- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna EKO Po prvi put prazne plave kante u Čajetini, na proleće ceo Zlatibor...

Po prvi put prazne plave kante u Čajetini, na proleće ceo Zlatibor i Čajetina u sistemu(VIDEO)

- REKLAMA -

Iz KJP Zlatibor su najavili da će po prvi put ovog jutra komunalna vozila isprazniti plave kante namenjene odlaganju reciklabilnog otpada koje su sredinom avgusta postavljene u oko 140 domaćinstava u Čajetini.

Počela podela zelenih i plavih kanti domaćinstvima u Čajetini (AUDIO)

Građanima su podeljene kante od 120 litara za mešani otpad i kante od 240 litara za odlaganje reciklažnog otpada

Po drugi put će komunalci isprazniti zelene posude koje su namenjene za odlaganje mešanog mokrog otpada  u tim domaćinstvima.

Apelovali su iz KJP Zlatibor na građane da pored saobraćajnica iznesu svoje posude za otpad pojasnivši da komunalni radnici nisu u obavezi da ulaze u privatne posede, jedino u slučaju da stara lica nisu u mogućnosti da to samostalno učine.

Podsetivši da je pre oko godinu dana usvojen Lokalni plan upravljanja otpadom na teritoriji opštine i da je KJP Zlatibor dobio donaciju i stručnu pomoć od Vlade Švedske za taj projekat kojeg prirpemaju pet godina, direktor KJP Zlatibor Srđan Pantović je najavio nedavno da bi do proleća sledeće godine svi korisnici sa teritorije Čajetine i Zlatibora trebalo da budu uključeni u sistem primarne selekcije otpada.

– Kante su čipovane, imaju GPS za praćenje i znaće se kog dana i u koliko sati su pražnjene. Mokri otpad je organski otpad koji ne ide na reciklažu, a suvi otpad jesu plastika, karton, metal i sve ono što može da se reciklira, kazao je Pantović pojasnivši i da opština ima u planu da se za određene količine smeća koje gradđani budu donosili na reciklažu isplaćuje novac kao podsticaj da to i dalje čine.

Do proleća naredne godine planiraju da kompletno završe radove na uređenju reciklažnog dvorišta na putu za Semegnjevo i na oko 800 metara od upravne zgrade i pratećih objekata KJP Zlatibor koje grade na Zlatiboru.

Podsetimo, u  centru Zlatibora postoje četiri reciklažna ostrva za odlaganje otpada iz ugostiteljskih objekata.

Na planini pet ostrva

  • Godišnje preduzeće preda 10.000 tona komunalnog otpada u reciklažni centar Duboko, a iz godine u godinu se količina povećava. Shodno tome se nabavljaju novi kamioni i oprema, rekao je Pantović najavljujući i nove ugovore sa ovlašćenim reciklerima koji će biti u obavezi da određenu količinu otpada prevezu do svojih reciklažnih centara i uklone ga.

Podsetimo, Opštini Čajetina je posredstvom projekta O-DVA-JA-MO obezbeđeno  5936 plavih kanti od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 m3 za sakupljanje stakla, jedna autosmećara kapaciteta 16 m3  i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

Čajetinci mogu biti pioniri, počinju sa razdvajanjem otpada(AUDIO)

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime