- REKLAMA -
-8 C
Užice
Početna Naslovna Maksimović: I ove godine radovi u Turici (Audio)

Maksimović: I ove godine radovi u Turici (Audio)

Direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović je naveo da će tokom zime pripremati što više projekata kako bi konkurisali za dobijanje finansijske podrške. Trenutno je JP Užice razvoj nadležno i za sprovođenje, kontrolu i koordinaciju svih javnih preduzeća angažovanih na zimskom održavanju grada.

- REKLAMA -

Rekonstrukciju i konzervaciju Starog grada, asfaltiranje novih i obnovu postojećih ulica, moguću izgradnju kružnog toka, renoviranje škola i javnih objekata, nastavak aktivnosti na rekonstrukciji Zdravstvenog centra i gradnji kotlarnice na Međaju, planiraju tokom ove godine iz JP Užice razvoj.

To javno preduzeće je prošle godine uspelo da uradi predviđeno, uprkos usporenim radovima zbog loše epidemijske situacije usled korona virusa kovid-19.

Među najznačajnijim poduhvatima završenim tokom 2020. godine, direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović izdvaja rekonstrukciju objekata u krugu kasarne u Krčagovu.

Uz pomoć oko 50 miliona dinara od Ministarstva privrede, rekonstruisan je objekat Studentskog centra, namenjen za smeštaj oko 150 studenata. Taj objekat, ukupne povšrine oko 1.600 kvadratnih metara, trenutno se koristi kao kovid bolnica.

Regionalni startap inovacioni centar, projekat JP Užice razvoj, otvoren je prošle godine u obnovljenoj zgradi u krugu kasarne i ima oko 40 polaznika koji u centru razvijaju svoje biznis ideje. Za rekonstrukciju objekta na oko 420 kvadratnih metara i funkcionisanje prvog takvog centra u užičkom kraju u jednog od 15 u Srbiji, Užice je od države dobilo 46 miliona dinara. Lokalna samouprava je uložila deset miliona za opremu i parterno uređene lokacije.

JP Užice razvoj je prošle godine nadziralo radove na uređenju Vlajkovog platoa i na kompletnoj rekonstrukciji platoa oko česme u Malom parku i platoa ispred zgrada Narodnog muzeja.

Radovi na putnoj infrastrukturi, na kišnoj i fekalnoj kanalizaciji

Ove godine je u planu rekonstrukcija glavne ulice, Jug Bogdanove, Zlatiborske i ulice Ive Andrića.

Po rečima Nikole Maksimovića, završena je kompletna dokumentacija za gradnju kružnog toka kod Narodnog muzeja.

Po rečima Maksimovića, dalji koraci zavise od Puteva Srbije i od finansijske podrške za taj poduhvat, vrednosti oko 50 miliona dinara.

Maksimović je najavio da je u planu i da se sa oko 15 miliona dinara sanira Dimitrija Tucovića i izgradi parking na nivou same ulice, bez ivičnjaka i trotoara.

–  Pokušaćemo da napravimo još parking mesta na celoj dužini od zgrade Belog dvora do Tržnog centra Pariz, najavio je Maksimović.

Inače, oko 35 kilometara seoskih puteva je urađeno prošle godine na teritoriji grada, zajedničkim ulaganjima lokalne samouprave i građana(67% prema 33 odsto). Istu kilometražu novih putnih pravaca iz JP Užice razvoj najavljuju u seoskim mesnim zajednicama i ove godine.

Među najznačajnijim radovima na putnoj infrastrukturi prošle godine, Maksimović izdvaja uređenje Karađorđeve ulice. Asfaltirana je u dužini od 1, 2 kilometra, urađena je kompletna zamena azbestnih cevi, postavljeno oko 90 metara rešetki, 60 bubanj slivnika čime je, po rečima Maksimovića, rešen problem kišne kanalizacije u Miloša Obrenovića, Heroja Jerkovića i Karađorđevoj ulici.

Problem kišne kanalizacije su rešavali i tokom asfaltiranja oko 600 metara ulice Ive Andrića i rekonstrukcije ulice Dušana Popovića u Turici. U toj mesnoj zajednici očekuju više radova tokom ove godine.

Nakon pripreme projektne dokumentacije, iz JP Užice razvoj ove godine planiraju da se u Turici izradi prepumpna stanica i sekundardna mreža kako bi domaćinstva mogla da se priključe na fekalnu kanalizaciju.

Po rečima Maksimovića, oko stotinu domaćinstava se može priključiti na fekalni kolektor, ali će tačan broj biti poznat nakon izrade dokumentacije za sekundarnu mrežu.

Gradnja fekalnog kolektora, vrednosti oko 14 miliona dinara, započeta je prošle godine. Firma Dijamant invest je izvodila radove na izgradnji glavnog kolektora sa šahtama, dužine veće od 1.200 metara.

Podsetimo, na deonici od oko 300 metara su bili nerešeni imovinsko- pravni odnosi zbog čega je korigovana trasa nakon delimične izmene projekta.

Za potrebe građana i industrijske zone na Beloj zemlji, završeno je prošle godine mini postrojenje za otpadne vode. I dalje se očekuje priključenje objekta na električnu energiju i dobijanje upotrebne dozvole.

Maksimović je rekao da im je cilj da nastave sa projektovanjem, ali i izvođenjem radova kako bi najmanje oko 120 domaćinstava moglo da se priključi na postrojenje za preradu otpadnih voda.

–    To je jako veliki i kompleksan posao gde je potrebno rešiti imovinsko- pravne odnose zbog kanalizacije koja mora da ide kroz prvatne parcele, dodao je direktor JP Užice razvoj Nikola Maksimović.

Po rečima Maksimovića, radilo se prošle godine i na širenju sportske infrastrukture na području grada. Završena je gradnja sportske hale u Krčagovu, fiskulturne sale u sevojničkoj školi, započeti su i završeni radovi na oko 18 igrališta posredstvom projekta Udružimo se.

Šire sportsku infrastrukturu

Uz novo igralište, za ovu godinu iz JP Užice razvoj najavljuju i rekonstrukciju malog bazena na gradskoj plaži. Planiraju i igradnju skejt parka u Velikom parku, nastavak radova na konzervaciji i rekonstrukciji Starog grada i pripremu projektne dokumentacije za most od Starog grada do magistrale, za rekonstrukciju Zdravstvenog centra i pojedinih škola na području grada.

Stari grad prepoznat kao važan turistički potencijal Zlatiborskog okruga

 

J.P.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
-8 ° C
-8 °
-8 °
93 %
3.6kmh
90 %
Sub
-8 °
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
0 °
Sre
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime