- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region TRK do obnovljivih izvora energije(AUDIO)

TRK do obnovljivih izvora energije(AUDIO)

Opština Čajetina teži da bude ekološka opština, Turističko- rekreativni kompleks Zlatibor da smanji troškove i postane energetski samoodrživ zbog čega su tokom leta ugradili solarne panele snage 500 kilovata na prethodno saniranu krovnu konstrukciju objekta ukupne površine oko deset hiljada kvadratnih metara.

- REKLAMA -

Foto arhiva

Solarni paneli snage 200 kilovata su omogućili Turističko- rekreativnom kompleksu Zlatibor da proizvodi električnu energiju korišćenjem obnovljivog izvora, sunčeve energije, i da u oktobru uštedi oko pola miliona dinara u potrošnji struje u odnosu na prethodne mesece, prema navodima direktora Nikole Novakovića.

Foto screenshot

Solarni paneli na krovovima renovirane sportske dvorane jož nisu proradili u punoj snazi, mada, prema pojašnjenju Novakovića, ni tokom proizvodnje u punom kapacitetu solarna elektrana neće u potpunosti zadovoljiti potrebe za električnom energijom velikog potrošača koji najavljuje dodatna ulaganja vlasnika radi unapređenja smeštajnih i neiskorišćenih prostora.

Međutim, uštede su zagarantovane primenom mera energetske efikasnosti na i u objektima. Za te mere energetski menadžeri tvrde da nisu trošak nego investicija u budućnost.

Ni sada, prema navodima iz TRK Zlatibor, ne izostaje pozitivan uticaj na životnu sredinu kompleksa u vlasništvu Opštine Čajetina. Upotrebu fosilnih goriva pokušavaju da svedu na minimum koristeći toplotne pumpe, podzemne vode i energiju iz okruženja.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime