- REKLAMA -
37.5 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Izgradiće trim stazu na Tari sa 8, 6 miliona

Izgradiće trim stazu na Tari sa 8, 6 miliona

Novac i Novoj Varoši za uklanjanje divljih deponija

- REKLAMA -

Savremenu trim stazu izgradiće na Tari, saopštili su iz Grada Užica nakon što su gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisale ugovor oko sprovođenje projekta Infrastrukturno unapređenje i očuvanje zemljišta na planini Tara, vrednog 8, 6 miliona.

Posredstvom Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa u 2022. godini, za uređenje trim staze na Tari Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo oko 7, 6 miliona dinara, dok će lokalna samouprava izdvojiti milion.

–  To je praktično nastavak ulaganja u infrastrukturno uređenje na Tari, gde je takođe sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine i Grada Užica prošle godine izgrađeno moderno dečije igralište, naveli su iz Gradske kuće.

Za sanaciju erozivnog zemljišta, klizišta ili devastiranog zemljišta na kojima su bile deponije, 14 gradova i opština Srbije će dobiti novac posredstvom javnog konkursa za čije je sprovođenje Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo ukupno stotinu miliona dinara.

Prema navodima ministarke Vujović, takvi projekti su od velikog značaja za zaštitu životne sredine jer doprinose zaštiti i očuvanju zemljišta kao prirodnog resursa.


Uklanjaće divlje deponije u više od 30 mesta u Srbiji


Za čišćenje, uređenje i prevenciju nastajanja divljih deponija na teritoriji Nove Varoši, ta opština dobiće oko 1, 7 miliona dinara od Ministarstva zaštite životne sredine.

Nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava kojima su odobrena sredstva na Javnom konkursu, ministarka Irena Vujović je najavila uklanjanje divljih deponija u 34 grada i opštine.

–  Nastavljamo da radimo za čistiju budućnost i rešavamo problem divljih deponija u Srbiji, a uz sredstva koja smo na poslednjem konkursu opredelili za tu namenu, rezultat će biti više od 700 očišćenih lokacija za godinu dana, navela je ministarka zaštite životne sredine istakavši važnost podizanja svesti građana kako bi se umanjio problem neodgovornog i neadekvatnog odlaganje otpada koji utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta.

Za uklanjanje divljih deponija, ministarstvo je ove godine opredelilo osamdeset miliona dinara i još dvadeset miliona za postavljanje video nadzora.

– Postavljanje video nadzora je značajno da ne bismo dolazili u situaciju da iznova čistimo iste lokacije. Kamere koje smo ranije postavili, povezali smo i sa Ekološkim informacionim sistemom gReact, što omogućava da se stanje na jednom očišćenim lokacijama prati u realnom vremenu. Putem sistema gReact moći ćemo i da, na osnovu prijava građana, efikasnije rešavamo ekološke probleme i planiramo budžetska sredstva za naredne projekte, napomenula je Vujović, a prenelo Ministarstvo zaštite životne sredine.

Podsetimou Novoj Varoši je 2021. godine očišćeno blizu deset divljih deponija, ukupno oko 500 u više od 40 lokalnih samouprava u Srbiji, uz ukupno 75 miliona dinara finansijske podšrke Ministarstva zaštite životne sredine posredstvom prošlogodišnjeg javnog konkursa.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
37.5 ° C
37.5 °
37.5 °
20 %
1.9kmh
2 %
Pet
38 °
Sub
26 °
Ned
20 °
Pon
20 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime