- REKLAMA -
15.2 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Lančanice sprečile ekološku katastrofu

Lančanice sprečile ekološku katastrofu

- REKLAMA -

Nabujali Lim osim u Prijepolju gde su poplavljene kuće i poljoprivredno zemljište, probleme je donelo i u opštini Priboj gde je vodena bujica na Potpećko jezero donela tone otpada iz Crne Gore. Situacija preti da eskalira u pravu ekološku katastrofu, koja je za sada izbegnuta samo zahvaljujući lančanicama koje se trenutno sprečile dalje prodiranje otpada.

Foto RINA

Foto RINA

  • „Radi se o 10 do 15 hiljada kubika smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila da ne bi došlo do ekološke katastrofe u opštini Priboj ali i dalje nizvodno u Bajinoj Bašti i na hidroelektrani `Perućac`”, rekao je Željko Ječmenica, direktor JKP „Usluga” Priboj.
  • Foto RINA

More smeća na Limu, nije retka pojava i tokom prethodnih godina mogla se uočiti nekoliko puta. Ipak, zatvaranjem deponije Stanjevine i postavljanjem sajle rešen je dugogodišnji veliki problem. Lančanica na Limu u delu toka kroz opštinu Priboj je najduža i iznosi 300 metara.

  • “Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donosi kubike smeća koji se gomilaju na hidrocentrali koja potom mora da podigne ustave i to smeće potom ide dalje nizvodno do Drine, zatim u Savu i na kraju stiže u Beograd, što potvđuje višestruki značaj ovog projekta. Prema procenama stručnjaka jezerom pluta oko 40 hiljada kubnih metara smeća što ugrožava rad hidroelektrane Potpeć, a 40 odsto otpada potone i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu”, kazao je za RINU Siniša Laković, predsednik Ekološkog udruženja Jastreb čiji članovi su raniji bili angožavni na čišćenju smeća sa lančanice.

Foto RINA

Foto RINA

Foto RINA

Opština Priboj je najugroženija u slivu Lima jer pet opština u Crnoj Gori kroz koje protiče ova reka, nema sanitarnu deponiju i svoj otpad skladište na obalama, a potom Limom stiže u Srbiju.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light rain
15.2 ° C
15.2 °
15.2 °
90 %
1.8kmh
100 %
Ned
17 °
Pon
17 °
Uto
23 °
Sre
22 °
Čet
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime