena kao otpad razvrstan na mestu nastanka, naveli iz Dubokog. Direktor Momir Milovanović je nedavno objasnio da količine suve frakcije ne smeju da sadrže nečistoće niti da imaju vlagu veću od osam odsto jer u tom slučaju neće biti priznate kao primarno selektovan otpad

Iz JKP Duboko su pojasnili da su dodatne morfološke analize sastava otpada koji je 2020. godine prijavljen kao primarno selektovan pokazale da je samo 12 odsto korisnih sekundarnih sirovina od ukupne primljene količine primarno selektovanog otpada.

–           Jasno je da nema kontrole u razdvajanju i prikupljanju primarno selektovanog otpada u lokalnim samoupravama, osnivačima, i da u ovim delovima lanca upravljanja otpadom ima dosta nediscipline i problema, napisano je u Godišnjem programu poslovanja JKP Duboko Užice za 2021. godinu uz poruku lokalnim samoupravama da se pozabave tim problemom.

Jedan od predloga Dubokog u cilju unapređenja poslovanja(Foto screenshot)

Otpad razvrstavaju na mestu nastanka na području Užica, Čačka, Bajine Bašte i Arilja, a u Duboko stiže i otpad iz Čajetine, Požege, Kosjerića, Lučana i Ivanjice.

 

Šta bi bilo kad bi sve lokalne samouprave u sistemu Dubokog primarno razvrstavale otpad?

Foto JKP Duboko Užice/izvor: Fejsbuk stranica

–  Imali bi više izdvojenih sekundarnih sirovina, imali bi manje kvarova u samom procesu proizvodnje jer ukoliko je otpad lošiji, dolazi do zastoja, kvarova, povreda. Olakšali bi posao ljudima koji rade u Dubokom na selekciji, onima koji moraju svaku kesu da istresu, izvade sve iz nje, da izdvoje svaku ambalažu. Godišnje izdvojimo 150 tona PET-a, a masa jedne flaše je 30 do 40 grama. Zamislite koliko miliona flaša pojedinačno moramo da uzmemo i izdvojimo. Ambijent i prostor gde ljudi rade bi bio čistiji i normalniji za rad i smanjili bi prostor na telu deponije na kojem se odlaže kućni otpad. Manje bi ga deponovali, produžili bi radni vek deponije, a sa druge strane, imali bi kvalitetniju laku frakciju koja bi išla za cementu indistriju koja se priprema za RDF gorivo, istakao je direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko.

U taj centar stiže, uglavnom pomešan, otpad kojeg pravi oko 350 000 stanovnika iz oko 335 naselja.

Foto screenshot

Na telo deponije je 2020. godine odloženo oko 84 600 tona otpada, procene su navedene u ovogodišnjem Programu poslovanja JKP Duboko.

Duboko zatrpano

Više od 700 hiljada tona otpada je stiglo na deponiju Duboko u proteklih deset godina, koliko je prošlo od prihvata prvih količina. U toku su radovi na stabilizaciji i proširenju tela regionalne deponije. Planiraju da zaceve Turski potok i izgrade ukupno tri ćelije za odlaganje komunalnog otpada, ukupnog kapaciteta 580 000 kubnih metara. Toliko je otpada, prema navodima direktora, odloženo na telo deponije tokom prethodnih osam i po godina.                                                                          Da deponiju deset godina eksploatišemo i da je već puna ukazuje i Miloš Radojević iz Reginalne razvojne agencije Zlatibor.
– A i kad je proširimo, taj prostor, ovom dinamikom, neće biti dovoljan za duže od pet godina. U deponiju je do sada uloženo 20 miliona evra. Neka mi neko kaže gde ćemo napraviti novu, na čijem imanju, u kojoj opštini, kom stanovništvu pod nos da je dovučemo. …tako da onu koju imamo treba da čuvamo da nam što duže traje, poručio je Radojević (Foto JKP Duboko Užice/izvor: Fejsbuk stranica )


Očekuju opremu


Podsetio je direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko da pojedine lokalne samouprave u sistemu Dubokog očekuju donaciju nove opreme kako bi u delu svojih opština uveli primarnu selekciju otpada(posredstvom paket Instrumenta pretpristupne pomoći IPArd 2017 i Programom podrške razvoju infrastrukture u oblasti životne sredine u Srbiji EISP2 koji je inače, produžen na još dve godine).

–  Užice će dobiti još 5 350 plavih kanti od 240 litara da može još 5 300 domaćinstava da se uvede u sistem primarne selekcije. Obaveza je Bioktoša, odnosno Grada, da nabave ostatak sivih kanti za mokri otpad kako bi pokrili selekciju, predočio je Milovanović dodavši da će Užice dobiti i kamion koji će odvoziti primarno selektovan otpad i određeni broj žutih kontejnera za staklo.

Donaciju čeka i Opština Čajetina kako bi, prema novim najavama, naredne godine, i sa izgradnjom reciklažnog dvorišta, uvela primarnu selekciju otpada i u domaćinstvima.

Za prvih devet meseci ove godine sa teritorije opštine Čajetina u Duboko je dopremljeno oko 6 753 tone komunalnog otpada, od čega je 8,68 tona razvrstano na mestu nastanka.


Krčkanje na kiši usporava užičke pomake


Za prvih devet meseci ove godine sa teritorije Užica u Duboko je dopremljeno više od 15.364 tone komunalnog otpada.

– Od navedene količine primarno selektovanog otpada je bilo 1.308,57 tona, naveli su za Radio Lunu iz JKP Duboko.

Užice je načinilo pomak 2020. godine, projektom Predgrađa recikliraju(SUBREC), kada je 2 500 domaćinstava dobilo dve kante za razdvajanje suvog i mokrog otpada. U Dubokom su zadovoljni što taj otpad ne završava na telu deponije već pretežno u cementnoj industriji kao alternativno gorivo i na tržištu reciklažnih sirovina.

U okviru inicijative JKP Bioktoš, JKP Duboko i Grada Užica, 2020. godine su postavili u užem gradskom jezgru oko 160 kontejnera od 1, 1 metara kubnih za suvi otpad.

Menadžer projekta SUBREC Miloš Radojević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor je podsetio da građani Užica razvrstavaju otpad dobrovoljno.

–  Bolja je sadržina plave kante u kući nego plavog kontejnera u gradu. Kontejner je na javnoj površini, širom otvoren 24 časa 365 dana u godini. U njega može ubaciti ko hoće šta god hoće. Imamo tri, četiri meseca kiše i snega, pa imamo i vlaženje tog sadržaja. Poklopci na kontejneru postoje, ali ih niko ne koristi u gradu, pa nije za očekivati da taj otpad bude u perfektnom stanju, predočio je Radojević.

Prema navodima Radojevića, projekat SUBREC je bio početak, novi kontejneri za primarnu selekciju biće iskorak, ali će prava promena uslediti povećanjem odgovornosti pojedinca.

–  Ključ rešavanja naših problema jeste da svako bude odgovoran za svoj otpad. Svako mora imati svoju posudu i kantu u koju otpad odlaže. To može da bude i džak i kesa, velika i mala kanta, u nekoj varijanti kontejner, ali je jako važno ko tu posudu puni i čime. Kada imate kantu, kesu ili džak, ona sigurno nije otvorena, sigurno ne kisne, sadržina je kontrolisana i to je neuporedivo bolje. Onog trenutka kada Grad bude smogao snage i hrabrosti da iskorači da svoj sistem upravljanja otpadom koncipira na način da mu kontejneri nisu potrebni, mi se možemo nadati nekim ozbiljnim rezultatima. Do tada možemo praviti određene iskorake, ali se ne možemo zavaravati da ćemo dugoročno rešiti problem upravljanja otpadom, naglasio je Radojević poručivši građanima da učine šta je do njih, nabave kompostere i razdvoje svoj otpad u meri u kojoj je to moguće i na taj način olakšaju rad ljudi u Dubokom. 

Radojević: Bez definisanih pravila igre, nema žutih kartona(AUDIO)

 

Ekologuj se, ne otpadaj

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime