- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna EKO Na celom Zlatiboru do jeka sezone(AUDIO)

Na celom Zlatiboru do jeka sezone(AUDIO)

- REKLAMA -

Blizu 2000 kompleta čipovanih kanti za suv i mokar otpad je podelio KP Zlatibor domaćinstvima u naselju Obudojevica na Zlatiboru i početkom juna počeo sa pražnjenjem kanti plave boje u kojima bi trebalo da je sadržaj namenjen za reciklažu.

Vera Blagojević, rukovodilac Službe za komunalne poslove u KJP Zlatibor, za Radio Lunu je napomenula da je plan da pre jeka turističke sezone 15. jula KJP Zlatibor podeli komunalnu opremu za odvajanje otpada u celom naselju Zlatibor i zameni postojeći sistem upravljanja otpadom onim koji podrazumeva i primarnu selekciju otpada.

AUDIO:


  • U našem preduzeću smo veoma zadovoljni brzinom i dinamikom kojom naše kolege distribuiraju opremu, ali i edukatorima koji su na terenu, u kampanji od vrata do vrata, kazala je Blagojević navodeći kao poteškoću što u većem broju kuća, vikendica nema ljudi koji bi potpisali i preuzeli opremu.
  • Predvideli smo tu situaciju na terenu i ostavili im pismo KJP Zlatibor u kojem je kratko i jasno objašnjeno šta radimo i kako treba da postupaju kada dođu u domaćinstvo. Mi im ostavljamo posude onom prilikom kada naši edukatori dođu na tu adresu, ukazala je.

Foto izvor Fejsbuk KJP Zlatibor

– Sva domaćinstva i stambene zajednice su dužne da drže posude u okviru svojih građevinskih parcela i da danom koji je određen za pražnjenje njihove ulice iznesu posude do sedam časova tog dana do najbliže saobraćajnice, naglasila je Blagojević. Višemesečna rekonstrukcija Katunske ulice, prema navodima meštana, otežava iznošenje kanti do obližnjeg puta

Odvojeno i na Zlatiboru

Za stambene zajednice su opredelili po najmanje jedan komplet kontejnera za odvajanje otpada, a neretko dele i više, prema navodima Vere Blagojević, imajući u vidu da jedan plastični kontejner od hiljadu i sto litara ide na deset stambenih jedinica u jednoj stambenoj zajednici.

  • Izazov su nam nove stambene jedinice koje su tek useljene ili tek treba da budu useljene jer nemaju imenovane upravnike, napomenula je pojasnivši da su i kod tih objekata postavili komunalnu opremu, a da će po izboru upravnika zgrade potpisati neophodnu dokumentaciju.

 

Uporedo sa deljenjem komunalnih posuda, kako je dodala Blagojević, uklanjaju kontejnere sa javnih površina.

Do sada su građevinski radnici koristili kontejnere na javnim površinama namenjene stanovništvu kako bi odlagali komunalni otpad, a sada će zgrade u izgradnji biti u obavezi da imaju sopstveni kontejner za komunalni otpad, uz onaj za odlaganje građevinskog otpada.

Kontejnere koje su uklonili sa javnih površina, nakon pranja, numerisanja i čipovanja, vraćaju stambenim zajednicama u slučaju da su neoštećeni i sa poklopcem.

  • Opredelili smo se za program reciklaže sa dosadašnim dobavaljačem po kojem za četiri oštećena kontejnera dobijamo jedan nov, napomenula je Blagojević predočivši da je bio čest slučaj da građevinski otpad i zapaljen žar oštete kontejnere.

Građanima i pravnim licima u centru Zlatibora je dostupno pet reciklažnih ostrva sa po nekoliko kontejnera za suv, mokar otpad i staklo.

  • Reciklažna ostrva uveliko rade, ali primarna selekcija u njima nije baš na zadovoljavajućem nivou i radimo na poboljšanju nekih rešenja, na edukaciji, kazala je Blagojević.

Primarna selekcija otpada uvedena u celoj varošici Čajetina decembra 2022. godine

Uz oko hiljadu kompleta kanti za domaćinstva i privredne subjekte, u varošici Čajetina su prošle godine postavili na više lokacija i kontejnere žute boje za staklo. Zaključane kontejnere isključivo za odlagane tegli i flaša bez čepova, prema navodima Blagojević, postaviće i u naseljima na Zlatiboru i izraditi mapu lokacija kao u Čajetini.

Boksevi za odlaganje otpada kod upravne zgrade

Blagojević je pojasnila da će na Zlatiboru, preko puta upravne zgrade KJP Zlatibor, urediti pet betonskih bokseva kako bi građani, bez plaćanja naknade, mogli da odlože kabasti, zeleni i elektronski otpad, šut od renoviranja objekata do izgradne reciklažnog dvorišta.

Izgradnja reciklažnog dvorišta, prema očekivanima Blagojević, trebalo bi da počne za oko mesec dana.

Prema navodima Blagojević, Opština Čajetina trenutno izrađuje novu odluku o upravljanju građevinskim otpadom na teritoriji opštine.

  • Pored odluke predstoji i izrada plana upravljanja građevinskim otpadom. Mi sada uveliko ojačavamo našu tehničku službu za sakupljanje građevinskog otpada sa gradilišta. Pribavili smo pre 15 dana veliki autopodizač jer smo primetili da su kontejneri prilično teški za vozila koja posedujemo. Vozilo je isporučeno, a planiramo i nabavku određenog broja tih kontejnera, dodala je Blagojević.

Nabavio je KJP Zlatibor i drobilicu.

  • Kada lokaciju privedemo nameni, krenuće se i sa projektnom dokumentacijom za postrojenje za preradu građevinskog otpada. U međuvremenu, ovih dana planiramo da aktiviramo drobilicu da sameljemo kabasti otpad kako bismo smanjili gabarite i smanjili upotrebu deponijskog prostora na prostoru bivše deponije Bregovi na Zlatiboru.

Od marta 2023. godine KJP Zlatibor poslednjeg vikenda svakog meseca na oko četiri dana postavlja do 15 kontejnera u naselju Čajetina kako bi građanima bila dostupna oprema za odlaganje kabastog otpada.

  • Akcija ide dobro, na par lokacija je bilo otpada koji nije kabasti, pa smo iz tih ulica povukli te kontejnere i nismo ih više tu stavljali, predočila je.

Prošle godine povremeno, a od ove godine svakodnevno KJP Zlatibor svojim novim vozilom prevozi otpad sa teritorije Čajetine do Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko u Užicu.

  • Sopstvenim resursima trenutno vršimo transport, dodala je.

Najavili su iz KJP Zlatibor da će postaviti izrađene info table na većim odmorištima duž magistralnog putu do Užica gde je i dalje prisutan višegodišnji problem rasutog otpada.

Kako je najavila Blagojević, rasipanja novca neće biti sa uvođenjem novog tarifnog sistema koji predviđa duplo jeftiniju uslugu za adekvatno odložen otpad u plave kante od 240 litara u odnosu na zelene i zapreminski duplo manje kante za mokar otpad.

Treća kanta za biorazgradivi otpad u planu je narednih godina, sa novom fazom projekta ODVAJAMO.

Podsetimo, projektom ODVAJAMO i podrškom Evropske unije, Švedske i Srbije, Opština Čajetina je dobila blizu 5 940 kanti plave boje od 240 litara za sakupljanje reciklabilnog  otpada, 40 žutih kontejnera za sakupljanje stakla i autosmećaru kapaciteta 16 m3, pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

ODVAJAMO: Više od 4 500 tona otpada preusmereno sa deponija u reciklažu

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime