- REKLAMA -
14.8 C
Užice
Početna EKO Iz kanti u Sevojnu sakupljeno 4,5 tona primarno selektovanog otpada(AUDIO/VIDEO)

Iz kanti u Sevojnu sakupljeno 4,5 tona primarno selektovanog otpada(AUDIO/VIDEO)

- REKLAMA -

Ukupno 4,56 tona primarno selektovanog otpada, prema navodima iz Grada Užica, prikupljeno je iz kanti plave boje koje su pre nekoliko meseci postavljene u oko 500 domaćinstava u Gradskoj opštini Sevojno, a koje je JKP Bioktoš počeo da prazni krajem maja.

Iz Grada Užica nisu naveli postotak čistoće kućnog otpada prikupljenog iz kanti u Sevojnu namenjenog ponovnoj upotrebi i reciklaži, a javnosti nisu poznati ni precizni podaci o količinama koje su sakupljene iz kontejnera plave boje u Sevojnu, kako su pojasnili, jer sadržaj tih kontejnera prazne u isti kamion sa otpadom iz komunalne opreme u Užicu.

Tanja Knežević iz JKP Duboko je napomenula da sadržaj plave kante u potpunosti iskoriste i ne deponuju.

  • Kada sadržaj plave kante dođe u Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko, nakon odvajanja reciklabilnih sirovina sa komercijalnom vrednošću koje mogu dalje ići na reciklažu i prodati se, ostaje jedna frakcija koja ne ide na deponiju već odlazi u cementu industriju za proizvodnju alternativnih goriva, pojasnila je Knežević istakavši da se na taj način štedi deponijski prostor i produžava životni vek deponije.

Užice je projektom ODVAJAMO dobilo donaciju vrednu 540 hiljada – dva vozila za sakupljanje i transport otpad, 5350 kanti i 570 kontejnera za suv otpad i 124 kontejnera za staklo. Prema navodima iz Gradske kuće, do sada je projektom ODVAJAMO podeljeno na teritoriji grada Užica ukupno oko 630 kanti plave boje od 240 litara za suv otpad i isto toliko sivih kanti od 120 litara, te oko 160 kontejnera za otpad namenjen reciklaži i 32 kontejnera za staklo. Nakon podele komunalne opreme u Sevojno, postavljaće je i u Užicu.

Direktor Bioktoša: Za sada nezadovoljavajuće odvajanje otpada

  • Naši građani dobiće mogućnost da, poput građana širom Evrope, otpad odlažu na jasno propisan i jasno definisan način i da time u velikoj meri sami budu odgovorni za očuvanje naše životne sredine. Sa druge strane, naša komunalna preduzeća uspostaviće održiv sistem upravljanja otpadom, a na telu deponije završavaće sve manje količine otpada ako se mi sami potrudimo da otpad u našem domaćinstvu što bolje odvajamo i da taj otpad koji mi prikupljamo možemo dalje da recikliramo, ukazao je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnice Užica.

Programom Unapređenje infrastrukture u životnoj sredini, posredstvom programa IPA 2017 i uz finansijsku podršku Švedske vlade i Ministarstva zaštite životne sredine, 17 gradova i opština u četiri regiona za upravljanje otpadom u Srbiji je dobilo ukupno više 90 000 kanti za odvajanje suvog otpada i 26 autosmećara u cilju povećanja procenta reciklaže i unapređenja stanja životne sredine.

Foto screenshot https://odvajamo.rs/

  • Sam projekat odvajanja kućnog otpada možemo da nazovemo kao projekat za našu decu, za lepšu, zdraviju, čistiju budućnost naše dece. Odvajanje je nemerljiv doprinos društvu i zajednici u kojoj živimo, naglasio je Aleksandar Popović, direktor JKP Bioktoš dodavši da je edukacija građana u Užicu konstantna.

  • Iz dana u dan napredujemo i rastemo u tom pogledu, kao i svi naši građani i njihova svest. Radimo preko društvenh mreža, kao i edukaciju prilikom podele kanti i stalnu edukaciju uz pomoć i podršku Grada Užica, napomenuo je.

 

Najavljenog štanda sa eko ambasadorima i korisnim informacijama o primarnoj selekciji otpada zbog kiše nije bilo ispred Gradske kuće 15. juna kada je u svečanoj sali ponovo predstavljen i promovisan među medijima projekat ODVAJAMO u Užicu.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
few clouds
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
92 %
1.5kmh
16 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime