- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region ODVAJAMO: Više od 4 500 tona otpada preusmereno sa deponija u reciklažu

ODVAJAMO: Više od 4 500 tona otpada preusmereno sa deponija u reciklažu

- REKLAMA -

Više od 760 tona odvojenog kućnog otpada je prikupljeno u maju u u 17 gradova i opština u različitim regionima Srbije i upućeno na recikliranje, a od početka projekta ODVAJAMO iz tih gradova i opština je preusmereno je više od 4.500 tona otpada sa deponija u reciklažu ili u dalju preradu, saopštii su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Foto screenshot https://odvajamo.rs/

Iz kanti u Sevojnu sakupljeno 4,5 tona primarno selektovanog otpada(AUDIO/VIDEO)

Aktivnosti su obuhvatile 17 opština i gradova: Užice, Čačak, Ivanjicu, Čajetinu, Požegu, Lučane, Bajinu Baštu, Kosjerić, Pančevo, Sremsku Mitrovicu, Šabac, Šid, Bogatić, Pirot, Babušnicu, Belu Palanku i Dimitrovgrad. Te lokalne samouprave su dobile kante i vozila kako bi uvele ili unapredile primarnu selekciju otpada. Posredstvom projekta O-DVA-JA-MO, Evropska unija je donirala 26 vozila za prikupljanje otpada, više od 90.000 kontejnera i kanti  i sprovela edukativnu kampanju Brzo i lako sad odvaja svako.

Projekat odvajanja kućnog otpada O-DVA-JA-MO finansiraju Evropska unija, Švedska i Srbija.

  • Projekat O-DVA-JA-MO je pokazao da građani Srbije žele da brinu o životnoj sredini, štede resurse, smanje deponije i stvore nove zelene mogućnosti recikliranjem materijala, kao i bilo koja druga evropska zemlja. EU ovim projektom podržava Srbiju da unapredi svakodnevni život građana, rekao je Antoan Avinjon, menadžer programa za životnu sredinu i klimatske promene u Delegaciji EU.

Kako naši u drugim zemljama(AUDIO)?

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić i pomoćnik ministra Dušan Čarkić, zajedno sa predstavnicima Evropske unije i Švedske, iskazali su zahvalnost predstavnicima 17 gradova i opština zbog učešća u projektu odvajanju otpada u domaćinstvima O-DVA-JA-MO.

  • Mi postepeno zatvaramo veliki broj nesanitarnih deponija, uz istovremeno uspostavljane sistema upravljanja otpadom preko izgradnje reciklažnih centara i sanitarnih deponija, u skladu sa EU standardima. Da bi se u tome uspelo u velikom broju regiona se sprovode investicije u ovoj oblasti. Samo preko našeg Ministarstva se gradi šest regionalnih centara za upravljanje otpadom, istakla je Dokić.

Prva faza radova na zatvaranju nesanitarne deponije u Godoviku

- Advertisement -
IZVORMZŽS
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime