- REKLAMA -
-5.5 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Započela akcija čišćenja nagomilanog otpada, preti da ugrozi rad nekoliko hidrocentrala

Započela akcija čišćenja nagomilanog otpada, preti da ugrozi rad nekoliko hidrocentrala

- REKLAMA -

Prijepolje/Priboj – Nakon što je reka Lim nanela ogromne količine smeća na teritoriju Opštine Priboj, započelo se sa koordinisanom akcijom uklanjanja plutajućeg otpada koji je zaustavljen samo zahvaljujući lančanicama koje su postavljene prošle godine. Tokom prethodne dve godine resorno ministarstvo sprovelo je niz projekata kako bi se zaštitila reka Lim i sanirale deponije u slivnom području na teritoriji Srbije.

Foto RINA

„Zatvorili smo, sanirali i rekultivisali deponiju ‘Stanjevine’ u Prijepolju, koja se nalazila na samoj obali reke, uklonili divlje deponije na obali Lima, izgradili transfer stanicu ‘Banjica’ u Novoj Varoši, gde će se od sledeće godine, kada bude puštena u rad, odvoziti otpad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši“, navela je ministarka Irena Vujović.

Ona je istakla da je u toku i sanacije poslednje nesanitarne deponije na tom području u Druglićima kod Priboja, gde do otvaranja transfer stanice svoj komunalni otpad odlažu tri opštine.

„Sufinansirali smo i postavljanje lančanica na Limu na teritoriji Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Većina otpada, koji je usled padavina i porasta vodostaja reke prethodnih dana dospeo na lančanice nije sa teritorije Srbije, niti iz ovih opština. Srbija je sve uradila kako bi se višedecenijski problem plutajućeg otpada na Limu rešio, što očekujemo i od susednih država“, rekla je Vujović.

Ona je naglasila da se na lančanici u Priboju, prema procenama stručnjaka trenutno nalazi više od 10 hiljada kubika ambalažnog, drvnog i ostalog otpada. Osim toga što predstavlja veliki ekološki problem, ovaj otpad može da ugrozi i rad HE „Potpeć“, ali i ostale hidrocentrale u slivu reke Drine, upozorila je Vujović.

RINA

Lančanice sprečile ekološku katastrofu

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
-5.5 ° C
-5.5 °
-5.5 °
90 %
4.7kmh
97 %
Ned
-4 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °
Čet
-2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime