- REKLAMA -
12.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Nema više koševa, a manje je i savesnih(AUDIO)

Nema više koševa, a manje je i savesnih(AUDIO)

Svi mi želimo da nam grad bude čist i uredan, ali moramo i da se ponašamo u skladu sa tim, podsećaju iz Bioktoša. Pred građanima novi test

- REKLAMA -

Uklonjena su dva koša, od pet metara kubnih, za odlaganje komunalnog otpada iz ulice Alekse Šantića u neposrednoj blizini deponije Sarića Osoje, prema obrazloženju iz lokalne samouprave- zbog opasnosti da ta lokacija postane divlja deponija.

Članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić pojašnjava da su prinuđeni da uklone koševe zbog nesavesnog postupanja sugrađana. Svakog dana na to mesto, ponekad i u kamionima, donose i odlažu građevinski i kabasti otpad.

–  U prvoj polovini 2021. godine JKP Bioktoš je sa ove lokacije odvezlo preko 120 tura otpada, prvenstveno građevinskog i kabastog otpada, kaže gradska većnica.

Daleko bilo Sarića Osoje!? Nema više koševa u ulici Alekse Šantića, odlaganje otpada nelegalno((Foto Grad Užice)

Rukovodilac RJ Sakupljanje i transport komunalnog otpada JKP Bioktoš Toni Radibratović za Radio Lunu napominje da su ekipe Bioktoša najmanje tri puta sedmično čistile prostor oko koševa u ulici Alekse Šantića.

–  A sad je još prilično i frekventno gore, pošto se radi ulica do Dovarja pa građani koriste taj put kao alternativni, dodaje Radibratović.

Tabla sa napomenom da je zabranjeno odlaganje otpada postoji na spornom mestu, a prema najavama, biće postavljena još jedna, uočljivija.

–  Ali se narod uglavnom na table ne obazire, tvrdi rukovodilac RJ Sakupljanje i transport komunalnog otpada JKP Bioktoš.

Foto Grad Užice

Gradska većnica najavljuje i pojačan inspekcijski nadzor na toj lokaciji.

–  A u najskorije vreme biće postavljene i kamere, odnosno video nadzor, dodaje Jovičić.

Iz Bioktoša tvrde da bi kamere mogle da pomognu da se otpad što manje nekotrolisano baca.

–  U Čačku ih ima nekoliko na udarnim lokacijama i kolege kažu da to je dalo efekta, napominje Toni Radibratović.

U Užicu za sada nema postavljenog video nadzora, ali nema toliko ni spornih lokacija, tvrde iz lokalne samouprave pojasnivši da je u poslednjih godina znatno smanjen broj divljih deponija na teritoriji grada. Bilo ih je donedavno na pet lokacija u slivu akumulacije Vrutci, kako su predočili, jer građani nisu bili u mogućnosti ili nisu hteli otpad propisno da odlože u postojeće koševe. Prema najavama, sa slivnog područja Vrutaka od decembra će kontinuirano sakupljati otpad(Foto Grad Užice)

Čiste Vrutke od otpada


Slabo vrede apeli


Neprekidno i svakodnevno radnici Bioktoša zatiču pored kontejnera odložen građevinski otpad, ali i kabasti ubrzo nakon što ga po planu uklone, ukazuje Radibratović navodeći kao primer Dragačevsku ulicu u Sevojnu.

–  Narod je brzo uvideo da to nije kažnjivo i baca bez ikakve kontrole. Za sada građani imaju legitimno pravo da kabasti otpad odlažu pored kontejnera, međutim, građevinski otpad ne bi trebalo tu da završi, ali nema kontrole. Poneki put uspemo sa komunalnom inspekcijom da pronađemo ko je to počinio, ali vrlo retko, pojašnjava rukovodilac RJ Sakupljanje i transport komunalnog otpada JKP Bioktoš.

Foto ilustracija/ iz arhive

Iz tog javno komunalnog preduzeća podsećaju da građevinski šut i zemlju(do četiri tone)građani mogu besplatno da odlože na deponiju Sarića Osoje, radnim danima od 9 do 16 časova i subotom od 9 do 13 sati.

Redovno apeluju na građane da građevinski otpad ne ubacuju u kontejner za komunalni otpad niti da ga ostavljaju pored kontejnera.

–  Mi apelujemo, ali i sklonimo otpad od renoviranja kupatila, zamene građevinske stolarije. Građani i izvođači građevinskih radova su uvideli da Bioktoš i taj otpad tera na deponiju Sarića Osoje, tako da otpad spakuju u džakove, neki ni to nego onako izruče pored kontejnera, znajući da će Bioktoš da otera i to vrlo brzo. Pretpostavljam da to naplate investitoru za kojeg rade, priča Radibratović.

Ukazuje i menažer BWL projekta Miloš Radojević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor da građevinski otpad ne treba ubacivati u kontejnere.                                                                                                                                                  –  Kada građanin ubaci zamenjeni lavabo u kontejner, on će se razbiti i zagaditi sve ostalo. Na taj način nam smanjuje mogućnost da iskoristimo otpad na nekom tržištu dalje, podseća Radojević pojasnivši da upravljanje građevinskim otpadom nije problem u Užicu, sem što građani mahom ne žele da iskoriste mogućnost odlaganja tog otpada na deponiju Sarića Osoje (Foto ilustracija)

 


Pun najmanje dva puta dnevno


Užicu istekao Lokalni plan upravljanja otpadom

Plan odvoženja kabastog otpada iz Bioktoša predočavaju svakog dana na sajtu Grada Užica. Apeluju na građane da pozovu kol centar(031/525-427 i 0800/031-030) pre nego što kabasti otpad ostave pored kontejnera.

Prema navodima Radibratovića, malo je savesnih građana koji Bioktoš pozovu, a više je onih koji kabasti otpad odlože bez najave.

Od ponedeljka do petka, često i subotom, ekipe Bioktoša pune kamion(zapremine sedam metara kubnih) kabastim otpadom.

–  Programa pokušavamo da se pridržavamo, međutim, to je jedan kamion na čitav grad, od Turice do Sevojna, Gorjana, čak su obuhvaćene i seoske mesne zajednice, mada ređe nego gradske. Dnevno nakupimo najmanje dve ture kamiona, nekad tri, čak i četiri, što nije malo, navodi Radibratović dodavši da kabasti otpad odvoze do Dubokog.


Neće moći gde god, kad god: Uz novine i rizici


Na posebnoj etaži u Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Dubokom je odloženo najmanje hiljadu kubnih metara kabastog otpada iz Užica i iz Čačka.

Sistemske promene u načinu upravljanja kabastim otpadom u gradu najavljujuju od kraja ove ili od sledeće godine.

Planiraju u Dubokom da cementna industrija koristi samleveni kabasti otpad kojeg će sitniti uz pomoć mobilne drobilice, šredera.

Napraviće u Dubokom i reciklažno dvorište, dok će na 20 lokacija na području grada svakog zadnjeg vikenda u mesecu privremeno postavljati kontejnere za odlaganje kabastog otpada.

–  Čitav sistem biće na testu jer projekat testira jedan model. Da li će građani poštovati sugerisano- biće najveći test projekta, kaže za Radio Lunu menadžer projekta Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom na teritoriji gradova Užica i Tuzle Miloš Radojević.

Napominje da će sigurno biti nezadovoljnih što će kabasti otpad morati da odnesu do udaljene lokacije umesto da ga odlože pored obližnjeg kontejnera.

BWL: Građani najvažniji akteri

–  Ostavićemo opciju da svakog radnog dana o svom trošku građani mogu dovesti kabasti otpad na lokaciju u Dubokom, priča Radojević.

Naglasivši da je za kažnjavanje potreban pravni osnov i lokalna odluka, Radojević napominje da su u toku razgovori sa Gradskom upravom za inspekcijske poslove i komunalnu policiju kako bi, po uspostavljanju sistema i postavljanju kontejnera za kabasti otpad, ukazivali na eventualne propuste.

Radojević: Bez definisanih pravila igre, nema žutih kartona(AUDIO)

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
12.9 ° C
12.9 °
3.4 °
57 %
3.1kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime