- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Roteršverd: Potrebno vreme i dugoročno posvećivanje procesu

Roteršverd: Potrebno vreme i dugoročno posvećivanje procesu

Uspešne lokalne samouprave u procesu primarne selekcije otpada, prema najavama Dušana Čarkića, pomoćnika ministra, mogu očekivati nove investicije.

- REKLAMA -

Radi razmene iskustava i daljih unapređenja, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske unije i Švedske su se sastali 13. marta u Pirotu sa predstavnicima, kako su naveli iz Media EU info, 17 trenutno najnaprednijih lokalnih samouprava u oblasti upravljanja otpadom.

Užice, Čajetina, Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Ivanjica, Čačak, Lučani, Pirot, Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovgrad, Pančevo, Sremska Mitrovica, Šabac, Bogatić, Šid su posredstvom projekta ODVAJAMO prošle godine dobile komunalnu opremu i vozila kako bi počele da sakupljaju reciklabilni otpad odvojen u domaćinstvima sa ciljem da što manje tog otpada završi na deponijama.

  • Javna komunalna preduzeća svakog meseca sakupe preko 120.000 kilograma reciklabilnog materijala dobrog kvaliteta, naveli su iz Ministarstva zaštite životne sredine.

U zemljama Evropske unije pokušavamo da odvajamo otpad maksimalno kako bi što manje otpada završilo na deponijama. To pomaže da smanjimo troškove koje imamo zbog zagađena i troškove samih deponija. To stvara i nova radna mesta, a ta stvar je veoma važna, ukazao je Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena pri Delegaciji EU u Srbiji. /// Foto izvor Media EU info


U planu je povećanje obuhvata domaćinstava u opštinama koji će odvajati otpad i istraživanje javnog mnjenja radi provere zadovoljstva građana iz 17 gradova i opština uspostavljenim sistemom primarne selekcije otpada.

  • Kada smo započeli projekat Odvajamo sa Ministarstvom zaštite životne sredine i sa 17 opština u celoj zemlji, uradili smo istraživanje koje je pokazalo da 94% građana podržava primarno odvajanje otpada kao meru smanjenja zagađenja, predočio je Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena pri Delegaciji EU u Srbiji, navodeći projekat ODVAJAMO kao primer evropske solidarnosti.

Ida Roteršverd, prva sekretarka Ambasade Švedske, izrazila je zadovoljstvo što su građani Srbije spremni da odvajaju otpad poput papira, plastike, metala i stakla.

  • Dobro je što angažujemo sve više i više građana, ali za ovo će biti potrebno vreme, treba se dugoročno posvetiti ovom procesu jer on traje, u Švedskoj je bilo potrebno barem deset godina da ljudi shvate značaj odvajanja otpada, dodala je Ida Roteršverd podsetivši da Švedska podržava aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine koje su važne za dobar kvalitet života u Srbiji i da blisko sarađuje sa Evropskom unijom i Srbijom kako bi podržala Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji.

U narednoj fazi, prema najavama, Ministarstvo zaštite životne sredine podržaće lokalne samouprave u upravljanju zelenim otpadom.

  • Korisnici ovog projekta biće građani čak 25 gradova i opština, naveli su iz Media EU info.

U Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko u Užicu deponuju više od 89 odsto ukupnih godišnjih količina otpada koji stiže u Užice iz devet lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Podsetimo, Ambasada Francuske u Srbiji je prošle godine nagradila Grad Užice i Opštinu Čajetina na konkursu za održive gradove Ekoopština u kategoriji održivog upravljanja otpadom. ///RCUO Duboko

Projekat ODVAJAMO finansiraju Vlada Republike Sbrije, Evropska unija i Švedska.

  • Evropska Unija je obezbedila šest miliona evra pomoći za kupovinu 26 vozila za prikupljanje otpada, kupovinu više od 90.000 kontejnera i kanti, finansiranje kampanje koja treba da informiše i edukuje stanovništvo o pravilnom odlaganju. Švedska je omogućila tehničku pomoć centralnim i lokalnim vlastima kako bi se obezbedilo uspešno sprovođenje programa. Republika Srbija je sufinansirala projekat kroz nacionalne institucije i lokalne samouprave i nastaviće da upravlja postavljenim sistemom, navedeno je na sajtu projekta ODVAJAMO.
- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime