- REKLAMA -
17.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Korak bliže ka zidanoj garaži sa oko 300 mesta

Korak bliže ka zidanoj garaži sa oko 300 mesta

- REKLAMA -

Odbornici Skupštine grada Užica, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojili su na 13. sednici predlog koncesionog akta za upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji grada Užica.

Usvajanjem na skupštini, kako je pojasnio član Gradskog veća Slobodan Šiljković, predlog je postao projekat, osnova po kojoj će biti izrađena konkursna dokumentacija za postupak izbora privatnog partnera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

–  Želim da istaknem da je projekat ovog koncesionog akta veoma bitan za naš grad jer će nakon njegove realizacije i izbora privatnog partnera početi gradnja parking garaže koja je nephodna za početak rešavanja nagomilanih problema sa parkiranjem, rekao je Šiljković tokom skupštinske sednice dok je prethodno za Radio Lunu pojasnio da je u planu gradnja garaže na prostoru parkirališta na Međaju, nekadašnje robne pijace.

Kompletno finansiranje izgradnje zidane garaže biće obaveza privatnog partnera. On će morati da pokrije i troškove nabavke opreme, zarade radnika, tekuće i investiciono održavanje objekta i opreme.

–  Parking treba da ima 296 parking mesta po takozvanom pretprojektu. To će biti zidana garaža, ne montažna, čvrsta, čelična konstrukcija sa betonskim elementima, predočio je Šiljković odbornicima dodavši da će cene parkiranja biti slične onima u gradu, te da će privatni partner lokalnoj samoupravi plaćati koncesionu naknadu, odnosno deo prihoda.

–  Mi ovim nećemo imati ni kredite ni ulaganja ni rizike sa punjenjem vozila u toj garaži, napomenuo je član Gradskog veća za saobraćaj podsetivši tokom skupštinske sednice i da je u gradu trenutno oko 27 000 registrovanih vozila, dok je dostupno 1 240 parking mesta u nadležnosti JKP Bioktoš.

Građanima je trenutno na raspolaganju 120 mesta za parkiranje u ulici Međaj, u zatvorenom parkiralištu u nadležnosti RJ Parking servis JKP Bioktoš. Parkiranje u drugoj, plavoj zoni iznosi 25 dinara po satu, dok građani za povlašćenu kartu za parkiranje u plavoj zoni izdvajaju 300 dinara mesečno.

Rukovodilac RJ Parking servis Milan Kovačević je ukazao u razgovoru za Radio Lunu da treba misliti i na stanare koji bi mogli da povećaju pritisak tražeći parking mesta po gradu u slučaju mogućeg povećanja cene parkiranja po izgradnji garaže novcem privatnog partnera.


Povraćaj uloženog nakon niza godina


Foto screenshot usvojenog predloga odluke


– Projekat ima veliku vrednost. Njegova vrednost se tom privatnom partneru vraća dosta kasnije, posle velikog niza godina- deset, možda i 15 godina u zavisnosti od cene parkiranja, tako da su to velika ulaganja sa velikim rizicima, objasnio je gradski većnik Slobodan Šiljković spomenuvši i da je u gradovima period davanja koncensije od 25 do 43 godine.

Foto screenshot usvojenog predloga odluke


Pokušaj Kragujevca


Napomenuo je član Gradskog veća Užica za saobraćaj da je i Grad Kragujevac želeo javno- privatnim partnerstvom i koncesijom da izgradi parking garažu, ali da nije bilo zainteresovanih firmi.

–  Ne kažemo ni mi da ćemo ih imati. Idemo sa dobrom voljom, sa dobrim istraživanjem tržišta i nadamo se da će se neko prijaviti, rekao je Šiljković na 13. sednici.

Prema navodima Šiljkovića, Kragujevac je podigao kredit na deset godina, uložio 350 miliona dinara za 200 parking mesta sa početnom cenom parkiranja od 70 dinara, zbog koje urađeno nije imalo većeg efekta.


Naglasivši da je koncept javno-privatnog partnerstva prepoznat kao dobar početni korak, predsednik Skupštne grada Užica Branislav Mitrović je rekao da je pred lokalnom samoupravom period ozbiljnog posla, u izradi javnog konkursa i pronalaženju modela finansijske opravdanosti.

–  Treba naći model koji će zaštititi interes Grada Užica, a koji će dati dovoljno prostora koncesionaru da zaradi, odnosno da prihvati ovaj predlog, rekao je za skupštinskom govornicom Mitrović.


Podsetimo, koncesija je partnerstvo zaključeno javnim ugovorom i njime, kako piše u dokumentu, uređuju komercijalno korišćenje dobra u opštoj upotrebi u javnoj svojini ili bavljanje delatnosti od opšteg interesa koje nadležno javno telo ustupa domaćem ili stranom licu na određeno vreme pod posebno propisanim uslovima uz plaćanje koncesione naknade, pri čemu privatni partner snosi rizik u vezi komercijalnog korišćenja predmeta koncesije.

Foto screenshot usvojenog predloga odluke

Finansiranje nabavke, upravljanje i održavanje sistema kontrole, nadzora i sankcionisanja nepropisno parkiranih vozila je, takođe, predmet  javnog, koncesionog ugovora Grada sa privatnim partnerom na osnovu usvojenog predloga.

Koncesija dodatno može doprineti i povećanju prihoda Grada Užica, obavljanjem koncesione delatnosti usled primene sistema kontrole, nadzora i sankcionisanja nepropisno parkiranih vozila, kako piše u dokumentuali prioritetni cilj treba da bude komunalno uređenje grada i prohodnost glavnih ulica u gradu.


Odbornici su usvojili dokument nakon što je stručni tim, formiran u maju, izradio predlog koji je 6. septembra dobio pozitivno mišljenje Republičke komisije za javno privatno partnerstvo i koncesije, potom i Gradskog veća 17. novembra(Foto screenshot usvojenog predloga odluke)

Sledi izrada konkursne dokumentacije, potom javni poziv za dostavljanje ponuda u roku od 60 dana, u Službenom glasniku i na portalu javnih nabavki. Nakon analize i stručne ocene ponuda i odluke o dodeli ugovora, nacrt javnog ugovora treba da predoče na skupštinskoj sednici, a po usvajanju da potpišu ugovorno javno- privatno partnerstvo sa elementima koncesije. Postupak će kontrolisati lokalna samouprava, dok će na šest meseci Upravi za javne nabavke podnositi izveštaje o napretku gradnje.

Član Gradskog veća Slobodan Šiljković je nedavno rekao za Lunu da u najbojem slučaju krajem sledeće godine Užice može dobiti izgrađenu zidanu garažu sa 300 parking mesta.

Prostor doskorašnje robne pijace na Međaju, kako je rekao Šiljković za Lunu, biće uskoro iznivelisan asfaltiranjem i dostupan za parkiranje najmanje 40 vozila u okviru plave zone.

Uz kotlarnice Gradske toplane i individualna ložišta, kako su ukazali u dokumentu, evidentno je da je povećanje broja motornih vozila i lošiji kvalitet goriva jedan od najvećih uzročnika zagađenja vazduha(Foto screenshot usvojenog predloga odluke)

Prema raspoloživim podacima Policijske uprave Užice, na dnevnom nivou 27.000 vozila ulazi u saobraćajne tokove, pre svega u užem delu grada. To, kako su naveli u dokumentu, doprinosi stvaranju saobraćajnih gužvi, nepotrebnom gubljenju vremena, otežavanju pružanja komunalnih i drugih lokalnih usluga i povećanom zagađenju životne sredine.

Pauk odneo više od 30 nepropisno parkiranih od avgusta, raste broj korisnika Javne garaže


Na pomolu destimulativne odluke za investitore?


Studija parkiranja u gradu Užicu, kako je podsetila odbornica Zdrave Srbije Dragana Šiljak, pokazala je da je svakodnevni obim parkiranja oko 6 400 vozila, te da je potreba za parkiranjem najmanje pet puta veća od broja dostupnih parking mesta.

Dodatni problem je gradnja, napomenula je odbornica.

Foto screenshot Youtube Grad Užice/ snimak 13. skupštinske sednice

–  Obaveza investitora je da izgradi bar jedno parking mesto ili garažu za svaki stan, a kada je u pitanju poslovni prostor, onda po jedno mesto na svakih 70 metara kvadratnih. Investitori imaju opciju da za svako neizgrađeno parking mesto plate nadoknadu u iznosu od 250 000 dinara što im je dosta povoljnija opcija, ali tako problem sa parking prostorom u gradu postaje još veći. Sadašnjih 250 000 bi moglo ekstremno da se poveća tako da to bude destimulativna mera za svakog investitora. Ljudi moraju da shvate da ne mogu da prave zgrade bez dovoljno parking prostora ili garažnih mesta, naglasila je Šiljak tokom 13. sednice Skupštine grada Užica.

Još dve skupštinske sednice biće održane do kraja godine i na obe će odbornici razmatrati predloge odluka o uređenju građevinskog zemljišta, visini naknade i doprinosa, kako je rekao pomoćnik gradonačelnice Užica Predrag Gavović.

Foto screenshot Youtube Grad Užice/ snimak 13. skupštinske sednice

–  Sve te odluke biće destimulativne što se tiče obezbeđenja nedostajućih parking mesta kroz naplatu za ta garažna mesta koja nedostaju investitoru. Još razmišljamo o tome šta će i koliko će investitor morati da obezbedi parking mesta u zavisnosti od zone vršenja gradnje… Odluka ide u pravcu da investitor prilikom gradnje stambeno- poslovnog objekta obezbedi za svaki stan i za svaki poslovni prostor preko 70 metara kvadratnih parking mesta, rekao je pomoćnik gradonačelnice Gavović dodavši da razmatraju finansijske mogućnosti i da Grad bude investitor gradnje javne garaže na predviđenim lokacijama.

Razmatrali su i prethodnih godina da javno-privatnim partnerstvom izgrade brzu, montažnu garažu na parkingu između Autobske stanice i šetališta reke, ali za sada bez uspeha.

Užice ima novu Studiju parkiranja, nedostaje 1 200 parking mesta(AUDIO)

Najmanje osam miliona evra bi bilo potrebno za primenu mera koje predviđa najnovija Studija parkiranja zarad rešavanja problema parkiranja.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
48 %
1.6kmh
63 %
Sub
17 °
Ned
16 °
Pon
12 °
Uto
4 °
Sre
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime