- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna UEko Objavili konačnu listu, subvencija za 685 vlasnika kuća i stanova u Užicu

Objavili konačnu listu, subvencija za 685 vlasnika kuća i stanova u Užicu

- REKLAMA -

Grad Užice je objavio konačne liste korisnika sredstava za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama na teritoriji grada Užicu za 2021. godinu posredstvom javnog konkursa.

Raspisali konkurs, 54 miliona za nabavku kotlova, termoizolaciju i stolariju(AUDIO)

Ukupno 685 vlasnika porodičnih kuća i stanova može da dobije subvenciju kako bi na i u  objektima u kojima žive primenili mere energetske efikasnosti.

Nakon što nabavi kotao na gas, više od 380 građana Užica će moći da povrati najviše 70 000 dinara sa PDV-om, odnosno polovinu izdvojene sume.

Za tu meru energetske efikasnosti, Grad je izdvojio najviše novca, 24 miliona.

Ove godine, po prvi put, na javnom konkursu su mogli učestvovati i vlasnici objekata koji su prethodnih godina dobili subvenciju lokalne samouprave za izradu termoizolacije ili ugradnju stolarije, ali samo za podnošenje zahteva za nabavku kotla na gas.

Kotao na gas planira da nabavi 49 vlasnika stanova u stambenim zgradama koje nemaju tehničkih mogućnosti za priključenje na gradski toplovod. Za nabavku kotlova mogu dobiti natrag do 70 000 dinara sa PDV-om.

Na subvenciju od najviše 85 000 dinara sa PDV-om može da računa ukupno 26 prijavljenih na javni konkurs za nabavku kotla na pelet.

Da nabave i ugrade materijal i izoluju spoljne zidove kuće u kojoj žive, planira 88 vlasnika uz do 120 000 dinara pomoći posredstvom javnog konkursa.

Vlasnici 141 kuće u Užicu, nakon što nabave i ugrade stolariju, mogu da dobiju nazad od lokalne samouprave do 80 000 dinara sa PDV-om po prijavi.

Javnom konkursu, koji je objavljen 22. aprila, odazvalo se blizu 790 vlasnika porodičnih kuća i stanova u Užicu. Nakon obilaska terena, komisija je objavila preliminarnu listu na koju su priložena dva prigovora, ali odbijena kao neosnovana(Foto arhiva, Užice zimi)

Član Gradskog veća Nada Jovičić je ranije podsetila da su dobitnici subvencija u obavezi da radove na objektima izvedu do kraja oktobra. Potom sledi podnošenje zahteva za povraćaj do polovine utrošenog novca i njihova isplata u roku od 45 dana.


Ukupno 54 miliona

Foto screenshot Javnog konkursa


Grad Užice je opredelio 40 miliona dinara kao ovogodišnju podršku u primeni mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i u stambenim zgradama u prvoj, drugoj i trećoj stambenoj zoni.

Sa ciljem da ublaže zagađenje vazduha primenom mera energetske efikasnosti, Užicu je pomoglo i Ministarstvo zaštite životne sredine sa 14 miliona.

Za mere koje doprinose i komfornijem životu građana, u prethodnih šest godina iz gradskog budžeta je izdvojeno ukupno 90, 7 miliona dinara, a pomoć je dobilo oko 1100 vlasnika porodičnih kuća(Foto izvor Grad Užice)


Uskoro i javni poziv vlasnicima objekata u četvrtoj zoni


Po devet miliona dinara su opredelili Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Užice kako bi se mere energetske efikasnosti mogle primeniti i na porodičnim kućama u četvrtoj zoni i u stanovima na teritoriji grada Užica.

Završen je javni poziv Grada Užica privrednim subjektima za sprovođenje mera energetske sanacije na tim objektima.

Nakon potpisivanja ugovora i sporazuma o tehničkoj saradnji sa izvođačima radovima, prema najavama iz Gradske kuće, sredinom avgusta uslediće raspisivanje konkursa za građane.

Javnim pozivom je planirana finansijska podrška( do polovine ukupne investicije pojedinačnog projekta) za nabavku kotlova na prirodni gas, te ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova porodičnih kuća u četvrtoj zoni stanovanja i za ugradnju stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima za porodične objekte u četvrtoj zoni stanovanja i stanove u stambenim zgradama.

Podsetimo, dobitnici subvencija i  energetski menadžer grada Užica su ranije isticali za Radio Lunu da je povećan komfor, a za oko 20 odsto smanjena potrošnja energenata u objektima u kojima su primenjene pojedine mere energetske efikasnosti.

Gasni generator u vrtiću Bambi, u planu i gas u sportskoj hali u Velikom parku

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime